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Use of State Property for Campaign Related Activities 
 
 Question 1 
 
 Does state law prohibit elected state officials from using state property, including the 
Executive Residence, for campaign-related activities? 
 
 Opinion 1 

 
 No, state law does not prohibit elected state officials from using state property, including 
the Executive Residence, for campaign-related activities.  
 
 Question 2 
 
 If state law does not prohibit elected state officials from using state property for campaign-
related activities, does state law require an accounting of any and all expenditures incurred for 
such campaign-related activities on state property? 

 
 Opinion 2 
 
 Yes, Tennessee’s Campaign Financial Disclosure Act would require the disclosure of such 
expenditures if they constitute either a “contribution” or an “expenditure” as defined under the 
Act.   
 
 Question 3 
 
 Does state law require the public disclosure of the Governor’s non-personal schedule, 
including non-personal events hosted at the Executive Residence? 
 
 Opinion 3 
 
 To the extent that the Governor’s non-personal schedule, including events at the Executive 
Residence, meets the definition of “public record” as set forth in Tenn. Code Ann. § 10-7-
503(a)(1)(A), then it is subject to disclosure under Tennessee’s Public Records Act, unless a state 
law provides otherwise.    
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ANALYSIS 
 
1. Use of State Property for Campaign-Related Activities  

 Tennessee’s “Little Hatch Act,” governs the activities of public officers and employees 
with respect to elections and campaign-related activities.  Tenn. Code Ann. §§ 2-19-201 – 208.  It 
provides, in pertinent part, as follows:  

(a) It is unlawful for any elected or appointed official of the 
state, or any employee of the state or any department, division or 
agency thereof, to display campaign literature, banners, placards, 
streamers, stickers, signs or other items of campaign or political 
advertising on behalf of any party, committee or agency or candidate 
for political office, on the premises of any building or land owned 
by the state, or to use any of the facilities of the state, including 
equipment and vehicles for such purposes. 

(b) It is unlawful to use public buildings or facilities for 
meetings or preparation of campaign activity in support of any 
particular candidate, party or measure, unless reasonably equal 
opportunity is provided for presentation of all sides or views, or 
reasonably equal access to the buildings or facilities is provided all 
sides. 

Tenn. Code Ann. § 2-19-206. 

 But it also specifically provides that “[p]opularly elected officials, officials elected by the 
general assembly, qualified candidates for public office, members of the governor’s cabinet, and 
members of the governor’s staff are expressly excluded from the provisions of [the Act] except for 
the provisions of § 2-19-202.”  Tenn. Code Ann. § 2-19-201(3) (emphasis added). 

 The interplay between § 2-19-206 and the specific exclusions in § 2-19-201(3) was directly 
addressed by the Davidson County Chancery Court in Hooker v. Sundquist, Davidson County 
Chancery Court No. 98-2748-I.  In that case, Mr. Hooker challenged then-Governor Sundquist’s 
use of the Executive Residence for a political fundraiser as violating Tenn. Code Ann. § 2-19-206.  
The Chancery Court found that the provisions of Tenn. Code Ann. § 2-19-201(3) controlled and, 
because the Governor is a popularly elected official, he was excluded from the prohibitions 
contained in § 2-19-206; those prohibitions did not apply.  Accordingly, elected state officials are 
not prohibited from using state property for campaign-related activities.  See also Op. Tenn. Atty. 
Gen. 02-114 (Oct. 16, 2002). 

2. Accounting of Expenses for Use of State Property for Campaign-Related Activity 

 Expenses incurred by elected state officials in conducting campaign-related activities on 
state property may be required to be disclosed pursuant to the Campaign Financial Disclosure Act 
of 1980, Tenn. Code Ann. §§ 2-10-101 – 121.  That Act requires each candidate for state or local 
public office or political campaign committee to regularly disclose all contributions received and 



3 
 

all expenditures made by or on behalf of the candidate.  See Tenn. Code Ann. § 2-10-105.  A 
“contribution” is defined as  

any advance, conveyance, deposit, distribution, transfer of funds, 
loan, loan guaranty, personal funds of a candidate, payment, digital 
currency, gift or subscription of money or like thing of value, and 
any contract, agreement, promise or other obligation, whether or not 
legally enforceable, made for the purpose of . . . nomination for 
election or the election of any person for public office or for the 
purpose of defraying any expenses of an officeholder incurred in 
connection with the performance of the officeholder’s duties, 
responsibilities, or constituent services. 

Tenn. Code Ann. § 2-10-102(4).  An “expenditure” is defined as “a purchase, payment, 
distribution, loan, advance, deposit or gift of money or anything of value made for the purposes of 
. . . the nomination for election or election of any person to public office,” as well as the “use of 
campaign funds by an officeholder for the furtherance of the office of the officeholder.”  Tenn. 
Code Ann. § 2-10-102(6).   

 Thus, to the extent that any expenses incurred in conducting campaign-related activities on 
state property meet the definition of either a “contribution” or an “expenditure,” such expenses 
would have to be disclosed by the candidate or political campaign committee on the appropriate 
campaign financial disclosure report. 

3. Disclosure of Non-Personal Events 

 Tennessee’s Public Records Act in general provides for the disclosure of public records to 
Tennessee citizens, unless otherwise provided by state law.  Tenn. Code Ann. § 10-7-503(a)(2)(A).  
A public record is defined as a record that is “made or received pursuant to law or ordinance or in 
connection with the transaction of official business by any governmental entity.”  Tenn. Code Ann. 
§ 10-7-503(a)(1)(A).  Accordingly, to the extent that the Governor’s non-personal schedule, 
including events at the Executive Residence, meets this definition, then it is subject to disclosure 
under Tennessee’s Public Records Act, unless a state law provides otherwise.   
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 One state law that does provide otherwise is the common law deliberative process 
privilege, also referred to as the “executive privilege.”  Guy v. Judicial Nominating Com’n, 659 
A.2d 777, 782 (Sup. Ct. Del. 1995); see also United States v. Nixon, 418 U.S. 683 (1974), and 
Hamilton v. Verdow, 414 A.2d 914 (Md. 1980).  The executive privilege exempts from disclosure 
the deliberative and mental processes of the executive.  Thus, to the extent that disclosure of events 
on the Governor’s non-personal schedule would disclose the Governor’s deliberative and mental 
processes, the Governor’s non-personal schedule is protected from disclosure under the 
deliberative process/executive privilege.  See, e.g., Times Mirror Co. v. Superior Court, 813 P.2d 
240, 252 (Cal. 1991) (using terms “executive privilege” and “deliberative process privilege” 
interchangeably, the court holds that privilege protects Governor’s appointment calendars and 
schedules). 
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