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Payment of Professional Privilege Tax for State Judges 

 
 Question 1 
 
 May the judicial branch of the state government, as employer, remit the professional 
privilege tax, as permitted under Tenn. Code Ann. § 67-4-1709, on behalf of judges employed by 
the State?  
 
 Opinion 1 
 
 Yes.  
 

ANALYSIS 
 

The Tennessee Legislature has required that, in addition to meeting the qualifications 
specified in article VI, sections 3 and 4 of the Tennessee Constitution, judges of the Tennessee 
Supreme Court, Court of Appeals, Court of Criminal Appeals, chancery courts, circuit courts, and 
criminal courts be “learned in the law, which must be evidenced by the judge being authorized to 
practice law in the courts of this State.”  Tenn. Code Ann. § 17-1-106.  This statutory requirement 
amounts to a requirement that all of the specified judges be licensed to practice law in Tennessee, 
since no one is permitted to “engage in the ‘practice of law’ or the ‘law business’” without a license 
issued by the Supreme Court.1  Tenn. S. Ct. Rule 7, Sec. 1.01. 

But, while the Legislature requires these judges to hold a license to practice law, the 
Legislature at the same time prohibits them from actually practicing law.  Tenn. Code Ann. § 17-
1-105 (“No judge or chancellor shall practice law, or perform any of the functions of attorney or 
counsel, in any of the courts of this state.”).  In other words, although judges must be licensed as 
attorneys as a condition of employment as a judge, they may not actively practice law. 

Tennessee levies a tax “on the privilege of engaging in” certain professions and 
occupations, and that professional privilege tax applies to “persons licensed as attorneys by the 
supreme court of Tennessee.”  Tenn. Code Ann. § 67-4-1702(5).  The “tax levied . . . on “the 
privilege of engaging in certain occupations requiring registration or a license do [sic.] not apply 
to a person so registered or licensed, if the person is inactive or retired pursuant to the regulations 
of the appropriate licensing board.”   Tenn. Code Ann. § 67-4-1708(a).   

                                                           
1 Authorization—i.e., admission—to practice law in Tennessee is controlled by the Tennessee Supreme Court.  Tenn. 
S. Ct. Rule 7. 
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The Supreme Court has created the Board of Law Examiners for the State of Tennessee to 
determine initial eligibility for licensure for attorneys.  Tenn. S. Ct. Rule 7.   The Supreme Court 
has also created the Board of Professional Responsibility (the BPR) to oversee and administer a 
licensed attorney’s continued fitness to be licensed to practice law.  Tenn. S. Ct. Rule 9, sec. 1 and 
sec. 4.  A licensed attorney who is not “engaged in the practice of law in Tennessee” as that term 
is defined in Rule 9, sec. 10.3(e), may apply to the BPR to assume inactive status.  Tenn. S. Ct. 
Rule 9, sec. 10.7.  A person who is granted inactive status remains licensed but may not actively 
engage in the practice of law in Tennessee.  Reinstatement following inactive status is available 
provided certain conditions are met.  Id.   

 
Thus, to the extent that judges may qualify for inactive status pursuant to S. Ct. Rule 9 

because they are prohibited by statute from practicing law in Tennessee while serving on the bench, 
the professional privilege tax would not apply to any judge who applies for and is granted inactive 
status by the BPR, the appropriate licensing authority.  See Tenn. Code Ann. § 67-4-1708(a).   

 
When the tax does apply to a person licensed to engage in one of the listed professions, 

that person is liable for payment of the professional privilege tax, but “[a]ny employer, including 
any governmental entity, may choose to remit the tax . . . on behalf of persons subject to the tax 
who are employed by such employer.”  Tenn. Code Ann. § 67-4-1709(a).  Accordingly, the judicial 
branch, as employer of state court judges, is clearly authorized by the Legislature to remit the 
privilege tax on behalf of judges who are subject to the tax.   

 
Even though the judicial branch is authorized to remit the professional privilege tax on 

behalf of the state court judges it employs, there is a question whether payment of the professional 
privilege tax by the employer on behalf of a judge would run afoul of the constitutional prohibition 
on increasing the “compensation” that the Legislature sets for elected judges during the time for 
which the judge is elected.  The Tennessee Constitution provides that judges of the Tennessee 
Supreme Court and inferior courts 

shall, at stated times, receive a compensation for their services, to 
be ascertained by law, which shall not be increased or diminished 
during the time for which they are elected.   

Tenn. Const. art. VI, § 7.  Nor may these judges “be allowed any fees or perquisites of office.”  Id.  
The question is premised on the theory that “compensation” as used in article VI, section 7, is 
synonymous with “base salary,” that payment by the employer of the privilege tax is a benefit paid 
in addition to the base salaries the Legislature establishes for judges,2 and payment of the benefit 
in addition to the base salary is an “increase” in “compensation.”  

But “compensation” is not necessarily limited to “base salary.”  The words and terms in 
the Constitution should be given their plain, ordinary, and inherent meaning.  Hooker v. Haslam, 
437 S.W.3d 409, 426 (Tenn. 2014); State ex rel. Sonnenburg v. Gaia, 717 S.W.2d 883, 885 (Tenn. 

                                                           
2 The “base salaries” of judges, justices, and chancellors as of 1990 are fixed by statute.  Tenn. Code Ann. § 8-23-
103(1).  Those base salaries must be adjusted each year in accordance with a statutory scheme centered on changes in 
the average consumer price index.  Tenn. Code Ann. § 8-23-103(2). 
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1986).  The “compensation” delimited by the Constitution is “compensation” to judges “for their 
services” as “ascertained by law.”  Tenn. Const. art. VI, § 7.  First, “compensation for services” is 
commonly understood to include more than base salary.  For example, “compensation,” according 
to Black’s Law Dictionary 301 (8th ed. 1999), “consists of wages and benefits in return for 
services.” (Citation omitted.)  Thus, even if payment of the professional privilege tax on behalf of 
the judges is viewed as a benefit, it falls within the scope of “compensation” as that word is 
commonly understood.   

Second, “compensation ascertained by law” means “that the compensation is either 
expressly set by statute or is capable of being computed pursuant to an objective statutory scheme.”  
Tenn. Att’y Gen. Op. 93-30, at 2 (Apr. 2, 1993).  Since the Legislature has expressly authorized 
payment of the tax by any government employer on behalf of its employee, that payment, which 
is capable of being computed pursuant to an objective statutory scheme—i.e., the professional 
privilege tax scheme—is within the scope of compensation as “ascertained by law.”  It follows, 
then, that the payment would not increase compensation for the judges, since it is included within 
the scope not only of the ordinary meaning of “compensation for services,” but also within the 
scope of the meaning of “compensation ascertained by law.”  

Third, even if payment of the tax were deemed an “increase,” that increase would not be 
unconstitutional as applied to any judge whose term began after 2002.  The constitutional 
prohibition on the increase or diminution of the compensation of judges during the time for which 
they are elected has been held to mean that the compensation may not be altered by statute enacted 
during that time.  Barry v. Wilson County, 610 S.W.2d 441, 444 (Tenn. Ct. App. 1980).  The 
professional privilege tax statutory scheme was first enacted in 1992 and any amendments to the 
portions of that statutory scheme relevant here were last made in 2002, when the tax rate was 
increased from $200 to $400.  In short, any alteration in compensation made by the provision in 
the professional privilege tax law that permits an employer to pay the tax for the employee was 
enacted before—not during—the time for which judges whose terms began after 2002 were 
elected.  Payment of the tax by the judicial branch for those judges would, therefore, not be an 
increase to compensation within the meaning of article VI, section 7. 

When previously asked for an opinion on this issue, this Office began with the proposition 
that “compensation” was not defined in the Constitution, and it looked to cases defining 
“compensation” for federal income tax purposes.  Based on those cases, this Office previously 
opined that, because “generally” there is a strong presumption that payments from an employer in 
addition to an employee’s agreed-upon salary are additional compensation for services rendered, 
payment of the professional privilege tax by the judicial branch on behalf of judges would 
constitute additional—i.e., increased—compensation to judges and would, therefore, be prohibited 
by article VI, section 7 of the Tennessee Constitution.   Tenn. Att’y Gen. Op. 03-081 (June 25, 
2003).       

However, the previous opinion did not look beyond the “general” treatment of payments 
made in cash or in kind by employers on behalf of employees.  It, therefore, did not consider other 
applicable principles used in determining whether and when such payments are “compensation.”  
For example, it did not consider that the payment of a professional membership fee will not be 
considered taxable income if the employer is the primary beneficiary of the payment, and that the 
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employer is deemed the primary beneficiary whenever membership in the association is a 
requirement of employment.  26 CFR 1.132-5.   

 Importantly, the previous opinion did not factor into the analysis the “working conditions 
benefits” exclusion from income.  If an employer provides an employee with a benefit, the cost of 
which would have been allowable as a business or depreciation deduction had the employee paid 
for it himself, that cost is not treated as income to the employee.  This is known as the “working 
condition benefits” exclusion.  See IRS Publication 15-B (2017), Employer’s Tax Guide to Fringe 
Benefits.  The “working condition benefits” exclusion applies to property and services and certain 
cash payments an employer provides to an employee so that the employee can perform his job.  It 
applies to the extent the employee could deduct the cost of the property or services as a business 
expense or depreciation expense if he had paid for it.   

 In other words, “[g]ross income does not include the value of a working condition fringe 
[benefit],” and a “‘working condition fringe [benefit]’ is any property or service provided to an 
employee of an employer to the extent that, if the employee paid for the property or service, the 
amount paid would be allowable as a deduction under section 162 or 167.”  26 CFR § 1.132-
5(a)(1).  And a cash payment made by an employer to an employee will qualify as a working 
condition fringe benefit as long as it is used for the payment of expenses in connection with a 
specific undertaking for which a section 162 or 167 deduction is allowed.  26 CFR § 1.132-
5(a)(1)(v).   

 The IRS FRINGE BENEFIT GUIDE Jan. 2014, section 17, provides additional guidance 
specifically on the payment by the employer for an employee’s professional license and for 
expenses necessary to maintain a license required for employment. 

Employer reimbursements to employees for the cost of their 
professional licenses and professional organization dues may be 
excludable [from gross income] if they are directly related to the 
employee’s job.  Once an employee has completed the education or 
experience required for a professional license, the expenses 
necessary to maintain a license or status are considered ordinary and 
necessary business expenses. If paid or reimbursed by an 
employer for an employee, the fees are a working condition fringe 
benefit.  . . . If paid by an individual, with no employer 
reimbursement, the fees are deductible as a business expense on the 
individual’s Federal income tax return. IRC §162 Reg. §1.62-1T(e).  

(Emphasis in original.)  And IRS Publication 529, Unreimbursed Employee Expenses, explains, in 
the specific context of the working conditions benefits exclusion, that an employee can deduct the 
amount he pays each year to state or local governments for professional licenses.  

 Because the analysis in Tenn. Att’y Gen. Op. 03-081 (June 25, 2003), is incomplete, the 
conclusion reached is not controlling.  The payment by the employer of amounts necessary for an 
employee to maintain his professional license is not considered compensation to the employee for 
federal income tax purposes.  It is, to the contrary, specifically excluded from gross income.  Thus, 
even under the very broad IRS definition of gross income, payment by the judicial branch of the 
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professional privilege tax for its employee judges would not be deemed compensation to the judges 
and, accordingly, would not “increase” their compensation in violation of the Tennessee 
Constitution. 

 In sum, the judicial branch of the state government, as employer, may remit the 
professional privilege tax, as permitted under Tenn. Code Ann. § 67-4-1709, on behalf of judges 
employed by the State.  That payment by the employer is not an “increase” in a judge’s 
compensation within the meaning of article VI, section 7 of the Tennessee Constitution.  First, 
since the Legislature has expressly authorized payment of the tax by a government employer on 
behalf of its employees, that payment is within the scope of—i.e., not in addition to—
compensation for services as “ascertained by law.”  Second, even if payment of the tax were 
deemed an “increase,” it would not be an increase for any judge whose term began after 2002 
because the payment statute was enacted before their terms began.  Third, payment of the 
professional privilege tax by the employer would not be treated as income to the employee—and 
therefore not an “increase” to the employee’s salary—even under the very broad IRS definition of 
“gross income,” because it would be excluded from income as a “working conditions [fringe] 
benefit.”3  
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3 It is possible, of course, that the payment in a particular case may not qualify as a working conditions benefits 
exclusion, in which case this part of the analysis would not necessarily support the constitutionality of the payment.  
For example, it may be that an individual employee is not allowed to deduct the expense on his income tax return due 
to his particular circumstances, in which case the working conditions benefits exclusion would not apply.   


