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Scope of Exemptions in the Tennessee Real Estate Broker License Act 
 
 Question 1 

Does “owner” in Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(A), which is part of the Tennessee 
Real Estate Broker License Act, include corporations, limited liability companies, limited liability 
partnerships, or other business entities?    

 
 Opinion 1 

 Yes. The context makes clear that “owner” refers to a “person” who owns or leases real 
estate, and for purposes of § 62-13-104 “person” is defined as “any natural person, corporation, 
company, partnership, firm or association.”  Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(A), (b)(1)(B). 
Thus, “owner” includes corporations, limited liability companies, limited liability partnerships, 
and other business entities, all of which may be “owners” covered by the exemption provided for 
in § 62-13-104(a)(1)(A).  

 
Question 2 

Can business entities other than corporations—such as limited liability companies and 
partnerships—qualify for the “corporate exemption” in Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F)? 
 
 Opinion 2 

 No.  Business entities other than corporations qualify, if at all, only for the “owner 
exemption” provided for in Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(A).  
 

Question 3 

Would a corporate entity that owns less than 100% of a particular property be exempt from 
the broker license requirement with respect to that property? 

 
 Opinion 3 

 The corporate entity would be exempt from the license requirement only with respect to 
activities involving the specific portion of the property it owns.  The license requirement would 
apply to any actions involving the property as a whole or specific parts of the property that the 
corporate entity did not own. 
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Question 4 

Is a lessee of property an “owner” of real estate who may qualify for the “owner exemption” 
in subsection (a)(1)(A)? 

 
 Opinion 4 

 Yes, but only with respect to the lessee’s ownership interest in the lease, not with respect 
to the entire property. 
 
 Question 5 

Does an individual or entity who owns a percentage of a limited liability company, which 
in turn owns 100% of a piece of real estate, qualify for the “owner exemption”? 

 
 Opinion 5 

 No. 

ANALYSIS 
 
 Under the Tennessee Real Estate Broker License Act of 1973 (the “Act”), “persons” who 
act as real estate brokers in Tennessee must be licensed by the Tennessee Real Estate Commission.  
See Tenn. Code Ann. §§ 62-13-101 to -604; Tenn. Att’y Gen. Op. 14-27 (Mar. 6, 2014).  “Person” 
as used in the Act includes both individuals and specified business entities.  See Tenn. Code Ann. 
§ 62-13-102(13).   
 
 Any person who falls within the statutory definition of “broker” in Tenn. Code Ann. § 62-
13-102(4) must obtain a license to act as a broker unless one of the exemptions in § 62-13-104 
applies.  See id. §§ 62-13-103, -301.      
 

Section 62-13-104(a) establishes six exemptions from the license requirement.  Relevant 
here are the “owner exemption” and the “corporate exemption.”  The owner exemption in 
subsection (a)(1)(A) provides that the Act does not apply to “[a]n owner of real estate with respect 
to property owned or leased by such person.”  Similarly, the corporate exemption in subsection 
(a)(1)(F) provides that the Act does not apply to foreign or domestic corporations when they are 
“acting through an officer duly authorized to engage in real estate transactions” and “the 
transaction occurs as an incident to the management, lease, sale or other disposition of real estate 
owned by the corporation.”  But this corporate exemption does not apply to “a person who 
performs an act described in § 62-13-102(4)(A) [i.e., the acts that define “broker”], either as a 
vocation or for compensation, if the amount of the compensation is dependent upon, or directly 
related to, the value of the real estate with respect to which the act is performed.”  Id. § 62-13-
104(a)(1)(F).   
 

In addition to the six absolute exemptions in subsection 104(a), subsection 104(b) provides 
a qualified exemption from the license requirement for persons who provide a “vacation lodging 
service,” as defined by the Act.  A vacation lodging service is not “required to have a licensed real 



 

3 
 

estate broker supervising the business” but is “required to have a vacation lodging service firm 
license.”  Id. § 62-13-104(b)(2).  
 

1.  Corporations, limited liability companies (LLCs), limited liability partnerships (LLPs), 
and other business entities are “owners” as that word is used in Tenn. Code Ann. § 62-13-
104(a)(1)(A).  The context makes clear that “owner” in subsection (a)(1)(A) refers to a “person” 
who owns or leases real estate, and for purposes of § 62-13-104 “[p]erson means any natural 
person, corporation, company, partnership, firm or association.”  Tenn. Code Ann. § 62-13-
104(a)(1)(A), (b)(1)(B).  Thus, “owner” includes corporations, LLCs, LLPs, and other business 
entities, all of which may be “owners” covered by the exemption provided for in § 62-13-
104(a)(1)(A).   

   
Accordingly, the owner exemption applies to a corporation, LLC, LLP, or other business 

entity with respect to property owned or leased by it.  That subsection (a)(1)(F) provides a separate, 
specific exemption for corporations and their officers does not alter that conclusion.  As explained 
below, the corporate exemption in subsection (a)(1)(F) applies to a different set of entities in 
distinct circumstances and furthers separate interests.  Nothing in the Act indicates that the 
exemptions are mutually exclusive, or that more than one exemption could not apply in particular 
circumstances.   

 
In sum, the owner exemption in subsection (a)(1)(A) thus exempts all “owners”—including 

corporations, LLCs, LLPs, and other business entities—from the broker license requirements of 
the Act.  The owner exemption would also exempt a business entity that owns a vacation lodging 
service from the more limited requirement in § 62-13-104(b) that it have a vacation lodging service 
firm license.  But the owner exemption in subsection (a)(1)(A), unlike the corporate exemption in 
subsection (a)(1)(F), exempts only the owner itself, not the owner’s agents, officers, or employees. 
 

2.  As this Office explained in a 2014 opinion, the corporate exemption in subsection 
(a)(1)(F) applies only to foreign or domestic corporations and does not apply to LLCs, LLPs, or 
other business entities.  See Tenn. Att’y Gen. Op. 14-27 (copy attached).   
 

3.  A corporate entity that owns less than 100% of a parcel of real estate would be exempt 
from the license requirement under the owner exemption in subsection (a)(1)(A) only with respect 
to the portion of the property it owned.   The owner exemption applies only to the “property owned 
or leased by such person.”  Accordingly, an owner, whether a business or an individual, may 
engage in covered activities without a license only with respect to its specific portion of the 
property.  Partial owners are not exempt from the license requirement with respect to real estate 
activities involving the entire parcel because that would necessarily involve property they did not 
own. 

 
4.  The owner exemption expressly applies to a lessee’s ownership interest in leased 

property.  The license requirement “does not apply to[] [a]n owner of real estate with respect to 
the property owned or leased by such person.”  Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(A) (emphasis 
added).  And the Act defines “real estate” to include “leaseholds, as well as any other interest or 
estate in land.”  Id. § 62-13-102(14).  A lessee owns a leasehold in the property, and thus owns 
“real estate” within the meaning of the owner exemption.  As explained above, however, a lessee 
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would be exempt from the license requirement only with respect to that leasehold and would not 
be exempt for broker activities involving ownership interests in the property held by others. 
 

5.  The owner exemption in subsection (a)(1)(A) applies only to “[a]n owner of real estate.”  
Under the plain meaning of the text, the exemption would not apply to an individual or entity who 
had an ownership interest in an LLC that itself was the owner of real estate.  “Real estate” is limited 
in the Act to “interest[s] or estate[s] in land.”  Tenn. Code Ann. § 62-13-102(14).  A person who 
owns all or part of an LLC does not have any estate or interest in the real estate owned by the LLC.  
See id. § 48-215-101(a) (“A member has no interest in specific LLC property.  All property 
transferred to or acquired by an LLC is property of the LLC itself.”).  The owner of the LLC would 
thus not be an “owner of real estate” entitled to the owner exemption. 
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