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Serving Students with Disabilities Participating in School Choice Programs 

Last Revised April 2025 
 

The Tennessee Department of Education (department) has prepared this Frequently Asked Questions 
document to address common questions asked by educators and families about serving students with 
disabilities who are participating in the Individualized Education Account (IEA) Program, the Education 
Savings Account (ESA) Program, or the Education Freedom Scholarship (EFS) Program (collectively “school 
choice programs”). This guidance is intended to replace all previous guidance on serving students with 
disabilities participating in school choice programs. 

 
The department encourages educators and families seeking more information to review the document 
prepared by the United States Department of Education entitled “Questions and Answers on Serving Children 
with Disabilities Placed by Their Parents in Private Schools” (USDOE Q&A). Please note that the department 
requires local education agencies (LEAs) to include parentally placed home school students with disabilities in 
grades K-12 in their proportionate share calculation and to make parentally placed home school students with 
disabilities eligible for equitable services under the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). (See 
USDOE Q&A, Question I-1.) 

 
Eligibility for Special Education and Related Services 

 

1. Is a student participating in a school choice program eligible for special education and related 
services under the IDEA? 
Yes. A student with a disability must not be determined ineligible for special education and related 
services under the IDEA simply due to the student’s participation in a school choice program. Like all 
other students with disabilities, a student participating in a school choice program remains eligible for 
special education and related services until the student’s IEP team determines the student no longer 
meets the special education eligibility standards, until the student graduates with a traditional high 
school diploma, or until the end of the school year in which the student turns 22-years-old, whichever 
occurs first. See 34 C.F.R. §§ 300.101, -.102(a)(3)(i); State Board of Education Rule 0520-01-09-.05(2). See 
USDOE Q&A, Question K-3. 

 
2. If a student participating in a school choice program was previously found non-eligible for special 

education and related services under the IDEA simply due to the student’s participation in a school 
choice program, what should happen now? 
If a student participating in a school choice program was previously found non-eligible for special 
education and related services under the IDEA simply due to the student’s participation in a choice 
program, the LEA should contact the student’s family as soon as possible to offer to conduct an 
evaluation. 

https://sites.ed.gov/idea/idea-files/questions-and-answers-on-serving-children-with-disabilities-placed-by-their-parents-in-private-schools/#_Toc96077950
https://sites.ed.gov/idea/idea-files/questions-and-answers-on-serving-children-with-disabilities-placed-by-their-parents-in-private-schools/#_Toc96077950
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3. Is a student participating in a school choice program entitled to receive a free appropriate public 
education (FAPE)? 
No. A student participating in a school choice program is considered a parentally placed non-public 
school student. Like all other parentally placed non-public school students with disabilities, a 
student participating in a school choice program is not entitled to receive FAPE through an IEP. See 
34 C.F.R. §§ 300.101, -.137(a). If a family of a student with a disability wants to receive FAPE through 
an IEP, the family can withdraw the student from the school choice program and enroll the student 
in a local education agency (LEA) at any point. 

 
4. Is a student participating in a school choice program eligible to receive equitable services?  

Yes. A student participating in a school choice program is considered a parentally placed non-public 
school student. Like all other parentally placed non-public school students with disabilities, a 
student participating in a school choice program is eligible to receive equitable services through an 
individualized service plan (ISP). See 34 C.F.R. § 300.137; USDOE Q&A, Questions K-1 and K-2. 

 
5. Is a student enrolled in a religious school eligible to receive equitable services? 

Yes. A parentally placed student with a disability enrolled in a religious school is eligible to receive 
equitable services. See 34 C.F.R. § 300.137; USDOE Q&A, Question A-1. 

 
6. Is a student participating in a school choice program required to have an ISP? 

No. Each family of a parentally placed non-public school student with a disability has the right to 
choose whether to receive equitable services through an ISP. 

 
7. Are LEAs required to issue a prior written notice if the family of a parentally placed non-public 

school student with a disability declines an ISP? 
No. LEAs are not required to issue prior written notices to a student’s family after proposing or 
refusing to provide equitable services. See 34 C.F.R. § 300.503(a) (applying only to the provision of a 
free appropriate public education). Nonetheless, best practice is to maintain some documentation 
of the decision made by the student’s family in case the student’s family challenges the decision to 
not make equitable services available. Such documentation could be maintained in the form of a 
prior written notice. 

 
8. What is the difference between an IEP and an ISP? 

IEPs must be developed to meet each student’s individual needs and must provide all the special 
education and related services necessary to provide FAPE to the student. ISPs are developed based 
on the equitable services made available through the LEA and are not required to provide all the 
special education and related services necessary to provide FAPE to the student. See 34 C.F.R. § 
300.137. In general, IEPs for public school students with disabilities will be more comprehensive and 
provide more special education and related services than ISPs for parentally placed non-public 
school students with disabilities. See USDOE Q&A, Question E-1. Families of students participating in 
school choice programs can utilize program funding to obtain instruction and supports best suited 
to their student’s needs. 
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Reevaluations 
 

9. Are LEAs required to conduct reevaluations for students participating in school choice programs? 
Yes. Because students participating in school choice programs remain eligible for special education and 
related services under the IDEA, LEAs are required to reevaluate students participating in the programs 
upon request of the student’s parents (but only if the LEA agrees that a reevaluation is warranted) or at 
least once every three years, unless the LEA and the student’s parent agree that a reevaluation is 
unnecessary. See 34 C.F.R. § 300.303; USDOE Q&A, Question A-9. 

 
10. What is an LEA’s obligation to reevaluate a student if the student’s parents refuse to provide consent 

for a reevaluation or fail to respond to a request for a reevaluation? 
If the parents of a student participating in a school choice program refuse to provide consent for a 
reevaluation, the LEA may not utilize the consent override procedures available under the IDEA to obtain 
a reevaluation. See 34 C.F.R. § 300.300(d)(4). The LEA must determine whether the student remains 
eligible for special education and related services under the IDEA based on the student’s existing 
evaluation data and educational records. See USDOE Q&A, Question K-4. 

 
11. A student resides in a geographic area served by one LEA and attends a non-public school in a 

geographic area served by another LEA. If the student’s parents want to request a reevaluation prior to 
the triennial reevaluation, which LEA should the student’s parents request a reevaluation from? 
The student’s parents may request a reevaluation from either LEA at any point. In general, the 
department encourages the student’s parents to request a reevaluation from the LEA serving the 
geographic area in which the student attends school if the student’s parents intend to continue 
participating in the IEA program or ESA program, but to request a reevaluation from the LEA serving the 
geographic area in which the student resides if the student’s parents intend to withdraw from the school 
choice program and re-enroll the student in public school. See USDOE Q&A, Question A-4. 

 
12. A student resides in a geographic area served by one LEA and attends a non-public school in a 

geographic area served by another LEA. Which LEA is responsible for conducting the triennial 
reevaluation? 
The LEA serving the geographic area in which the student’s non-public school is located is responsible for 
conducting the triennial reevaluation. See USDOE Q&A, Question A-9. 

 
13. Does a student participating in a school choice program have the right to an independent 

educational evaluation (IEE)? If so, which district is responsible for the IEE? 
Yes. Like all other parentally placed non-public school students with disabilities, a student participating in 
a school choice program has the right to an IEE if the student’s parents disagree with an evaluation or 
reevaluation conducted by an LEA. The LEA who conducted the evaluation or reevaluation is responsible 
for the IEE. See USDOE Q&A, Question A-13. 
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Determination of Equitable Services 
 

14. What are “equitable services”? 
Equitable services are special education and related services designated to collectively benefit parentally 
placed non-public school students with disabilities. Equitable services can include direct services (i.e., 
services provided directly to a student by a special education teacher or a related services professional), 
indirect services (i.e., services provided by a special education teacher or a related services professional 
to another professional who works directly with the student), equipment or materials for eligible 
students, or training for non-public school officials. 

 
15. What equitable services is a student entitled to through an ISP? 

In accordance with the IDEA, a parentally placed non-public school student with a disability is not 
entitled to any particular equitable service and is not entitled to the same type or amount of services 
that the student would have received in a public school. See 34 C.F.R. § 300.137(a). The LEA makes the 
final decision about the equitable services that will be made available to parentally placed non-public 
school students with disabilities. To determine what equitable services will be made available to 
parentally placed non-public school students with disabilities, LEAs must engage in a process known as 
“consultation.” 

 
16. What is “consultation”? 

Consultation is a process that involves discussions between the LEA, non-public school officials, and 
representatives of parentally placed non-public school students with disabilities. Consultation is 
intended to be a flexible process but must include the following topics for discussion: 

• The child find process and how parentally placed non-public school students suspected of 
having a disability can receive equitable services; 

• The amount of funds available to provide equitable services to parentally placed non-public 
school students with disabilities; 

• How the LEA will oversee the consultation process throughout the school year to ensure 
parentally placed non-public school students with disabilities have an opportunity to receive 
equitable services; 

• How, where, and by whom equitable services will be provided to parentally placed non-public 
school students with disabilities; and 

• How LEAs will designate the equitable services made available to parentally placed non-public 
school students with disabilities and how non-public school officials and representatives of 
parentally placed non-public school students with disabilities can challenge the equitable 
services designated by the LEA. 

These topics cannot be addressed without timely and meaningful input from non-public school officials 
and representatives of parentally placed non-public school students with disabilities. See 34 C.F.R. § 
300.134; USDOE Q&A, Questions B-1, B-2, and B-6. 
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17. How does an LEA determine who to contact to participate in consultation? 
LEAs must contact all private schools located within the geographic area served by the LEA, including 
participating schools in school choice programs, and invite those schools to participate in the 
consultation process. See USDOE Q&A, Question B-5. 

 
18. Are there grievance procedures available to non-public school officials and representatives of parentally 

placed non-public school students who believe the LEA has not engaged in timely and meaningful 
consultation? 
Yes. Non-public school officials and representatives of parentally placed non-public school students 
have the right to file a formal complaint with the department alleging that the LEA did not engage in 
consultation that was timely and meaningful or did not give due consideration to the views of 
individuals participating in consultation. In Tennessee, complaints can be filed with the department’s 
Federal Programs Ombudsman. If the complainant is dissatisfied with the decision of the department’s 
Federal Programs Ombudsman, the complainant may submit a complaint to the Secretary of the 
United States Department of Education. See USDOE Q&A, Question B-9. 

 
Provision of Equitable Services 

 

19. How does an LEA determine what equitable services to provide to a parentally placed non-public school 
student with a disability? 
LEAs determine which equitable services will be made available to all parentally placed non-public school 
students with a disability through timely and meaningful consultation. Once those equitable services are 
identified, LEAs determine whether those equitable services will benefit each parentally placed non- 
public school student with a disability. For those students who will benefit from the identified equitable 
services, LEAs develop an ISP for the student. See USDOE Q&A, Question D-1. 

 
20. Do the parents of a parentally placed non-public school student with a disability have the right to 

participate in the development of an ISP? 
Yes. The parents of a parentally placed non-public school student with a disability have the right to 
participate in the development of an ISP. The LEA, however, has the right to make the final decision about 
the services that will be provided to the student. See USDOE Q&A, Questions E-3 and E-4. 

 
21. Is an LEA required to provide a student with the equitable services listed in the student’s ISP? 

Yes. LEAs are required to provide a student with the equitable services listed in the student’s ISP. But 
once an LEA has expended its full proportionate share funding, the LEA is no longer required to provide 
services to any non-public school student with a disability. 

 
22. Where can a student receive equitable services? 

The IDEA does not require equitable services to be provided at any specific location. The location of 
equitable services must be a topic addressed by the LEA, non-public school officials, and representatives 
of parentally placed non-public school students with disabilities during the consultation process. For 
example, parentally placed non-public school students with disabilities could receive equitable services at 
a public school operated by the LEA, at a private school, at the student’s home, or in some other public 
location. Unless there is a compelling rationale for these services to be provided off-site, however, LEAs 
should provide services on-site, at the student’s school, to not unduly disrupt the student’s educational 
experience. See USDOE Q&A, Question F-3. 
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TN PULSE for Students Participating in a School Choice Program 
 

23. Should a student participating in a school choice program remain active in TN PULSE? 
Yes. Students who choose to participate in a school choice program should remain active in TN PULSE, 
except as noted in Questions 24 and 25 of this document. LEAs must update the Private 
School/Home School tab within the Student’s Personal Info in TN PULSE. 

 
24. A student resides in a geographic area served by one LEA and attends a non-public school in a 

geographic area served by another LEA. Which LEA should list the student as active in TN PULSE? 
The LEA serving the geographic area in which the student’s non-public school is located is responsible for 
listing the student as active in TN PULSE. To do so, the student’s residential LEA must first update the 
Private School/Home School tab within the Student’s Personal Info in TN PULSE by indicating that the 
student is participating in the IEA, ESA, or EFS program. Then, the student’s residential LEA must inactivate 
the student and select “Entering IEA, ESA, or EFS, attending private school in other district” as the Reason 
for Exiting. Once the student is inactivated, the LEA serving the geographic area in which the student’s 
non-public school is located should follow regular procedures for requesting the student’s education 
records from the student’s residential LEA. 

 
25. If a student participating in a school choice program lives in District A but attends a private 

school in District B, how should that be shown in the district’s SIS and TN PULSE? 
The student must stay enrolled in District A’s SIS for funding purposes.  District A would use “Primary” as 
the Type of Service (TOS) in their SIS. The district where the private school is geographically located, 
District B, should also enroll the student in their SIS using “Service” as the TOS enrollment type. Both 
districts should follow the guidance found here regarding other SIS coding for the IEA program and here 
regarding SIS coding for the ESA Program.  In TN PULSE, the district where the private school is 
geographically located will be responsible for the triennial evaluation of the student, as well as the ISP, if 
requested. District B should follow regular procedures for requesting the record from District A through 
TN PULSE. 

https://www.tn.gov/content/dam/tn/education/iea/EIS-SIS_Guide_for_School_Districts.pdf
https://www.tn.gov/content/dam/tn/education/esa/ESA-EIS-SIS_Guide_for_School_Districts.pdf
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