
TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE
LETTER RULING #97-36

WARNING

Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual
taxpayer being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted
form is informational only.  Rulings are made in response to particular facts
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy.

SUBJECT

Application of sales tax to the retail sale of satellite programming services in Tennessee.

SCOPE

This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a
specific set of existing facts furnished to the Department by the taxpayer.  The rulings
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual taxpayer
being addressed.

This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time.

Such revocation or modification shall be effective retroactively unless the following
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only:

(A)  The taxpayer must not have misstated or omitted
material facts involved in the transaction;
(B)  Facts that develop later must not be materially different
from the facts upon which the ruling was based;
(C)  The applicable law must not have been changed or
amended;
(D)  The ruling must have been issued originally with
respect to a prospective or proposed transaction; and



(E)  The taxpayer directly involved must have acted in good
faith in relying upon the ruling and a retroactive revocation
of the ruling must inure to his detriment.

FACTS

The only facts provided by the dealer is that it retails satellite programming services to
customers in [AREA] Tennessee.  These satellite broadcasts are purchased by the dealer
from a wholesaler in [STATE A - NOT TENNESSEE].

ISSUE

Whether the retail sale of satellite programming services is subject to sales tax?

RULING

Satellite programming services are subject to the state sales tax, but a provider of direct-
to-home satellite service is exempt from the requirement to collect or remit the local sales
tax.

ANALYSIS

Satellite programming fits within the definition of telecommunications in the statute
because the programming is transmitted through microwave signals.  See T.C.A. § 67-6-
102(29)(B).  The sale of such services is not exempt as being the sale of
telecommunications which are “broadcast over the airways for public consumption,”
pursuant to T.C.A. § 67-6-102(29)(D), since only specific persons paying for the services
and not the public at large may receive the broadcast.

It is helpful, although not necessarily dispositive, to look at the definition of broadcasting
contained in the Federal Communications Act of 1934 (47 U.S.C. § 153(o)) and the FCC
policies adopted pursuant to that act.  Under the act, the term “broadcasting” is essentially
defined by making inquiry as to what is intended to be received  by specific recipients.  In
making this distinction, the most recent FCC policy has been to measure the intent of the
purveyor by looking at the methods used to supply the communications.  The
Commission has determined that the fact that communications are scrambled so that they
cannot be understood without a decoder is evidence to conclude that the intended
recipient of the communication is not the indeterminate public.  Also, a private
contractual relationship which is enforced by the need for special equipment or decoders
is further evidence that the communication is not intended  to be received by the public.



See National Ass’n. for Better Broadcasting v. Federal Communication Commission, 849
F.2d 665 (D.C. Cir. 1988).

It is apparent that the retail sale of satellite programming services is subject to sales tax in
this state as a telecommunications service pursuant to T.C.A. § § 67-6-102(29)(A) & (B),
67-6-201, 67-6-205 and 67-6-221.  It is also clear that the sale of such services are not
exempt from tax pursuant to T.C.A. § 67-6-102(29)(D) or any other provision of state
law.  However, federal law prevents the state from requiring a direct-to-home satellite
service provider to collect or remit the local sales tax.  See Pub. L. 104-104, Title VI, §
602, Feb. 8, 1996, 110 Stat. 144.
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