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Certification Requirements for Police Officers  

QUESTIONS

1. Is a law enforcement agency certified by the Peace Officer Standards and Training
(POST) Commission required to seek a waiver of pre-employment requirements prior to hiring a
person as a part-time/temporary/reserve/auxiliary law enforcement officer when that person does
not meet the pre-employment requirements set forth at Tenn. Code Ann. § 38-8-106?

2. Is the POST Commission required to put a request for waiver of pre-employment
requirements on its meeting agenda for consideration?

3. Is a law enforcement agency required to seek a second waiver for a peace officer whose
status is changing from part-time/temporary/reserve/auxiliary to full time when such officer has
already been granted a waiver for the same matters as a part-time/temporary/reserve/auxiliary
officer?

4. If an individual successfully completes training at a POST-approved academy, but is not
employed by an agency at the time of graduation, what are the time limitations for a person to be
certified upon completion of training from a POST-approved police academy?

5. Is the POST Commission required to certify and regulate all public and private agencies
who are granted police powers under the laws of the State of Tennessee?

OPINIONS

1. Yes.  Under Tenn. Code Ann. § 38-8-106, “any person employed as a full-time police
officer, and after January 1, 1989, any person employed/utilized as a part-
time/temporary/reserve/auxiliary police officer or as a special deputy” is required to meet pre-
employment requirements as set forth therein or obtain a waiver of any pre-employment requirement
which that person may not meet.  Further, the minimum standards set forth for such officers are
“mandatory and binding upon any municipality, county or political subdivision of this state.”  Tenn.
Code Ann. § 38-8-105.
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2. Yes.  The obvious implication of Tenn. Code Ann. § 38-8-104 is that the POST
Commission must consider an agency’s request for a waiver on behalf of a person to be employed
by the agency.  

3. No.  When the POST Commission has granted a waiver of pre-employment requirements
for a part-time/temporary/reserve/auxiliary applicant with respect to a particular matter, such a
waiver remains valid when that applicant seeks employment as a full-time police officer. 

4. Where an applicant has previously attended a police academy at his/her own expense
without being employed by an agency, the applicant may be employed by an agency within one year
following completion of the Basic Law Enforcement Course without taking the POST test.
Thereafter, and up to ten years following completion of the Basic Law Enforcement Course, an
employing agency may request that an applicant be allowed to take the POST test without repeating
Basic Law Enforcement training.  After that time, the POST Commission determines on a case-by-
case basis whether an applicant may be certified upon passing the POST test or whether such an
applicant may be required to repeat the Basic Law Enforcement Course.     

5. No.  The Peace Officers Standards and Training Commission does not certify agencies,
public or private.  The duties of the Commission extend to the training and employment of police
officers by any “municipality, county or political subdivision” of the State of Tennessee.  While the
Tennessee legislature has required college and university security personnel to meet certification
requirements established by the POST Commission under Tenn. Code Ann. § 49-7-118(b), there is
no other statutory authority for the POST Commission to monitor and/or regulate the activities of
any entities beyond the parameters of Tenn. Code Ann. § 38-8-104. 

ANALYSIS

1. Waivers for part-time/temporary/reserve/auxiliary law enforcement officers.

Tenn. Code Ann. § 38-8-101 et seq. addresses the employment and training of police officers
and establishes minimum standards for persons employed as police officers in the State of
Tennessee. The Peace Officers Standards and Training Commission is specifically “charged with
the duty of observing, administering, and enforcing all the provisions of this chapter.”  Tenn. Code
Ann. § 38-8-104(b).  The minimum standards set forth under the Code or as required by the POST
Commission “are mandatory and binding upon any municipality, county or political subdivision of
this state.”  Tenn. Code Ann. § 38-8-105(a).  The obligation of an agency to maintain the standards
for the employment and training of police officers is enforceable through criminal sanctions:

Any person who shall appoint any applicant, who, to the knowledge of the appointor,
fails to meet the minimum standards as set forth herein or required by the
commission, and any person who signs the warrant or check for the payment of the
salary of any person who, to the knowledge of the signer, fails to meet the
qualifications as a police officer as provided herein or required by the commission,
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commits a misdemeanor and upon conviction shall be subject to a fine not exceeding
one thousand dollars ($1,000).

Tenn. Code Ann. § 38-8-105(b).

Full-time police officers in Tennessee are certified after a determination that they meet pre-
employment requirements and their completion of basic training.  Tenn. Code Ann. § 38-8-107(a);
POST Rule 1110-2-.01.  While part-time/temporary/reserve/auxiliary officers are not certified, they
are nonetheless required to meet the same pre-employment requirements.  Tenn. Code Ann. § 38-8-
106; POST Rule 1110-8-.02.  In the event that applicants do not meet the pre-employment
requirements, the POST Commission may consider a waiver of certain requirements as set forth
under POST Rule 1110-8-.02(1)(d).  

An agency’s employment of a part-time/temporary/reserve/auxiliary law enforcement officer
who fails to meet pre-employment requirements is in violation of Tennessee law unless an
appropriate waiver is obtained.  Although the POST Commission does not certify agencies, the
failure of any agency to maintain standards of employment and training “may result in an agency’s
being declared out of compliance with state standards and thereby not eligible to participate in the
commission’s training programs at no cost.”  Tenn. Code Ann. 38-8-107(b).

2. The requirement for the POST Commission to include requests for waivers of pre-
employment requirements on its meeting agenda.

Tenn. Code Ann. § 38-8-104 sets forth the powers and duties of the POST Commission.
While nothing in that section specifically requires the Commission to consider all waiver requests
by placing them on a meeting agenda, the Commission is required to “establish criteria for
determining whether to grant an exception to or to waive the qualifications of § 38-8-106” with
certain limitations.   The clear expectation of the legislature is that the Commission would consider
requests for such waivers.  The Code states: “The commission’s decisions with regard to exceptions
or waivers granted under this subsection shall be appealable to the commissioner of safety.”  Tenn.
Code Ann. § 38-8-104(e).  Where the statutory language establishes a clear right to appeal the
decisions of the Commission, it follows that an agency has a right to the Commission’s initial
consideration of its request for waiver.

3. Continuing validity of a waiver where an applicant’s status changes from part-time/
temporary/reserve/auxiliary to full-time.

Where an employing agency requests and is granted a waiver on behalf of a person seeking
to serve as a part-time/temporary/reserve/auxiliary police officer, the waiver is applicable to the
police officer’s employment eligibility. The pre-employment requirements for part-time/temporary/
reserve/auxiliary law enforcement officers listed under POST Rule 1110-8-.02(1) are substantially
the same as the pre-employment requirements for full-time officers stated under POST Rule 1110-2-
.03(1).  When the status of a part-time/ temporary/reserve/auxiliary officer is elevated to that of a
full-time officer, the employing agency is obligated to ensure that the officer meets all the
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requirements of POST Rule 1110-2-.03(1).  However, where an agency has previously requested
and has been granted a waiver of pre-employment requirements, such a waiver remains effective and
the agency is not required to obtain a second waiver.    

4. Training requirements for POST certification.

Under POST Rule 1110-2-.03(3), an officer seeking certification is required to complete the
Basic Law Enforcement Course within six months of initial employment as a full-time law
enforcement officer.  Where an applicant has previously attended a police academy at his/her own
expense before being employed by an agency, POST Rule 1110-2-.03(7)(d) allows such an officer
to apply for certification based on this training.  The rule states:

Officers who have attended an approved basic law enforcement school and who were
not required to be certified at that time, may apply for certification based on this
training.  These officers must also take the POST Certification Test to qualify for
certification. The POST test is not required if the officer is employed full time by a
law enforcement agency within a year of the date of completion of the basic law
enforcement school.

The rule allows a one-year grace period between completion of an approved law enforcement
training course and full-time employment without a requirement for taking the POST test.  After that
one-year period, the applicant is required under the rule to pass the test.  The rule does not state a
deadline following completion of the Basic Law Enforcement Course by which an applicant would
be required to repeat the course before he/she could be certified.  Where an applicant attended the
Basic Course more than one year prior to application, the Commission views the period of inactivity
as a break in full-time law enforcement service under POST Rule 1110-2-.03(7)(a), which allows
the POST Commission to require attendance at a Basic Law Enforcement Academy on a case-by-
case basis when an applicant has had a break in full-time service exceeding ten years.  Considering
POST Rules 1110-2-.03(7)(a) and (d) together, an applicant who has finished the Basic Course could
be certified upon successful completion of the POST test without repeating the Basic Law
Enforcement Course up to ten years following completion of the academy.  After that time, the
POST Commission may consider a request for a waiver of the “ten-year rule” on a case-by-case
basis.

5. Requirement on the POST Commission to regulate and certify agencies.

The powers and duties of the POST Commission, as set forth under Tenn. Code Ann. § 38-8-
104, extend to the development, planning and implementation of law enforcement training programs
for all local law enforcement officers in Tennessee.  Additionally, the POST Commission is required
to establish uniform standards for the employment and training of police officers and establish
minimum standards and curriculum requirements for the training of police recruits or police officers
by “any municipality, the state of Tennessee or any political subdivision thereof.”  Under Tenn.
Code Ann. § 38-8-110, employees of the State of Tennessee, such as state policemen and state park
rangers are not subject to the requirements of Tenn. Code Ann. § 38-8-101 et seq.  Except as
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The only provision “otherwise provided by statute” for the training and certification of police officers1

employed by entities other than a municipality or political subdivision of the state of Tennessee is Tenn. Code Ann. §
49-7-118, which authorizes “[t]he board of regents of the state university and community college system and the board
of trustees of the University of Tennessee . . . to establish policies pursuant to which a suitable number of persons may
be employed and commissioned as security officers by institutions and schools governed by the respective boards.”
Under that statute, “[a]ll security officers employed pursuant to this section must meet the minimum certification
requirements of the peace officers standards and training commission.”  Tenn. Code Ann. § 49-7-118(b). 

otherwise provided by statute, the provisions of that chapter apply only to police officers “employed
by any municipality or political subdivision of the state of Tennessee whose primary responsibility
is the prevention and detection of crime and the apprehension of offenders.” Tenn. Code Ann. § 38-
8-101(a)(1).  Nothing in Tenn. Code Ann. § 38-1-101 et seq. authorizes the POST Commission to
certify or otherwise regulate other employing agencies.    1
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