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Use of lottery proceeds for Advanced Placement examination fees for high school students  

 
 Question  
 
 Is payment of Advanced Placement examination fees for high school students from net 
proceeds of the Tennessee Lottery allowable under article XI, § 5, of the Tennessee Constitution? 
 
 Opinion 
 
 No.     

ANALYSIS 
 
  Article XI, § 5, of the Tennessee Constitution allows the legislature to authorize a state 
lottery  
 

if the net proceeds of the lottery’s revenues are allocated to provide 
financial assistance to citizens of this state to enable such citizens to 
attend post-secondary educational institutions located within this 
state.   

 
Article XI, § 5, further provides that any such state lottery “shall be implemented and administered 
uniformly throughout the state in such manner as the legislature, by general law, deems 
appropriate.”   
 
 The Legislature has authorized a state education lottery, Tenn. Code Ann. §§ 4-51-101 
through 136, and has enacted legislation dealing with the use of state lottery proceeds and 
establishing scholarship and grant programs to provide financial assistance to students with lottery 
proceeds.  See Tenn. Code Ann. §§ 49-4-901 through 943.  “Net proceeds of the state lottery shall 
be used exclusively for the purposes set out in the Constitution of Tennessee, Article XI, § 5 and 
this part.”  Tenn. Code Ann. § 49-4-901.  The grants and scholarships established by the 
Legislature cover, to one extent or another, the “cost of attendance” at a postsecondary institution 
of education, which means “the combined cost of tuition, mandatory fees, room and board, books 
and other educational expenses as determined by the financial aid office of the eligible 
postsecondary institution.”  Tenn. Code Ann. § 49-4-902(8).   
 
 Advanced Placement (AP) examinations for high school students are voluntary 
standardized tests administered by the College Entrance Examination Board (the “College 
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Board”), a non-profit corporation with its principal place of business in New York.  The College 
Board charges a fee, currently $93, for each AP examination.  
 
 Currently, the College Board offers AP courses and examinations in 38 subject areas 
ranging from AP Art History to AP Calculus BC to AP Spanish.  If a student takes an AP 
examination and scores well enough, the student may be able to earn credit and/or advanced 
placement in college.1  The AP examination itself is scored on a scale of 1 to 5, with a score of 5 
being the highest and representing that a student is “extremely well qualified” in the subject matter 
and score of 1 indicating “no recommendation.” 2    
  
 Many colleges will grant credit and advanced placement if a student receives a score of 3, 
4, or 5 on an AP examination.  But not all colleges accept AP examination scores, and, if they do, 
the score level they accept varies from school to school and from subject matter to subject matter.  
For example, at the University of Tennessee-Knoxville a student who receives a 3 on the AP 
Biology examination would be eligible to receive 4 college credits, while a student taking the AP 
Computer Science examination would need a minimum score of 5 to receive 4 college credits.3  
On the other hand, a student receiving a 3 on an AP examination would generally not be entitled 
to any college credit at Middle Tennessee State University or Vanderbilt University.  Id.   
 
 The text of a constitutional provision is the primary guide to the purpose of the provision.  
Estate of Bell v. Shelby Cty. Health Care Corp., 318 S.W.3d 823, 835 (Tenn. 2010).  Thus, when 
construing a constitutional provision, courts must give its terms their ordinary and inherent 
meaning.  Barrett v. Tennessee Occupational Safety and Review Commission, 284 S.W.3d 784, 
787 (Tenn. 2009).   
 

Article XI, § 5 specifies that net proceeds of the lottery’s revenues may only be used “to 
provide financial assistance to citizens of this state to enable such citizens to attend post-secondary 
educational institutions” in Tennessee.  (Emphasis added.)  Based on the ordinary meaning of this 
language, lottery proceeds may only be used to pay for costs incurred while a citizen is attending 
a post-secondary educational institution in Tennessee.  Accordingly, the use of net lottery proceeds 
to pay AP Examination fees is not consistent with article XI, § 5, because students take AP 
examinations while they are in high school and before they attend college; they are not attending 
college when they take the examination.4   

 

                                                           
1 See https://apstudent.collegeboard.org/takingtheexam/about-exams (last visited February 6, 2017).   
 
2 See https://apscore.collegeboard.org/scores/about-ap-scores (last visited February 6, 2017). 
 
3 See https://apstudent.collegeboard.org/creditandplacement/search-credit-policies (last visited February 6, 2017). 
 
4 This distinction is recognized in the context of the “general assembly merit scholarship” for entering college 
freshmen established under Tenn. Code Ann. § 49-4-916.  To be eligible for such a merit scholarship, home-schooled 
students and students in certain high schools must, “[d]uring the course of a home school program or while attending 
an ineligible high school” . . .  “[t]ake two (2) Advanced Placement (AP) examinations, and make a score of at least 
(3) or [t]ake one (1) College-Level Examination Program (CLEP) test, and make a score of at least fifty-five (55).”  
Tenn. Code Ann. § 49-4-901(b)(3) (emphasis added). 
 

https://apstudent.collegeboard.org/takingtheexam/about-exams
https://apscore.collegeboard.org/scores/about-ap-scores
https://apstudent.collegeboard.org/creditandplacement/search-credit-policies
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Moreover, while AP examinations might result in students receiving college credit, they 
offer no guarantee of college attendance at a post-secondary institution of higher education in 
Tennessee and no guarantee that such an institution would grant course credit in any given case.  
A high school student who takes an AP examination may or may not subsequently apply to college 
in Tennessee, may or may not attend college in Tennessee, may or may not achieve a sufficiently 
high score to qualify for college credit, and may or may not submit an AP score for college credit.  
There is, in short, no certain and direct link between an AP examination taken by a Tennessee high 
school student and attendance by that Tennessee citizen at an institution of higher education in 
Tennessee. 

 
By contrast, the dual enrollment grants established under Tenn. Code Ann. § 49-4-930, 

which involve college credit for high school students, are directly and definitively linked to 
attendance at a Tennessee institution of higher education.  Dual enrollment grants are available for 
high school students who are also enrolled and taking courses at eligible postsecondary 
institutions.  To qualify for a dual enrollment grant, the high school student must attend—and take 
a course at—a post-secondary institution located in Tennessee.  Id.  Thus, dual enrollment grants 
are within the scope of the plain language of article XI, § 5 because they satisfy its requirement 
that financial assistance funded by lottery proceeds be tied to college attendance in Tennessee.   

 
 It is true that a student who takes an AP examination that results in college credit might use 
that credit to advance through college more quickly and, therefore, at a reduced cost.  But, again, 
there is no certainty that any student will do so.  And even if a student does use AP credit in that 
way, that does not make payment of the fee for the AP examination “financial assistance” within 
the scope of article XI, § 5.  The term “financial assistance” in article XI, § 5, is limited to 
assistance that will help a citizen pay the costs to attend a post-secondary educational institution.  
See Tenn. Att’y Gen. Op. 11-20 (March 4, 2011) (costs for planning tools, including career 
planning and test preparation tools, are not properly funded from net lottery proceeds under article 
XI, § 5).  “Cost of attendance” is defined by statute to mean “the combined cost of tuition, 
mandatory fees, room and board, books and other educational expenses as determined by the 
financial aid office of the eligible postsecondary education.”  Tenn. Code Ann. §§ 49-4-902(8) 
(emphasis added).  Since AP credit is not required for attendance at a postsecondary educational 
institution, the fee for an AP examination is neither a mandatory fee nor a cost of tuition 

 
In sum, article XI, § 5, of the Tennessee Constitution does not authorize the use of net 

lottery proceeds to pay for AP examination fees. 
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