
 

 

STATE OF TENNESSEE 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

 
September 17, 2019 

 
Opinion No. 19-16 

 
Inmate Relations Coordinators and Correctional Officers Carrying Firearms Off-Duty 

 
 Question 1 
 
 May the Secretary of State issue identification cards as provided for in Tenn. Code Ann. 
§ 39-17-1350(f) to qualified inmate relations coordinators and correctional officers employed by 
the Tennessee Department of Correction who have “completed the probationary period,” or may 
the Secretary of State issue identification cards only to those qualified inmate relations 
coordinators and correctional officers who are “vested”?    
 
 Opinion 1 
 

To comply with Tenn. Code Ann. § 39-17-1350(f), the Secretary of State may issue 
identification cards only to otherwise qualified inmate relations coordinators and correctional 
officers who are vested, not to those who have merely “completed the probationary period.”  
“Vested” and “completed the probationary period” are not the same; they refer to different events 
and different employee status and they entail different time periods. 
  
 Question 2 
 

May inmate relations coordinators and correctional officers who otherwise have qualified 
to carry firearms off-duty under Tenn. Code Ann. § 39-17-1350 and who have completed the 
probationary period but who are not vested carry firearms off-duty without having been issued an 
identification card under Tenn. Code Ann. § 39-17-1350(f)?  
 
 Opinion 2 

 
Yes.  The identification card is proof that the holder is authorized to carry a firearm, but it 

is not a necessary prerequisite to being authorized to carry a firearm off-duty. 
 

Question 3 
 
In 2002, the Attorney General opined that “vested” in Tenn. Code Ann. § 39-17-1350 refers 

to the employee’s being vested in the state retirement system, which generally occurs only after 
five years or more of employment.  Tenn. Op. Att’y Gen. No. 02-035 (Mar. 15, 2002).  Does 2019 
Tenn. Pub. Acts, ch. 92, § 1 alter the Attorney General’s interpretation of “vested?” 
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 Opinion 3 
  
 No. 

ANALYSIS 

With certain limited exceptions, Tenn. Code Ann. § 39-17-1350(a) authorizes properly 
trained “law enforcement officers” to “carry firearms at all times and in all places within 
Tennessee, on-duty or off-duty.”  Section 1350(d) defines the “law enforcement officers” to whom 
the statute applies.  Between 2001 and 2019, the statutory definition of “law enforcement officer” 
included “a vested inmate relations coordinator employed by the department of corrections” and 
“a vested correctional officer employed by the department of correction.”  Tenn. Code Ann. § 39-
17-1350(d)(2) (emphasis added).     

Then, in 2019, the legislature amended § 39-17-1350(d)(2).  Effective March 28, 2019, the 
definition of “law enforcement officer” no longer includes “a vested inmate relations coordinator”  
or “a vested correctional officer,” but instead includes “an inmate relations coordinator who is 
employed by the department of correction and has completed the probationary period” and “a 
correctional officer who is employed by the department of correction and has completed the 
probationary period.”  2019 Tenn. Pub. Acts, ch. 92, § 1(emphasis added).    

Since 2002, the statute has further provided that the Secretary of State shall, upon request 
from an “inmate relations coordinator or correctional officer who is vested,” “issue a state 
identification card certifying that the inmate relations coordinator or correctional officer is 
authorized to carry a firearm.”  Tenn. Code Ann. 39-17-1350(f)(1) (emphasis added).  If a qualified 
TDOC employee “desiring an identification card” requests and is issued a card, that officer “shall 
carry such a card at all times the officer is carrying a firearm.”  Tenn. Code Ann. § 39-17-
1350(f)(2)-(4).  “The card shall be sufficient proof that the inmate relations coordinator or 
correctional officer is authorized to carry a firearm pursuant to [§ 39-17-1350].”  While the 2019 
amendment replaced references to “vested” with references to “probationary period” in subsection 
(d)(2)—the definitional subsection—it did not similarly amend subsection (f)—the identification 
card subsection.  Thus subsection (f) still refers only to “vested” employees.  

 1. The terms “vested” and “completed the probationary period” in § 39-17-1350 are not 
synonymous; they refer to different events and different employee status and they entail different 
time periods.  “Probationary period” refers to the employee’s “probationary period of 
employment,” which is typically one year.  Tenn. Code Ann. § 8-30-308(a) (the probationary 
period of employment shall “not [be] less than one (1) year”).  “Vested” as used in Tenn. Code 
Ann. § 39-17-1350 refers to the employee’s being vested in the state retirement system, which 
generally requires at least “five years of employment as a correctional officer with the Department 
of Correction.”  Tenn. Op. Att’y Gen. No. 02-035 (Mar. 15, 2002); see Tenn. Code Ann. § 8-36-
906(e) (“vested” refers to the time it takes for TDOC employees to be “vested” in the state 
retirement system, which is five years). 
  
 The legislative history for the 2001, 2002, and 2019 amendments to Tenn. Code Ann. § 39-
17-1350 shows that the legislature knows that “vested” and “completed the probationary period” 
have entirely different meanings.  It has consistently understood “vested” to refer to the five years 
it takes a TDOC employee to vest in the state retirement system.  Debate on H.B. 1543, 102nd 
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Gen. Assem. (Tn. Apr. 9, 2001) (statement of Rep. Windle that it takes “four or five years” for 
these TDOC employees to be vested); Hearing on S.B. 1747 Before the S. Judiciary Comm., 102nd 
Gen. Assem. (Tn. Apr. 17, 2001) (statement of Sen. Jackson, Vice Chair, S. Jud. Comm., defining 
“vested” as “in the retirement system, five years or more”); Debate on S.B. 1747, 102nd Gen. 
Assem. (Tn. Apr. 26, 2001) (statement of Sen. Davis that, to be vested, the TDOC employees must 
“have worked at least five years” for the State).  When amending the statute in 2002 to provide for 
the state identification cards at the request of “vested” TDOC employees, the legislature also 
understood “vested” to require five years of service.  Representative Windle explained that the 
identification card would simplify encounters between law enforcement and off-duty TDOC 
employees by documenting that the TDOC employees had met the “five years of vested service” 
that gave them the right to carry firearms off-duty.  Debate on H.B. 2055, 102nd Gen. Assem. (Tn. 
Mar. 11, 2002) (statement of Rep. Windle).    
 
 The legislative history particularly for the 2019 amendment shows that the legislature was 
well aware of the difference between the five-year vesting period and the one-year probationary 
period.  Representative Windle explained that the 2019 change from “vested” to “probationary 
period” in the definition section would shorten the time that the TDOC employees must wait before 
being authorized to carry firearms off-duty from five years to one year.  Hearing on H.B. 0109 
Before the Constitutional Protections & Sentencing Subcomm. of the H. Judiciary Comm., 111th 
Gen. Assem. (Tn. Feb. 13, 2019) (statement of Rep. Windle).  Representative Curcio asked 
whether, under the amendment, these TDOC employees would receive their state identification 
cards from the Secretary of State after one year as opposed to “when they’re vested, which is the 
five-year period.”  Id. (statement of Rep. Curcio, Member, Constitutional Protections & 
Sentencing Subcomm.).  Representative Windle said he assumed the same card would be issued 
to TDOC employees who have worked “less than five years.”  Id.  Senator Yager also discussed 
this amendment and reiterated that, by changing the “vested” requirement to a “completed-the-
probationary-period” requirement, the amendment changed the “waiting period” from five years 
to one year.  Hearing on S.B. 1374 Before the S. Judiciary Comm., 111th Gen. Assem. (Tn. Mar. 
5, 2019) (statement of Sen. Yager); Debate on S.B. 1374, 111th Gen. Assem. (Tn. Mar. 14, 2019) 
(statement of Sen. Yager).   
   
 In short, the legislative history shows that (1) the legislature understood the difference 
between “vested” and “probationary period,” and (2) the legislature intended with the 2019 
amendment to shorten from five years to one year the time that TDOC inmate relations 
coordinators and correctional officers must wait before being authorized to carry firearms off-duty.  
The 2019 change in the definition of “law enforcement officer” accomplishes that purpose:  
effective March 28, 2019, properly trained and qualified inmate relations coordinators and 
correctional officers who are employed by TDOC and who have completed the probationary period 
are “law enforcement officers” within the scope of § 39-17-1350 and, accordingly, may “carry 
firearms at all times and in all places within Tennessee, on-duty or off-duty.”   
 
 However, although the 2019 amendment shortened the waiting period to one year, it did 
not alter or affect the time when these TDOC employees may request and be issued the state 
identification card provided for in § 39-17-1350(f).  According to the plain language of § 39-17-
1350(f), the Secretary of State may issue a card only to vested employees who request a card, and 
only vested employees may request a card.  Tenn. Code Ann. § 39-17-1350(f)(1).  Thus, an 
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otherwise qualified TDOC employee must still wait five years before requesting and being issued 
a card. 
 
 In short, since the legislature did not change “vested” in Tenn. Code Ann. § 39-17-1350(f), 
the identification card provided for in that subsection may only be issued to TDOC employees who 
are vested—i.e., have served for five years or more.   

 2.  But this restriction on requesting and issuing cards does not have any bearing on the 
ability of qualified, properly trained TDOC employees to carry firearms off-duty after having 
completed a probationary period that is less than the vesting period.  The card is not a prerequisite 
for carrying a firearm off-duty; it is merely “sufficient proof” that the bearer of the card is 
otherwise authorized to carry the firearm.  See Tenn. Code Ann. § 39-17-1350(f)(4).  The statute 
does not require a qualified employee to request an identification card or to have such a card; it 
provides only that an employee “desiring” a card may “request” one.1  Tenn. Code Ann. § 39-17-
1350(f)(1)-(3).   

 3.  The 2019 amendment to § 39-17-1350(d)(2)—the definitional section—operates to 
reduce from five years to one year the waiting period before properly trained TDOC employees 
may carry firearms off-duty.  But this change to § 39-17-1350(d)(2) does not change the Attorney 
General’s interpretation of “vested.”  The legislature, understanding the difference between 
“vested” and “completed probationary period,” did not choose to amend § 39-17-1350(f) to 
authorize the issuance of identification cards to employees who have completed their probationary 
periods.  And since such cards are not a necessary prerequisite to meeting the definition of “law 
enforcement officer,” there is no internal statutory conflict between § 39-17-1350(d)(2) and § 39-
17-1350(f).   
 
 If the legislature wants identification cards to be available to TDOC employees who have 
completed their probationary periods as opposed to only those employees who have vested, it can 
and should amend § 39-17-1350(f) to say so.  But a court will not rewrite the statute to reconstruct 
what the legislature may have intended but did not include.  A court would, instead, apply the 
omitted-case canon of statutory construction, which posits that what a statutory text does not 
provide is simply unprovided.  A court will not disregard what a statute plainly provides, and it is 
not the function of the courts to supply or correct a legislative oversight or omission.  See, e.g., 
MacMillan v. Director, Div. of Taxation,, 434 A.2d 620, 621 (N.J. Super. Ct. App. Div. 1981) 
(court may not supply a provision no matter how confident it is of what the legislature would have 
wanted).  Here, the statute plainly provides identification cards only for vested employees.  A court 

 
1 With respect to the issuance of the identification card, the statute contains only three requirements:  (1) when a vested 
TDOC employee chooses to request a card, the TDOC commissioner is required to certify to the Secretary of State 
that the requestor is employed by TDOC and is vested; (2) upon receipt of certification, the Secretary of State is 
required to issue a card; and (3) and once the card is issued, the employee who chose to request the card must carry 
the card while carrying a firearm.  Tenn. Code Ann. § 39-17-1350(f)(1)-(4). This statutory scheme is consistent with 
Representative Windle’s explanation that the identification card is intended merely to simplify encounters between 
law enforcement and off-duty TDOC employees by providing proof that person carrying the firearm off-duty is a 
vested TDOC employee. 
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would not construe “vested” to mean “probationary period” even if the court is convinced that the 
legislature meant to changed “vested” to “probationary period.”   
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