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Authority of an LEA to Operate a School within the Jurisdiction of another LEA 
 
 Question 1 
 

Does a Local Education Agency (LEA) have the authority to open and operate a public 
school within the jurisdictional boundaries of another LEA? 
 
 Opinion 1 

 
No.  An LEA has no inherent power and is not expressly or impliedly authorized by statute 

to open and operate a public school within the jurisdictional boundaries of another LEA.  
 

 Question 2 
 

May an LEA, serving as a charter school authorizer, authorize a charter school to operate 
within the jurisdictional boundaries of another LEA? 
 
 Opinion 2 

 
No.  An LEA has no inherent power and is not expressly or impliedly authorized by statute 

to operate a charter school within the jurisdictional boundaries of another LEA. 
 
 Question 3 
 

Does a charter school operator have the authority to establish and operate its charter school 
outside the jurisdictional boundaries of the chartering LEA? 

 
Opinion 3 
 
No.  A charter school operator is not expressly or impliedly authorized by statute to operate 

its school outside the jurisdictional boundaries of the chartering authority. 
 
Question 4 
 
If the answer to question 3 is no, but a charter school operator has established a charter 

school outside the jurisdictional boundaries of the LEA that authorized it (chartering LEA), does 
the chartering LEA have the authority and obligation to take action to require the charter school 
operator to move the location of the school inside the chartering LEA’s jurisdictional boundaries? 
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Opinion 4 
 

 This Office is unaware of any obligation on the part of an LEA to take action against the 
charter school operator; conversely, this Office is unaware of any authority that would prevent the 
LEA from taking action to enforce the law or the charter agreement.  Of course, the particular facts 
and circumstances of any given situation could potentially trigger a particular obligation on the 
part of the LEA, or could prevent or circumscribe the ability of the LEA to pursue enforcement 
measures.  
 

ANALYSIS 
 

It is a fundamental rule of law that agencies of government created by statute, such as a 
Local Education Agency, have no inherent or common-law power of their own.  General Portland, 
Inc. v. Chattanooga-Hamilton County Air Pollution Control Bd., 560 S.W.2d 910, 914 (Tenn. Ct. 
App. 1976); State ex rel. Comm’r of Transp. v. Eagle, 63 S.W.3d 734, 768-69 (Tenn. Ct. App.).  
Because they are purely creatures of statute, such agencies have only those powers expressly 
granted by statute and those powers required by necessary implication to enable them to fulfill 
their statutory mandate, and, in either case the grant of power must be strictly construed.  Sanifill 
of Tenn., Inc. v. Tennessee Solid Waste Disposal Control Bd., 907 S.W.2d 807, 810 (Tenn. 1995); 
Tennessee Pub. Serv. Comm’n v. Southern Ry., 554 S.W.2d 612, 613 (Tenn. 1977).  Actions taken 
by a governmental agency without the required authority are nullities.  Johnson v. Alcoholic 
Beverage Comm’n, 844 S.W.2d 182, 186 (Tenn. Ct. App. 1992); Madison Loan & Thrift Co. v. 
Neff, 648 S.W.2d 655, 657 (Tenn. Ct. App. 1982). 

 
Regarding the general administration of public schools, Tenn. Code Ann. § 49-1-102(c) 

provides, “[t]here shall be a local public school system operated in each county or combination of 
counties.”  A local public school system, or LEA,1 has no inherent power.  It “has only such powers 
as are expressly given to it or as result by fair implication from the powers expressly granted.”  
16A E. McQuillin, The Law of Municipal Corporations § 46.07, at 402 (S. Flanagan ed., 3d ed. 
rev. 1984).  In other words, the powers of an LEA are derivative in nature:   
 

County boards of education or similar bodies may exercise any powers authorized 
by law, which in general are those powers expressly conferred or necessarily 
incidental to those expressly conferred, but which may be powers expressly or 
impliedly given. A county board of education or of school trustees, or a like body, 
may exercise any powers authorized by law, which, in general, are only such 
powers as are expressly or directly conferred on it by constitutional or statutory 
provision, or powers which are necessarily incidental to those expressly conferred, 
or those powers which are expressly or impliedly given by statute. The exercise of 
such powers must be in the manner authorized by statute.  
 

78 C.J.S. Schools and School Districts § 138 (2017) (footnotes omitted).  
 

                                                           
1 “LEA” is the acronym for “Local Education Agency” and means, among other things, a “local public school system.”  
See Tenn. Code Ann. § 49-1-103(2). 
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In sum, an LEA does not have the authority to approve the operation of a public school or 
a charter school within the jurisdictional boundaries of another LEA, unless authority to do so is 
clearly expressed or necessarily implied by statute.  

 
1. Authority of One LEA to Open and Operate a Public School Within the 

Jurisdictional Boundaries of Another LEA 
 
One LEA may not open and operate a public school within the jurisdictional boundaries of 

another LEA, because no such power is conferred on an LEA by statute.  Tennessee Code 
Annotated § 49-2-203 sets forth, at length and in detail, the powers and duties of an LEA related 
to the operation of public schools.  Section 49-2-203 charges LEAs with the “manage[ment] and 
control [of] all public schools established . . . under its jurisdiction.” Tenn. Code Ann. § 49-2-
203(a)(2) (emphasis added). Section 49-2-203 does not, however, expressly give an LEA the 
power to manage or control public schools that are outside of the LEA’s jurisdictional boundaries.  
Nor is it necessary to imply such authority to enable an LEA to fulfill its statutory mandate. 

 
2. Authority of LEAs for the Operation of Charter Schools 

 
 The Tennessee Public Charter Schools Act of 2002 (“the Act”), codified at Tenn. Code 

Ann. § 49-13-101, et seq., permits the establishment of charter schools and provides for 
authorization of charter schools by LEAs.  But the Act does not expressly authorize an LEA to 
approve the operation of a charter school beyond that LEA’s jurisdiction.  Similarly, the Act does 
not expressly authorize a charter school operator to operate its charter school outside the 
jurisdiction of the chartering LEA.   

 
Since the Act does not expressly authorize a charter school to be operated outside the 

jurisdiction of the chartering LEA, a charter school may be operated outside the jurisdiction of its 
chartering LEA only if authority to do so arises as a matter of necessary implication.  But nothing 
in the Act indicates a legislative intent for an LEA to open and operate a charter school outside its 
jurisdiction, and it is, therefore, not necessary to imply such authority to enable an LEA to fulfill 
its statutory mandate.    

The creation of a charter school is governed primarily by Tenn. Code Ann. § 49-13-
106(a)(1), which provides in pertinent part:  

Public charter schools may be formed to provide quality educational options for all 
students residing within the jurisdiction of the chartering authority; provided, 
however, that a chartering authority may authorize charters to enroll students 
residing outside the LEA in which the public charter school is located pursuant to 
the LEA out-of-district enrollment policy and in compliance with §§ 49-6-3003 and 
49-6-403(f). 

This language indicates that charter schools are to operate within the jurisdiction of the 
chartering LEA.  Both clauses of the sentence tie the location and operation of a charter school to 
the jurisdictional boundaries of its chartering authority.  First, the express purpose of a charter 
school is to educate “students residing within the jurisdiction of the chartering authority.”  Id. 
(emphasis added).  Second, a charter school may “enroll students residing outside the LEA in 
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which the public charter school is located.”  Id. (emphasis added).  Taken together, these two 
clauses express the intent that a charter school is to be located and operated in the jurisdiction of 
the chartering authority2 to serve students living in that jurisdiction and that, although it is located 
and operated in that jurisdiction, it may also enroll students who reside elsewhere.  It is not 
necessary to imply authority to locate and operate outside the jurisdiction to accomplish these 
statutory purposes.    

 
If the chartering LEA and the charter school operator agree to the location of the charter 

school in the charter agreement, then the charter school operator is bound by that provision.  Breach 
of that contractual provision might permit the chartering LEA to revoke a charter school agreement 
if the LEA determines that the school “[c]ommitted a material violation of any of the conditions, 
standards, or procedures set forth in the charter agreement.”  Tenn. Code Ann. § 49-13-122(c)(1).   

 
In summary, an LEA does not have the authority to open and operate a public school or a 

charter school within the jurisdictional boundaries of another LEA.  LEAs have only those powers 
conferred on them by statute. The statutes concerning the powers of LEAs, Tenn. Code Ann. § 49-
2-203 and Tenn. Code Ann. § 49-13-101, et seq., do not expressly give LEAs the authority to open 
and operate public schools or charter schools outside of their jurisdictional boundaries.  Nor does 
such authority arise by necessary implication.  LEAs are able to fulfill their statutory mandate 
without establishing or operating charter schools outside their jurisdictional boundaries.   

The analysis expressed herein is identical to that in Att’y Gen. Opinion No. 17-41, which 
is being issued simultaneously herewith.  

 

  
HERBERT H. SLATERY III 
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Solicitor General  
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2 Other provisions of the Act similarly indicate that a charter school is intended to be located and operated within the 
jurisdiction of the chartering authority.  See Tenn. Code Ann. § 49-13-111(a) (requiring public charter schools to 
operate “under the general supervision of the chartering authority and in compliance with the charter agreement and 
[the Act],” and Tenn. Code Ann. § 49-13-111(d) (providing that “[a] public charter school shall be accountable to the 
chartering authority for the purposes of ensuring compliance with the charter agreement and the requirements of [the 
Act].”   
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