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Exclusive Sponsorship of Events by Alcohol Industry Members 

 
 Question 
 
 Under regulations issued by the Tennessee Alcoholic Beverage Commission, may an 
alcoholic beverage manufacturer or other industry member pay to sponsor an event in exchange 
for an agreement that the sponsor’s product will be served exclusively at the event? 
  
 Opinion 
 
 The legality of any such exclusive sponsorship agreement would depend on the specific 
facts of the agreement and the status of the parties to the agreement, including whether the parties 
are licensed wholesalers or retailers and whether the agreement involves alcoholic beverages or 
beer.  
 

ANALYSIS 
 
 Tennessee has adopted a three-tiered system to regulate the manufacture, distribution, and 
sale of alcoholic beverages.  See Tenn. Code Ann. §§ 57-3-202, -203, and -204 (establishing 
licensing requirements for manufacturers or distillers, wholesalers, and retailers, respectively); 
Tenn. Att’y Gen. Op. 14-61 (June 17, 2014).  To maintain separation among those three tiers, 
Tennessee, like the federal government and many states, prohibits so-called “tied-house” 
arrangements pursuant to which manufacturers have a financial interest in retailers, or retailers 
enter into exclusive agreements with manufacturers or wholesalers.  See Tenn. Att’y Gen. Op. 82-
364 (July 27, 1982); see also 27 U.S.C. § 205(a), (b); see also Nat’l Distrib. Co. v. U.S. Treasury 
Dep’t, 626 F.2d 997, 1008-10 (D.C. Cir. 1980) (describing the legislative history of the federal 
law banning tied-house arrangements).   

  Tennessee Comp. R. & Regs. 0100-06-.02(3), issued by the Tennessee Alcoholic Beverage 
Commission, generally prohibits any alcoholic beverage “industry member,” which includes 
manufacturers and wholesalers, or its representative from providing anything of value to retailers, 
and prohibits retailers, in turn, from accepting anything of value from industry members or their 
representatives.  In addition, Tenn. Comp. R. & Regs. 0100-06-.02(10)(c) prohibits exclusive 
relationships between industry members or their representatives and retailers:  

An industry member, or any representative thereof – e.g. third-party marketing 
entities [–] may not require, nor may a retailer request, offer and/or accept an 
exclusive arrangement wherein the retailer agrees, in exchange for money, services, 
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and/or any other thing of value from the industry member, to offer for sale the 
industry member’s product exclusively to the exclusion of other related products. 

 For the purposes of these regulations, “industry member” means “any person engaged in 
business as a manufacturer, distiller, rectifier, blender, non-resident seller, or other producer, or as 
an importer, or wholesaler, of distilled spirits, or wine, or as a bottler, or warehousemen and bottler, 
of distilled spirits, licensed in the state of Tennessee.”  Tenn. Comp. R. & Regs. 0100-06-.01(5).  
And “retailer” means “any person engaged in the sale of distilled spirits, wine, or alcoholic 
beverages to consumers, licensed in the state of Tennessee, whether such sales are made for 
consumption on or off the premises where sold.”  Tenn. Comp. R. & Regs. 0100-06-.01(8).  These 
definitions, as well as the general definition of “alcoholic beverage,” encompass manufacturers, 
wholesalers, and retailers only of wine and spirits, not beer.  See Tenn. Code Ann. § 57-3-
101(a)(1)(A) (defining “alcoholic beverage”); id. § 57-5-101(b) (defining “beer”). 

 The validity of any exclusive sponsorship agreement thus depends on the specific facts of 
the agreement, including the nature of the parties to it.  An exclusive sponsorship agreement 
between an industry member or its representative and a retailer would violate the regulations unless 
it fits within an applicable exception.  If, however, one party to the agreement was not a licensed 
industry member or a licensed retailer—or a representative or agent of either—then the regulations 
would not prohibit the arrangement.  In addition, such arrangements may be permissible when 
beer, as opposed to wine and spirits, is the only beverage at issue, depending on other applicable 
state and local laws and regulations governing beer distribution and sale.  See, e.g., Tenn. Code 
Ann. § 57-5-101(a)(2), (3) (prohibiting a particular type of tied-house arrangement in the beer 
industry).  Other types of marketing or sponsorship arrangements that do not require exclusivity 
may also be possible as long as they comply with the applicable statutes and regulations.  However, 
due to the limitations on industry members’ or their representatives’ providing anything of value 
to retailers, such permissible arrangements would be extremely rare. 

 In short, the validity of any exclusive sponsorship arrangement under the applicable laws 
and regulations would depend on the specific facts of the agreement, including the nature of the 
entities that are party to the agreement and the specific beverages at issue. 
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