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Fact Sheet: 
Select Questions Related to Use of Department of Education Grant Funds  

During the Novel Coronavirus Disease 2019 
_________________________________________________________________________________________________________ 

This fact sheet responds to frequently asked questions related to the use of grant funds from the U.S. 

Department of Education during the novel Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) with respect to 

compensation, travel, and conference costs that are otherwise allowable costs under applicable program 

statutes and regulations. If you have additional questions or comments related to these questions and 

answers, please contact your Department program officers or send your questions to the following email 

address: COVID-19@ed.gov. 

 

1. May a grantee or subgrantee continue to pay the compensation of an employee paid with 

grant funds from the Department during the period the employee is unable to work because his 

or her organization is closed due to novel Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)?  

 

Yes. Generally, a grantee or subgrantee may continue to charge the compensation (including but not 

necessarily limited to salaries, wages, and fringe benefits) of its employees who are paid by a currently 

active grant funded by the Department to that grant, consistent with the organization’s policies and 

procedures for paying compensation from all funding sources, Federal and non-Federal, under 

unexpected or extraordinary circumstances, such as a public health emergency like COVID-19.[1] Thus, 

if the organization pays, consistent with its policies and procedures, similarly situated employees whose 

compensation is paid with non-Federal funds during an extended closure, those paid with grant funds 

from the Department may also continue to be paid.[2] However, an employee who is being paid with 

Department grant funds while the program grant activities are closed in whole or in part due to the 

COVID-19 pandemic may not also be paid for the time during which the program is closed by the 

organization or another organization for working on other activities that are not closed down. 

  

If a grantee or subgrantee does not currently have in place a policy that addresses extraordinary 

circumstances such as those caused by COVID-19, the grantee or subgrantee may amend or create a 

policy in order to put emergency contingencies in place for Federal and non-Federal similarly situated 

employees. If the conditions exist for charges to be made to the Federal grant, charges may also be 

made to any non-Federal sources that are used by a grantee or subgrantee in order to meet a matching 

requirement.  

 
[1] See Office of Management and Budget (OMB) Memorandum M-20-17, https://www.whitehouse.gov/wp-

content/uploads/2020/03/M-20-17.pdf. 
[2] 2 CFR §§ 200.403(c) (allowability of costs), 200.404 (reasonable costs), 200.405 (allocable costs), 200.430(b) 

(compensation for personal services), and 200.431(a)-(b) (fringe benefits).  
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A grantee and subgrantee must maintain appropriate records and cost documentation as required by 2 

CFR § 200.302 (financial management), 2 CFR § 200.430(i) (standards for documenting personnel 

expenses), and 2 CFR § 200.333 (retention requirements for records) to substantiate the charging of any 

compensation costs related to interruption of operations or services.  

At the same time, recipients should consider ways that employees paid with grant funds can support 

continuing activities, including distance learning opportunities for students served by the grant. 
  

2. If a conference, training, or other activity related to a grant from the Department is cancelled 

due to COVID-19, may grant funds be used to reimburse nonrefundable travel (e.g., conveyance 

or lodging) or registration costs that were properly chargeable to the grant at the time of 

booking?  

 

Yes, provided that a grantee or subgrantee first seeks to recover nonrefundable costs (e.g., travel, 

registration fees) associated with a grant from the Department from the relevant entity that charged the 

fee (e.g., airline, hotel, conference organizer). Some businesses are offering flexibility with regard to 

refunds, credits, and other remedies for losses due to the COVID-19 outbreak. Moreover, many 

agreements or contracts for conferences, training, or other activities related to a grant contain an 

emergency or “act of God” provision, and the grantee and its subgrantees must seek to exercise those 

clauses to the extent possible in light of the COVID-19 outbreak. 

 

If a grantee or subgrantee is unable to recover the costs, the grantee or subgrantee may charge the 

appropriate grant for the cancellation costs, provided the costs were reasonable and incurred in order to 

carry out an allowable activity under the grant, consistent with the Federal cost principles described in 2 

CFR Part 200 Subpart E of the Uniform Administrative Requirements, Cost Principles, And Audit 

Requirements For Federal Awards (Uniform Guidance). 

 

Grantees and subgrantees should not assume additional funds will be available should the charging of 

cancellation or other fees result in a shortage of funds to eventually carry out the event or travel. 

Grantees and subgrantees must maintain appropriate records and cost documentation as required by 2 

CFR § 200.302 (financial management) and 2 CFR § 200.333 (retention requirements for records) to 

substantiate the charging of any cancellation or other fees related to the interruption of operations or 

services. 

3. If a grantee or subgrantee is planning future travel under a grant from the Department, may 

it purchase travel insurance with grant funds?  

 

Due to health concerns related to COVID-19, grant-supported travel generally should not be occurring. 

However, if travel is permitted by Federal, State, and local directives and is the only means to carry out 

an essential grant function that must be undertaken on a time-sensitive basis during the COVID-19 

pandemic, consistent with the grantee’s or subgrantee’s travel policy, travel insurance is allowable 

provided the cost is reasonable and allocable to the grant consistent with the Federal cost principles 

described in 2 CFR Part 200 Subpart E of the Uniform Guidance.  
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