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Dear Mr. Pickens, 

This letter is written in response to your letter dated May 31, 2005, to Commissioner 
Paula Flowers whereby you ask for guidance from this Department. Your letter is being treated 
as a request for an interpretive opinion from the Insurance Division of the Tennessee Department 
of Commerce and Insurance (hereinafter referred to as the "Division") pursuant to Tenn. Comp. 
R. & Regs. Tit. Dept of Commerce and Ins., ch. 0780-1-77-.01(1). 

The facts understood by the Division are as follows: 

You represent an insurance agency (hereinafter referred to as "Agency"), licensed 
in this State as a producer, that employs people in this state. Agency wishes to 
offer its employees property and casualty insurance as an employee benefit. 
(Such employees will be hereinafter referred to collectively as "Employee"). The 
insurance would be purchased by Agency through an insurance company licensed 
in this state to offer such coverages (hereinafter referred to as "Carrier"). As 
represented, an Employee wishing to participate in Agency's employee benefit 
plan would purchase the insurance through Agency just as any other policyholder 
would. The Employee would be responsible for the payment of the premiums 
quoted by Agency. 

Through one (1) of three (3) different scenarios, Agency wishes to be able to 
either return premium to the Employee or pay on Employee's behalf part of the 
premium. Under Scenario # 1, Agency would remit to the Employee the 
Agency's commission received from the Carrier earned by the Agency for selling 
the insurance to the Employee, thus, reimbursing Employee for at least a portion 
of the premium paid by Employee. Under Scenario # 2, Agency would bill the 
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Employee for the premium less the amount of Agency's commission. Agency 
would pay the balance of the premium and then be reimbursed when Carrier paid 
Agency its earned commission. Scenario # 3 would have Agency, with the 
pennission of the Carrier. bill the Employee for the premium less the amount of 
Agency's commission, which would, in turn, be sent to Carrier in full payment of 
the Employee's premium. Scenario # 3 is known to be characterized in the 
industry as charging for a policy net of commission. 

You opine that such an arrangement would not be violative of law as such arrangement 
would neither constitute rebating nor impermissible commission splitting, especially in light of 
the fact that the purpose of the arrangement is to allow an employer to pay a legitimate benefit to 
its employees. You base this opinion on the fact that, in your words, "[i]t is the premium that is 
in fact being returned, not the commission that is 'shared."' 

Be advised that it is the opinion of the Division that such arrangement under any of the 
three (3) separate scenarios would constitute an impermissible rebate, and would be in violation 
of Tennessee's law which prohibits unfair methods of competition and unfair or deceptive acts or 
practices in the business of insurance. 

RESPONSE: 

Tenn. Code Ann. § 56-8-1 04(7)( A) provides that: 

Rebates. Except as otherwise expressly provided by law, knowingly permitting 
or offering to make or making any contract of insurance or agreement as to such 
contract other than as plainly expressed in the insurance contract issued thereon, 
or paying or allowing, or giving or offering to pay, allow, or give, directly or 
indirectly, as inducement to such insurance, any rebate of premiums payable on 
the contract, or any special favor or advantage in the dividends or other benefits 
thereon, or any valuable consideration or inducement whatsoever not specified in 
the contract; or giving, or selling, or purchasing or offering to give, sell, or 
purchase as inducement to such insurance contract or in connection therewith, any 
stocks, bonds, or other securities of any insurance company or other corporation, 
association, or partnership, or any dividends or profits accrued thereon, or 
anything of value whatsoever not specified in the contract; 

It is the opinion of the Division that the arrangements described above would violate 
Tenn. Code Ann. § 56-8-1 04(7). In the arrangement, the insurance producer/agency sells 
insurance to the employee with the promise that if they purchase the policy the producer/agency 
will refund the employee's premium through the producer/agency's commission received from 
the insurance company. Such would constitute paying as inducement to such insurance a rebate 
of premiums payable on the contract not specified in the contract. 
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Note that the difference in facts between the three (3) scenarios, above, do not change the 
arrangement in such a way as to change the conclusion made in this opinion. Each scenario still 
has the producer/agency returning premium as an inducement to contract that is not specified in 
the contract of insurance. In Scenario # 2, the producer/agency is still paying a portion of the 
employee's premium only to have it returned by the insurer. As to Scenario # 3, it should be 
noted that this Department has consistently held that the sale of insurance "net of commission" is 
an unlawful rebate and is prohibited by Tenn. Code Ann. § 56-8-1 04(7). In sum, the Division 
does not currently envision any situation where the agency/producer can return premium for 
insurance purchased by their employee through the agency that would be lawful. 

You argue that public policy should encourage approval by this Department of such 
arrangements. However, the law does not allow this Department to permit a statutorily 
impermissible activity on the grounds that public policy would be encouraged. It is recognized 
by the Division that this opinion places the agency in a peculiar situation as many employers pay 
for portions of their employees' insurance coverage. However, most other employer/employee 
arrangements do not implicate Tenn. Code ivm. § 56-8-1 04(7), which does not provide for any 
such exception to its prohibitions against rebating. 

Therefore, it is the opinion of this Division that should your client engage in the above 
activity, it will be in violation of Tenn. Code A.nn. § 56-8-1 04(7) and, thus. subject to sanctions 
pursuant to Tenn. Code Ann. §§ 56-6-112 and 56-8-109, as well as all other apphcable law. 
Note that because it has been determined that the arrangement described above is in violation of 
Tenn. Code Ann. § 56-8-1 04(7), no opinion is expressed herein by the Division concerning the 
applicability of Tenn. Code Ann. § 56-6-113, the statute governing the sharing of commissions 
by an insurance producer, to the arrangement, and no opinion should be inferred herefrom. 

This response by the Insurance Division to a specific fact situation relating to the 
interpretation of the Tennessee Insurance Law should not be construed as a legal position or 
opinion of the Commissioner of Commerce and Insurance or any other official in the Department 
of Commerce and Insurance. As each inquiry is reviewed on the specific facts presented, this 
response is based only on such facts and may not be used as precedent. Any variation in the 
facts presented to the Insurance Division could result in a different conclusion as asserted herein. 

Sincerely, 

2~,~ 
Larry C. Knight, Jr. 
Assistant Commissioner for Insurance 

LCK/jfm 
cc: Paula A. Flowers, Commissioner 

John F. Morris, Chief Counsel for Insurance 
Brenda Sechler, Director, Agent Licensing Section 
Stephani Ryan, Director, Consumer Insurance Services Section 


