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Voting Age in Municipal Elections 

 
 Question 1 
 
 Does the Tennessee Constitution prohibit persons under the age of eighteen from voting in 
municipal elections? 
 
 Opinion 1 
 
 No.  However, current Tennessee law prohibits persons under the age of eighteen from 
voting in municipal elections. 
 
 Question 2 

 
 Does the answer to Question 1 change if a municipality has adopted home rule? 
 
 Opinion 2 

 
 No. 
 

ANALYSIS 
 
 Article IV, section 1 of the Tennessee Constitution grants to “[e]very person, being 
eighteen years of age, being a citizen of the United States,” and meeting the specified residency 
and registration requirements the right “to vote in all federal, state, and local elections held in the 
county or district in which such person resides.”  Tenn. Const. art. IV, § 1.  The Tennessee Supreme 
Court has long interpreted this suffrage clause to set out the exclusive qualifications of voters, and, 
accordingly, “the Legislature may not add to these qualifications nor subtract therefrom.”  Vertrees 
v. State Bd. of Elections, 141 Tenn. 645, 214 S.W. 737, 739 (1919). 
 
 The suffrage clause of section 1, however, has also long been interpreted not to apply to 
municipal elections.  See id. at 740 (noting “the conclusion inevitably follows” that article IV, 
section 1 does not control municipal elections); Ledgerwood v. Pitts, 122 Tenn. 570, 
125 S.W. 1036, 1042 (1910) (“It has never been supposed that the election and suffrage clause of 
the Constitution applie[s] to municipal corporations[.]”).1  Vertrees held that the suffrage clause 
                                                           
1 Both Ledgerwood and Vertrees addressed the suffrage clause of the 1870 Constitution, which applied to elections 
“for members of the General Assembly and other civil officers.”  Tenn. Const. art. IV, § 1 (1870).  Ledgerwood found 
it “very obvious” that the clause encompassed only elections “referred to” in the Constitution and “created by the 
Legislature” and did not encompass municipal elections.  125 S.W. at 1042.  And Vertrees affirmed that interpretation.  
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places “absolutely no restriction upon the power of the Legislature” to set the requirements for 
voting in municipal elections.  214 S.W. at 740.  Relying on this longstanding interpretation, this 
Office has repeatedly concluded that the residency requirements in the suffrage clause do not apply 
to municipal elections and thus do not prohibit non-resident property owners from voting in 
municipal elections.  See Tenn. Att’y Gen. Op. 13-106 (Dec. 20, 2013); Tenn. Att’y Gen. Op. 08-
122 (July 10, 2008); Tenn. Att’y Gen. Op. 85-42 (Feb. 15, 1985); Tenn. Att’y Gen. Op. 81-338 
(June 2, 1981); Tenn. Att’y Gen. Op. 78-290 (July 19, 1978). 
 

1.  The Tennessee Constitution thus does not itself prohibit individuals under the age of 
eighteen from voting in municipal elections.  Instead, it leaves to the legislature the regulation of 
all elections not provided for by the Constitution, including municipal elections.  Tenn. Const. 
art. VII, § 4; City of Memphis v. Hargett, 414 S.W.3d 88, 114-15 (Tenn. 2013) (citing Ledgerwood, 
125 S.W. at 1039); Vertrees, 214 S.W. at 739-40.   

 The General Assembly has exercised this constitutional authority and limited the franchise 
in all elections to individuals who are at least eighteen years old.  The Election Code prohibits 
anyone other than a “qualified voter” from voting in Tennessee elections, see Tenn. Code Ann. 
§ 2-1-105, and defines a “qualified voter” as “[a] citizen of the United States eighteen (18) years 
of age or older who is a resident of this state,” id. § 2-2-102.  These provisions apply to “[a]ll 
elections for public office” in the State, including municipal elections.  Tenn. Code Ann. § 2-1-
103; see State ex rel. Wise v. Judd, 655 S.W.2d 952, 955 (Tenn. 1983); Clark v. Vaughn, 177 Tenn. 
76, 146 S.W.2d 351, 352 (1841).  Accordingly, “[i]f one is under eighteen (18) years of age, he 
cannot vote in the state of Tennessee” under current law.  Tenn. Att’y Gen. Op. 80-328 (June 27, 
1980).  With respect to municipal elections, that prohibition is a statutory one, however, not one 
required by the Constitution. 

 2.  A municipality’s home rule status has no effect on the application of the suffrage clause 
to municipal elections or on the ability of the legislature to establish a statewide age requirement 
for voters.  The Tennessee Constitution’s home rule provision requires that any act of the General 
Assembly which is private or local in form or effect and applicable to a particular county or 
municipality receive local approval.  Tenn. Const. art. XI, § 9.  Moreover, once a municipality 
adopts home rule, the General Assembly lacks authority to enact laws for that municipality that 
are local in form or effect regardless of local approval.  Id.; see Tenn. Att’y Gen. Op. 03-62 
(May 14, 2003); Tenn. Att’y Gen. Op. 88-28 (Feb. 9, 1988); Tenn. Att’y Gen. Op. 80-440 (Sep. 9, 
1980).  

 These two provisions restrict the power of the General Assembly to enact laws that are not 
general in terms and effect.  Civil Serv. Merit Bd. v. Burson, 816 S.W.2d 725, 728 (Tenn. 1991); 
Farris v. Blanton, 528 S.W.2d 549, 551 (Tenn. 1975).  They do not, however, limit the power of 
                                                           
214 S.W. at 739-40.  The language of the suffrage clause was amended in 1953 and then again in 1978, when the 
limited constitutional convention adopted the current language applying to “all federal, state, and local elections.”  
Tenn. Const. art. IV, § 1 (1978).  The Tennessee Supreme Court has not revisited the application of the suffrage clause 
to municipal elections since the 1953 and 1978 revisions.  Evidence from the Constitutional Conventions responsible 
for the revisions, however, indicates a desire to preserve the exemption of municipal elections from the suffrage clause.  
See Journal and Debates of the Constitutional Convention of 1953, at 675, 683, 690, 693, 828-29, 834, 846; Journal 
of the Debates of the Constitutional Convention of 1977, Vol. 1 at 424; Tennessee Constitutional Convention Records 
1834-1977, Record Group 46, at 17 (June 26, 1985) (documenting the lack of debate at the 1977 Convention on art. 
IV, § 1 relative to other proposed amendments).   
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the General Assembly with respect to general laws such as the Election Code.  Accordingly, under 
current law, a municipality may not allow any person under the age of eighteen to vote in a 
municipal election, regardless of whether the municipality has adopted home rule. 
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