
July 1, 2008

ADVISORY OPINION 08-01

Interpretation of T.C.A. § 3-6-305 with respect to an
employer of a lobbyist providing commemorative bottles of wine
and glasses to members of the Legislature in connection with an 
all-legislative and in-state event. 

INTRODUCTION 

The  following  Advisory Opinion  is  in  response  to  a  request  from Ms.  Susan  Ritter, 
Executive Vice President of the Home Builders Association of Tennessee (“Association”).

QUESTION

Does the gift of a commemorative bottle of wine and wine glasses at an in-state event 
violate the Ethics Reform Act (the “Act”), so long as the total per person cost of the event is 
below fifty-one dollars ($51.00)?1

ANSWER

No.  Under Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b)(8), providing a commemorative bottle of wine 
and wine glasses of nominal  value in connection with an in-state  event does not violate  the 
Ethics Reform Act so long as the aggregate cost of the event does not exceed fifty-one dollars 
($51.00) per person and the subsection’s other statutory requirements are met.

FACTS

The Association is an employer of a lobbyist (“Employer.”)  The Association is planning 
an Open House to showcase its new location and offices.  The Association would like to invite 
the entire Legislature to the Open House, as well as approximately one hundred and fifty (150) 
Association members and other guests, such as subcontractors and home product suppliers.  The 
estimated cost of the Open House is nine to ten thousand dollars ($9,000 - $10,000), including 
catering,  entertainment,  commemorative  bottles  of  wine,  and  special  souvenir  wine  glasses. 
According to the opinion request and additional information provided by the Association, each 
bottle of wine cost the Association five dollars ($5.00).  Each label cost the Association seven 
dollars and fifty cents ($7.50).  The label is a stick-on type with a picture of the Association’s 
new office and the date of the grand opening.  Each wine glass costs the Association less than 
two dollars ($2.00).  The total per person cost for the event is less than fifty-one dollars ($51.00).

1 Pursuant to T.C.A. § 3-6-305 (8)-(10), the Commission adjusted the gift  limit to fifty-one dollars ($51.00) to 
compensate for a 2.8 percent rise in the Consumer Price Index. 
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The commemorative wine and wine glasses will be placed on a table, and all guests will 
be  invited  to  take a  bottle  of  wine and wine  glasses,  if  they so choose,  until  the supply is 
exhausted.  The wine is not intended for consumption at the Open House. 

ANALYSIS

Tenn. Code Ann. § 3-6-305(a)(1) prohibits employers from providing “gifts” to officials 
in  the  legislative  branch.   “[G]ift”  is  defined  as  “payment,  honorarium,  subscription,  loan, 
advance, forbearance, rendering or deposit of money or services, unless consideration of equal or 
greater value is received.”  Tenn. Code Ann. § 3-6-301(11).  The wine, wine bottle, and wine 
glasses come within the definition of “gift.”  Thus the Association may not give these items to 
members of the General Assembly unless an exception to the gift ban applies.  Exceptions to the 
gift ban are found in Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b).

Tenn.  Code  Ann.  §3-6-305(b)(8)  provides  an  exception  for  “entertainment,  food, 
refreshments,  meals,  beverages,  or health  screenings  provided in  connection  with an in-state 
event to which invitations are extended to the entire membership of the general assembly.”  In 
order to fall under this exception to the gift ban, “a copy of the invitation must be delivered to the 
ethics  commission  and  to  each  member  of  the  general  assembly  at  least  seven  (7)  days  in 
advance of the event by the employer or lobbyist paying for the event.”  In addition, “within 
thirty (30) days following the event, the employer or lobbyist shall electronically report to the 
commission the total aggregate cost paid for the event, as well as the per person contractual cost 
for the event  or the per  person cost  for the event  based on the number of persons invited.” 
Finally, the cost of the event cannot exceed exceed fifty-one dollars ($51.00) per person per day, 
excluding sales tax and gratuity. 

The Association may sponsor the Open House as an all legislative event, under part (8) 
above, provided that the value of any entertainment, food, refreshments, or beverages that are 
provided by the Association does not exceed fifty-one dollars ($51.00) per person per day, and 
the  other  statutory  requirements  of  subsection  eight  (8)  are  followed.   According  to  the 
Association,  the entire per-person cost of the event, including a bottle of wine and a pair of 
glasses for each person, comes to less than fifty-one dollars ($51.00).  Thus, the fifty-one dollar 
($51.00) limitation is not an issue.  

What is at issue is whether a commemorative bottle of wine and wine glasses can be 
considered to be “beverages” or “refreshments” “provided in connection with an in-state event” 
pursuant to Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b)(8).  In view of the minimal value of the bottle and the 
glasses, one might assume the provision of such items would not contravene the Legislature’s 
intent in establishing restrictions on gifts.  Ethics statutes in some states explicitly provide a “de 
minimis” exception for items of negligible value.2  The Tennessee Ethics Reform Act, however, 
contains no such exception.

2 E.g.,. N.Y. LEGIS. LAW § 1-c (2008).
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Statutory interpretation in Tennessee does not normally start with a general examination 
of  the  purpose  of  the  legislation.   Instead,  “[t]he  legislative  intent  and  purpose  are  to  be 
ascertained primarily from the natural and ordinary meaning of the statutory language.”3  The 
natural  and ordinary meaning of the words “beverage” and “refreshment” would include the 
wine contained in the bottle, but would not include the bottle itself or the glasses.  Thus, if the 
literal language of the statute is applied, it appears that the wine would be within the exception, 
but not the containers necessary to carry and to drink the wine.  This conclusion would apply not 
just  to commemorative  bottles  and glasses,  but to all  containers  for dispensing and drinking 
beverages

It is well settled that a literal interpretation of a statute should be avoided if it leads to an 
absurd result.  

Statutes must be construed, if possible, so as to make them sensible, and to effect 
and carry out the purposes for which they are enacted.  It is not to be presumed 
that the lawmakers will pass a defective or insensible act, or one in conflict with 
the organic law. * * * The legislative intent will prevail over the strict letter or 
literal sense of the language used, and, in order to carry into effect this intent, 
general terms will be limited, and those that are narrow expanded.

Maxey v. Powers, 117 Tenn. 381, 403-04, 101 S.W. 181 (1907).4  Courts must “construe terms 
reasonably and not in a fashion which will  lead to an  absurd result.”  In short,  courts  must 
construe statutes “with the saving grace of common sense.”  State ex rel. Maner v. Leech, 588 
S.W.2d 534, 540 (Tenn. 1979)(citations omitted).5  

It would be absurd to conclude that the Association could provide wine at an event, but 
could not provide bottles and glasses for the drinking of wine.6  Common sense dictates that the 
Legislature, in creating an exception for beverages and refreshments provided in connection with 
an  event,  intended  to  include  such  beverage  containers  as  may  be  necessary  to  transport 
beverages to the event and to dispense beverages to attendees.  Despite the lack of a specific 
exception for these items, a reasonable person would have to conclude that providing these items 
would  not  violate  the  purpose  and intent  of  the  Act.   To  avoid  an  absurd  result,  the  terms 
“beverage” or “refreshment” and “provided in connection with” must be construed, under these 
circumstances, to include such containers as are incidental to providing the items in connection 
with the event.

This does not end the analysis.  The wine is not intended to be consumed at the event. 
Therefore, the next question is whether a beverage or refreshment “provided in connection with” 

3 State v. Blackstock, 19 S.W.3d 200, 210 (Tenn. 2000).

4 Maxey holds that a statute cannot be interpreted to require the election of officers whose offices would cease to 
exist before the day fixed by law for them to qualify and be inducted into office.

5 Maner discusses the principle that a court must presume the legislature intended a statute to be constitutional.

6 Wachovia Bank of North Carolina, N.A. v. Johnson, 26 S.W.3d 621, 624 (Tenn. Ct. App. 2000)(courts should 
presume the legislature did not intend an absurd result).
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an event must be consumed at the event in order to be within the exception.  The specific items 
enumerated  in  the exception,  “entertainment,  food,  refreshments,  meals,  beverages,  or health 
screenings” are all items that either must or may be consumed or experienced at the event.  On 
the other hand, the plain and ordinary meaning of the words “provided in connection with” does 
not establish a requirement that the items must be consumed at the event.  If the Legislature 
meant to say “consumed or experienced in connection with,” it could have done so.  

The Commission, therefore, concludes that the commemorative bottles of wine and wine 
glasses to be provided in connection with the Association’s open house are within the terms of 
the exception so long as the other provisions of Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b)(8) are met. 

Dianne Ferrell Neal, Acting Chair
R. Larry Brown 
Thomas J. Garland
Benjamin S. Purser, Jr., 

Commissioners 

Adopted: March 25, 2008, As Amended June 26, 2008.

I reaffirm  my vote with respect to the result and outcome of the majority opinion in this 
matter.  I do concur in the appended statement by Commissioner Knight regarding the 
appropriate statutory exception in T.C.A. 3-6-305(b).

Dianne Ferrell Neal, Acting Chair

CONCURRENCE

Linda Whitlow Knight, Commissioner, concurs in the result. 

Commissioner Knight agrees that the bottles of wine are "beverages" or "refreshments" 
within the exception of Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b)(8). 

However, Commissioner Knight would not except the wine glasses under Tenn. Code 
Ann. § 3-6-305(b)(8).  In her view, the wine and glasses are separate gifts.  The glasses do not 
come  within  Tenn.  Code  Ann.  §  3-6-305(b)(8)  just  because  the  bottles  of  wine  do.   The 
Association could give a bottle of wine but not glasses.  The Association could provide glasses in 
order for guests to drink the wine at the event, without such glasses being commemorative gifts 
intended to be taken away as souvenirs.  It is not absurd to think that the Association could 
provide bottles of wine without also giving special glasses.  Conversely, the Association could 
give special  glasses (or  similar  items,  such as  commemorative  mugs or  plates)  without  also 
giving the commemorative food or beverage.  Commissioner Knight would not include glasses, 
mugs, plates or other utensils or containers within the terms “entertainment, food, refreshments, 
meals, beverages, or health screenings.”

348648.1/2007235



TENNESSEE ETHICS COMMISSION
ADVISORY OPINION 08-01
July 1, 2008
Page 5 of 5

The  glasses  do  not  fall  into  the  exception  of  Tenn.  Code  Ann.  §  3-6-305(b)(4)  as 
“[s]ample merchandise, promotional items, and appreciation tokens, if such merchandise, items 
and tokens are routinely given to customers, suppliers or potential customers or suppliers in the 
ordinary course of business” because they are commemorative, limited in number, and suitable 
for this specific occasion.  By definition, specialty items would not routinely be given in the 
ordinary course of business.

Instead, Commissioner Knight would find that the wine glasses, as well as the bottles of 
wine, are within the exception provided by Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b)(6).  They are of the 
same type of “opportunities and benefits made available to all members of an appropriate class 
of the general public” as the examples listed in Tenn. Code Ann. § 3-6-305(b)(6)(A), (B) and 
(C).

Thus, the bottles of wine are covered by two exceptions, Tenn. Code Ann. §§ 3-6-305(b)
(6)  and  3-6-305(b)(8);  and  the  glasses  are  covered  by  one  exception,  Tenn.  Code  Ann.  § 
3-6-305(b)(6).
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