
Dixie Lawlor 

STATE OF TENNESSEE 

DEPARTMENT OF COMMERCE AND INSURANCE 
INSURANCE DIVISION 

500 JAMES ROBERTSON PARKWAY 7'" FLOOR 
NASHVILLE, TENNESSEE 37243-5065 

615-741-2176 

July 16, 2013 

Senior Contract Compliance Analyst 
Union Security Insurance Company 
Dixie.lawlor@assurant.com 

Re: Interpretive Opinion No. 02-13 
Mandated Coverage for Newly Born Children for Individual and Group 
Health Insurance Plans 

Dear Ms. Lawlor: 

This letter is written in response to your request for an Interpretive Opinion under the 
authority of TENN. COMP. R. & REGS. 0780-1-77-.01 requesting clarification on mandates placed 
on individual and group health insurance policies to provide coverage for newly born children. 
Your inquiry specifically asks whether the provisions of TENN. CODE ANN. § 56-7-2301 
mandating such coverage applies only to major medical contracts or also to excepted benefits 
contracts. 

The facts are understood by the Division as follows: 

• Effective January I, 2014, your company will be making available pediatric 
dental benefits as part of an Essential Health Benefits Plan that will cover minor 
children. 

• This will create a market for supplementary group dental benefits for adult 
dependent children. 

• Your company is attempting to file group dental forms with the Insurance 
Division of the Tennessee Department of Commerce and Insurance ("Division") 
that would be marketed to employees, their spouses, and adult dependent children 
exceeding the age limit of the Essential Health Benefits Plan already obtained by 
the insured and providing pediatric dental coverage. · 

• The supplementary product would be offered only to individuals that already have 
the Essential Health Benefits Plan and, therefore, already have a pediatric dental 
policy providing coverage for newly born children. 
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RESPONSE: 

TENN. CODE ANN.§ 56-7-2301 provides, in pertinent part: 

(a) All individual and group health insurance policies providing coverage on an 
expense incurred basis and individual and group service or indemnity type 
contracts issued by a nonprofit corporation that provide coverage for a child of the 
insured or subscriber shall, as to the child's coverage, also provide that the health 
insurance benefits applicable to children, if any, shall be payable with respect to a 
newly born child of the insured or subscriber from the moment of birth ... 

(d) The requirements of this section apply to all insurance policies and subscriber 
contracts delivered or issued for delivery in this state more than one hundred 
twenty days after July I, 1974, and those policies and subscriber contracts that are 
substantially amended after July I, 1980. [Emphasis added]. 

The above provisions make clear that all individual and group health insurance policies that 
provide coverage for a child of the insured and on an expense-incurred basis must provide the 
same benefits to a newly born child of the insured. There are not any exceptions provided, nor is 
the language used in the statute ambiguous in any way. Tennessee case law provides that "when 
the statutory language is clear and unambiguous, we must apply its plain meaning in its normal 
and accepted use, without a forced interpretation that would limit or expand the statute's 
application." Eastman Chemical Co. v. Ruth E. Johnson, Commissioner of Revenue, State of 
Tennessee, !51 S.W.3d 503, 507 (Tenn. 2004). TENN. CODE ANN.§ 56-7-230l(a) clearly states 
the newborn coverage mandate applies to all individual and group health policies meeting the 
criteria provided. It does not make an exception for dental coverage, or indicate in any way that 
the mandate applies only to major medical insurance. In addition, TENN. CODE ANN. § 56-7-
2301(d) reaffirms this conclusion as it unambiguously expresses that the mandate is to apply to 
all insurance policies following specified dates, and again does not make exception for 
supplemental policies. 

Based on the facts provided, the insurance product you wish to file with the Division, providing 
for supplementary group dental benefits for dependent adult children must also comply with the 
mandates of TENN. CODE ANN. § 56-7-230l(a) and provide such dental coverage for newborn 
children of the insured. 

This response by the Division to a specific use and interpretation of the Tennessee Code should 
not be construed as a legal position or opinion of the Commissioner of Commerce and Insurance, 
or any other official in the Department of Commerce and Insurance. As each inquiry is reviewed 
on the specific facts presented, this response is based only on such facts and may not be used as 
precedent. Any variation in the facts presented to the Division could result in a different 
conclusion than asserted herein. 
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If you have any questions regarding this matter, please do not hesitate to contact me at (615) 
741-2176, 

CLM/lvd 

cc: Julie Mix McPeak, Commissioner 

Sincerely, 

~=--·-~---t,L----t--\:---+-r#--=--=+Y/ 
Chlora Lindley-Myer 
Deputy Commissioner 

Nancy Jones, General Counsel and Deputy Commissioner 
Rachel L. Waterhouse, Deputy General Counsel 
Tony Greer, Chief Counsel for Insurance 
Michael Humphreys, Director oflnsurance 
Brian Hoffmeister, Director of Policy Analysis 
Victoria Stotzer, Policy Analyst 
Lauren Dantche, Assistant General Counsel for Insurance 


