
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
Since the final rule addressing excess flow valve installation has not been issued, several 
questions have been asked by operators of distribution systems in Tennessee. Questions 
recently asked by operators and our guidance relative to each issue are as follows: 
 
Question  
Is it mandatory that the operator begin installing excess flow valves on new or replaced 
single family residence service lines on and after June 1, 2008? 
 
The Gas Pipeline Safety Division (GPSD) will enforce the final rule that will be based on 
the requirement included in the PIPES Act of 2006. It has been determined that the 
installation of excess flow valves as set forth in the  PIPES Act will contribute to the 
safety of a natural gas distribution system. Therefore, the GPSD will approach this issue 
with the mindset that each operator has installed and will continue to install excess flow 
valves on all new and replaced single family service lines installed after June 1, 2008.  
 
The GPSD can only hold an operator in violation if the rule is published and in effect. 
However, since there is an explicit statutory direction to operators, private litigation 
would likely consider that a reasonable “standard of care” should include the timely 
installation, as appropriate, of excess flow valves. In other words, an accident involving a 
service line installed or replaced to a single family residence after June 1, 2008 without 
an appropriately designed excess flow valve could result in a litigation decision against 
the operator. 
 
GPSD guidance: install excess flow valves on all new or replaced single family 
residence service lines installed after June 1, 2008. 
 
Question 
Is it mandatory that excess flow valves be installed on split services? If so, where is the 
EFV installed?  
 
Some operators have requested guidance relative to the requirements of installing excess 
flow valves on split services. As used in this question, a split service is defined as a single 
pipe extending some distance from the main then splitting through some type of branch 
connection and extending to two adjacent or adjoining single family residences.    
 
Since the PIPES Act of 2006 refers to a single family residence service line, it is 
important to understand how Part 192 defines a service line. Effective October 15, 2003, 
Amendment 192-93 to Section 192.3 defined a service line as a distribution line that 
transports gas from a common source of supply to an individual customer, to two 
adjacent or adjoining residential or small commercial customers, or to multiple residential 
or small commercial customers served through a meter header or manifold. A service line 
ends at the outlet of the customer meter or at the connection to a customer's piping, 



whichever is further downstream, or at the connection to customer piping if there is no 
meter. 
 
Considering the above service line definition, a distribution pipe extending from a natural 
gas main to two adjacent or adjoining residential customers would be a service line and 
would include the section of pipe extending from the main to the where the pipe splits or 
‘tees’ to extend to each individual customer. However, the PIPES Act of 2006 clearly 
states that EFVs will be installed on single family residence service lines.  
 
With the above definition in mind and reviewing the section of the PIPES Act of 2006 
included above, it does not appear to require that an excess flow valve be installed on a 
service line providing natural gas to two single family residences (split service). This 
interpretation has also been discussed with Lane Miller of the Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration (PHMSA), Training and Qualifications and he is in 
agreement. When asked if an EFV had to be installed downstream of the split, Mr. 
Miller’s interpretation was “no”. This seems to be consistent with the requirement in 
Section 192.381 that an EFV be installed as near as practical to the fitting connecting the 
service line to the main providing the source of natural gas. The branch or tee could be 
located at any point between the main and the two residences (probably at some point 
along the property line) thus an EFV placed downstream of the split could provide 
protection to only a short section of service line.      
 
GPSD guidance: the purpose of installing excess flow valves is to minimize any 
resulting fire, explosion or gas migration in the effort to prevent  injury and/or 
property damage as a result of severing or puncturing a service line. Without a final 
rule to guide a thought process to a decision and considering the position of an 
operator, our course of action would be as follows: 
 

• Limit the installation of split services as much as possible.  
• Communicate with a manufacturer relative to selection of an EFV designed to 

operate as intended under split service conditions.   
• Install excess flow valves on split services as near to the main as practical 

realizing that if one branch of the service is damaged resulting in closure of the 
EFV, both residences will lose gas service. Reasoning - this policy provides the 
highest level of protection afforded by installation of an excess flow valve under 
the scenario of a split service installation. This course of action should also 
eliminate the concern of what the final rule might contain with respect to 
installation of excess flow valves in the single family residence services after the 
split.   

 


