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Fees Payable to Sheriffs and Constables for Services Rendered 
 
 Question 
  
 Does a court clerk have discretion to pay fees for service of process to sheriffs and 
constables that are different from the fees specified in Tenn. Code Ann. § 8-21-901? 
 
 Opinion 

 
No.  Sheriffs and constables are entitled to be paid the fees specified in Tenn. Code Ann. 

§ 8-21-901 for services actually rendered.  Court clerks do not have discretion or authority to 
decrease or increase the statutorily set fees; they may not pay less—nor may they pay more—than 
the fee set by statute for a specified service. 
  

ANALYSIS 
 

The Legislature has authorized and established a schedule of specific fees to be paid to 
sheriffs and constables for certain services they perform.  Tenn. Code Ann. § 8-21-901.  The statute 
lists certain services and specifies a fee for each of the listed services.  For example, for serving 
any process issued by a clerk for a general sessions, criminal, circuit, chancery or any other court, 
“the sheriff or constable shall be entitled to” $40 for service in person, $10 for service by mail, 
$10 for service by any other authorized method, $5 for summoning jurors, and $10 for serving any 
other process not related to a judicial proceeding and issued by an entity other than a court.  Tenn. 
Code Ann. § 8-21-901(a)(1)(A)-(C).  The sheriff or constable is entitled to the specified fee, which 
is based on the manner in which process is served, “for each item of process that must be served 
separately per person served.”  Tenn. Code Ann. § 8-21-901(a)(1)(A).  The statute similarly 
establishes fees for certain specified services related to the collection of money, storing property, 
arrest and transportation of prisoners, security, and data processing.  Tenn. Code Ann. § 8-21-
901(a)(2)-(5). 

The fees thus established are the fees which, “[n]otwithstanding any other provision of law 
to the contrary, the sheriff or constable is entitled to demand and receive,” respectively, for the 
specified services “where services are actually rendered.”  Tenn. Code Ann. § 8-21-901(a).  As the 
statute explicitly states, notwithstanding any other provision of law to the contrary, the fees the 
Legislature has authorized are the fees which the sheriffs and constables are entitled to whenever 
they have rendered a designated service.  According to the plain language of the statute, the fees 
specified in the statute are the fees that must be paid; they are not optional or discretionary.   

Moreover, the amount of the fees set by statute is not subject to alteration or adjustment—
either downward or upward—by clerks of court.  Court clerks may not pay less than the specified 
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fee for a specified service, nor may they pay more than the specified fee.  The Legislature itself 
does not have the power “to suspend any general law for the benefit of any particular individual, 
nor to pass any law for the benefit of individuals inconsistent with the general laws of the land.”  
Tenn. Const. art. XI, § 8.   Tennessee Code Annotated § 8-21-901 is a public act, i.e., a general 
law, fixing fees for specific services.  Thus a private act purporting to award to a deputy sheriff 
compensation in excess of the fee fixed by this same general law was held to violate article XI, 
section 8, of the Tennessee Constitution because the private act conferred special benefits on an 
individual.  Remine v. Knox County, 189 S.W.2d 811, 812, 182 Tenn. 680, 682, (Tenn. 1945).  If 
the Legislature itself cannot suspend the operation of a general law for the benefit of an individual 
or individuals, it follows that a court clerk does not have the authority, power, or discretion to 
deviate from the general law to pay individuals amounts in excess of those fixed by the general 
law.   

In sum, sheriffs and constables are entitled to be paid the fees specified in Tenn. Code Ann. 
§ 8-21-901 for services actually rendered.  Court clerks do not have discretion or authority to 
decrease or increase the statutorily set fees; they may not pay less—nor may they pay more— than 
the fee set by statute for a specified service. 
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