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Consequences of Advertising an “Absolute Auction”

QUESTIONS

1. May an owner of real property that has been advertised for sale at “absolute auction”
either withdraw the property from the sale or change the terms of the auction to add a reserve before
the auctioneer has called for bids?

2. If an auction company, intending to conduct an absolute auction, has advertised an
absolute auction but the owner modifies the terms prior to the sale to add a reserve and the modified
terms are announced before bids are accepted:

@) Would proceeding with the auction with reserves be a “substantial misrepresentation”
in violation of Tenn. Code Ann. § 62-19-112(b)(1) or (b)(2) subjecting the auction company’s
license to suspension or revocation?

(b) Would such actions or advertisements be a violation of Rule 0160-1-.20 (Advertising
Guidelines) of the Tennessee Auctioneer Commission?

3. If an auction company, intending to conduct an absolute auction, advertises that a sale
will be absolute and if the written advertisement contains a notice stating that “announcements made
at the time for the auction will take precedence over all prior advertising statements,” would the
advertisement be a misrepresentation under Tenn. Code Ann. 8 62-19-112 or Rule 0160-1-.20 of the
Tennessee Auctioneer Commission if an announcement was made, prior to taking bids, that the sale
was being changed to one with reserves?

4. Would the conduct described in any of the above situations violate any other rule or
statute?
OPINIONS
1. Yes. Even though real property has previously been advertised for sale at absolute

auction, the owner ordinarily may withdraw the property from sale or change the terms to add a
reserve before the auctioneer calls for bids.
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2(a). No.

2(b). No.

3. No.

4, No, such conduct would not violate any statute or rule of which this Office is aware.
ANALYSIS

1. The first question is whether, when an auction has been advertised as “absolute,” the

owner may withdraw the property from the sale or change the terms to add a reserve, so long as he
or she does so before the auctioneer has called for bids. Under general authorities, as well as the
case law on the point in Tennessee, the answer is that an owner may do so. An “absolute auction”
is defined by Auctioneer Commission Rule 0160-1-.19 as “[a]n auction at which property put up for
sale is sold to the highest bidder, where the seller may not withdraw the property from the auction
after the auctioneer calls for bids unless no bid is made in a reasonable time, where the seller may
not bid himself or through an agent, and where the seller will deliver marketable title.” The rule also
indicates that the term “absolute auction” is interchangeable with the term “auction without reserve.”
“In an auction without reserve, after the auctioneer calls for bids on an article or lot, that article or
lot cannot be withdrawn unless no bid is made within a reasonable time.” Tenn. Code Ann. § 47-2-
328 (2001). While this provision of the Uniform Commercial Code applies only to the sale of
goods, it does demonstrate the general principles that govern auctions of real estate as well.

This Office has previously opined “that an advertisement of an auction is not an offer

to sell which becomes binding, even conditionally, on the owner when a bid is made, but is a mere
declaration of intention to hold an auction at which bids will be accepted.” Op. Tenn. Att’y Gen.
addressed to John C. Neff (July 10, 1981) (citing Moore v. Berry, 288 S.W.2d 465 (Tenn. Ct. App.
1955)). “[T]herefore, the advertisement of an ‘absolute auction’ would simply be a declaration of
an intention and not binding on either the seller or the owner.” 1d. The owner of the property may
therefore withdraw his or her property from the sale before the auction begins, although the owner
may then owe contractual damages to the auctioneer with whom the contract to sell was made. See
generally Alexander v. Hopkins, 1998 WL 440743 (Tenn. Ct. App. 1998). Such damages would be
determined by the specific terms of the contract involved and the specific facts.

“It is the right of the owner of the property sold at auction to prescribe . . . the manner,
conditions, and terms of sale.” Op. Tenn. Att’y Gen. addressed to John C. Neff (July 10, 1981)
(citing Moore v. Berry). A comment to the Uniform Commercial Code states that “[t]he prior
announcement of the nature of the auction either as with reserve or without reserve will . . . enter
as an ‘explicit term’ in the ‘putting up’ of the goods and conduct thereafter must be governed
accordingly.” Tenn. Code Ann. 8 47-2-328, Comment 2. This same comment indicates, however,
that the U.C.C. “accepts the view that the goods may be withdrawn before they are actually ‘put up,’
regardless of whether the auction is advertised as one without reserve.” Id.
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The U.C.C., while stating that the announcement of the terms of an auction is binding, does
not explicitly address whether a later announcement shortly before the auction commences may
modify the previously announced and advertised terms. The point is addressed, however, by the
Restatement of Contracts, which states,

Unless a contrary intention is manifested, bids at an auction
embody terms made known by advertisement, posting or other
publication of which bidders are or should be aware, as modified by
any announcements made by the auctioneer when the goods are put

up.

RESTATEMENT 2d OF CONTRACTS 8§28(2) (1981). It is noted in 7 Am.Jur.2d Auctions &
Auctioneers 816 (1980 & Supp. 1991), that these principles are derived from the common law,
although there is some contrary authority. See 7 Am.Jur.2d Auctions & Auctioneers 818 (1997)
(stating, “The courts differ as to the effect of a parol modification by the auctioneer, at the time of
the sale, of terms previously announced in a written or printed notice of sale.”). To the extent of the
scant Tennessee authority, this State seems to follow the apparent majority rule. In Moore v. Berry,
the auction in question had been widely advertised without mention of a reserve, but before calling
for bids the auctioneer announced terms that did include the owner’s right of reservation. 40 Tenn.
App. 1, 5-6, 288 S.W.2d 465, 466-67. The court cited the general rule, as then stated in 5 Am.Jur.
Auctions & Auctioneers 8§15, that terms and conditions announced “at the time and place appointed
for the auction . . . generally are deemed to supersede all others and to bind the purchaser, even
though he did not hear or understand the announcement or was not present at the time of the
announcement . . ..” Moore v. Berry, 40 Tenn. App. 9, 288 S.W.2d 468. From that, the court
concluded, “It seems to be a settled rule in this state as well as elsewhere that conditions prescribed
by the seller or owner and announced at the time and place of the auction are binding on the
purchaser whether or not he knew or heard them.” Id. Thus, the court held that the reservations as
announced at the auction governed the terms of the sale.

In Lawrence Paper Co. v. Rosen & Co., 939 F.2d 376 (6th Cir. 1991), the Sixth Circuit,
while ruling in a case from Ohio, outlined the “legal understandings implicit in a sale by auction,”
quoting freely from American Jurisprudence 2d. Relying on the Restatement quoted above, the
court found that “the weight of authority is that, even if some inconsistency existed between the
advertised terms and the announcement made orally at the auction, the latter prevails.” 939 F.2d
379. Moreover, this view seems consistent, not only with the positive law enacted by the U.C.C.,
but with the general notion that, even at an auction without reserve, the goods may be withdrawn
from the sale at any time before the auctioneer calls for bids. The alternative would be a rule
requiring owners and their auctioneers to withdraw property from an auction entirely, or go forward
even though the terms announced earlier are no longer desirable. The effect of such a rule would
be to require the owner to withdraw the land and conduct a new auction. Such a result would require
landowners and auctioneers to incur additional expenses merely to leap through formalistic hoops
to achieve the same result.
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2(a). This conclusion essentially answers the remaining questions posed. If an
auction company, consistent with the owner’s stated intent, advertises a sale as an absolute auction,
but then is directed before calling for bids to announce a reserve, under the law the auction becomes
one with reserve. Obviously, the auction company has not made a “substantial misrepresentation”
in violation of Tenn. Code Ann. § 62-19-112(b)(1) or (b)(2), since the advertisements were made
in a manner consistent with the owner’s then-stated intent. If the auctioneer advertises the auction
as without reserve, intends to administer it as such, and is unaware of the property owner’s pending
decision to alter that arrangement, then any representation that the auction is without reserve is not
a misrepresentation of any material fact then known. Proceeding with the auction under different
terms would not make the previous advertisement a misrepresentation. That the owner later had a
change of mind does not mean that the auction company has made any misrepresentation at all,
especially since it appears that the owner had a right to change the terms at the last minute.

2(b). Subsections (2)(a-d) of Rule 0160-1-.20 of the Tennessee Auctioneer Commission
state that

advertising shall be deemed to be false, deceptive, misleading, or
untruthful if it:

(a) contains a misrepresentation of fact.

(b) is misleading or deceptive because in its content or in the context
in which it is presented, it makes only a partial disclosure of relevant
facts.

(c) creates a false or unjustified expectation of the services to be
performed.

(d) contains any representation or claim that the advertising licensee
in bad faith fails to perform.

Such advertising is “expressly prohibited” by the Rule. For the reasons stated in Part 2(a) supra,
there would be no violation of this rule under the stated facts. The expectations created by the
advertisement may go partially unfulfilled, but if the auctioneer is proceeding from a good faith
understanding with the seller, then the expectations at the time the advertisement is put forward are
neither false nor unjustified. The auction company would only be acting in “bad faith” under
subsection (d) if it learned of the changed circumstances and did not alter its advertising or other
behavior with respect to the coming auction.

3. Under the law as stated above, it would obviously be appropriate for an auction
company to include in its advertisements a statement that announcements made at the time of the
auction take precedence over prior announcements. This provision would be in accordance with the
legal rights of the owner of the property. Accordingly, such a course would not amount to a
misrepresentation under any statute or rule.
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4. This Office is not aware of any rule or statute which the described conduct would
violate.
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