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Question 
   
 Do the automatic removal provisions of Tenn. Code Ann. § 7-86-314(a) apply to ex officio 
emergency communications district board members, i.e., members serving pursuant to Tenn. Code 
Ann. § 7-86-105(b)(3) by virtue of the office they hold? 
 
 Opinion 
 
 Yes. 
 

ANALYSIS 
 
 An emergency communications district (“ECD”) is “a ‘municipality’ or public 
corporation.”  Tenn. Code Ann. § 7-86-106.  If established by a referendum within all or part of a 
municipality or county, see Tenn. Code Ann. § 7-86-104(a), an ECD is responsible for the creation 
of an emergency communications service to respond to emergency calls within that district.  See 
Tenn. Code Ann. § 7-86-107.   
 

The authority and powers of the ECD are “vested in and exercised by a majority of the 
members of the board of directors of the district.”  Tenn. Code Ann. § 7-86-106.  The composition 
of the board is governed by statute.  As relevant here, for ECDs established by counties with a 
population greater than 300,000 and less than 750,000, except for counties with a metropolitan 
form of government,  
 

the mayor, the chief of police and the fire chief of the municipality, or their 
representatives, with the largest population in the district, the county sheriff in the 
district, and the county mayor in the district, or their representatives, shall be 
members of the board of directors of the district.   
 

Tenn. Code Ann. § 7-86-105(b) (emphasis added).  In other words, the individuals who hold these 
offices, or their respective representatives, are, by virtue of the office, automatically members of 
ECD boards that have been established in the specified counties. 
 
 Effective July 1, 2016, a board member who does not attend a requisite number of board 
meetings is automatically divested of board membership. 
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[A]ny member of the board of directors of an emergency communications district 
with four (4) consecutive unexcused absences or who fails to attend at least fifty 
percent (50%) of regularly scheduled meetings within any twelve-month period 
shall automatically be removed from the board.  The chair of the board of directors 
or acting chair shall notify the appointing authority in writing that a member has 
been removed and that a vacancy exists on the board. Upon the removal of a 
member pursuant to this subsection (a), a successor shall be appointed to serve the 
remainder of the term of the member being replaced. 
 

Tenn. Code Ann. § 7-86-314(a) (emphasis added).  “Any such board member so removed under 
[section 314] shall be ineligible for reappointment for a period of not less than forty-eight (48) 
months.”  Tenn. Code Ann. § 7-86-314(d). 
 
 Nothing in Tenn. Code Ann. § 7-86-314(a) limits its application to particular board 
members.  On the contrary, the indefinite article/determiner “any” indicates inclusion of all 
members of the specified class.  See “Any,” New Oxford American Dictionary, 3d ed.   
Accordingly, the plain meaning of the phrase “any member of the board of directors” includes all 
members of the board without limit and regardless of the basis of a member’s appointment to the 
board.  Thus, pursuant to the plain meaning of the statute, a board member who is serving ex officio 
is subject to automatic removal if he does not fulfill the statutory attendance requirements, just as 
is a board member who is serving pursuant to appointment by the county mayor. 
 

This automatic removal provision of Tenn. Code Ann. § 7-86-314(a) does not conflict with 
the automatic ex officio membership provision of Tenn. Code Ann. § 7-86-105(b)(3); the two 
statutory provisions are easily harmonized.  Section 7-86-105(b)(3) does require that five specified 
officials be members of an ECD board, but the statute allows any of those ex officio membership 
positions to be filled either by the specified official or by a representative of that official:  “the 
mayor, the chief of police and the fire chief of the municipality, or their representatives,” and “the 
county sheriff in the district, and the county mayor in the district, or their representatives, shall be 
members of the board of directors of the district.”  (Emphasis added.)  It follows that, when an ex 
officio member is automatically removed by operation of Tenn. Code Ann. § 7-86-314(a), that ex 
officio position can and should be filled by a representative of the official who was removed.  And 
if an ex officio position is filled by a representative who is then automatically removed by operation 
of Tenn. Code Ann. § 7-86-314(a), that ex officio position can and should then be filled by another 
representative of the official or by the official himself.   

 
In fact, the statute itself makes clear that a board member—including an ex officio 

member— who is automatically removed may not serve on the board again for at least four years.  
Tenn. Code Ann. § 7-86-314(d) (“any” board member removed pursuant to section 314 is 
expressly “ineligible for reappointment for a period of not less than . . . 48 months”).  And 
consistent with that provision, § 7-86-314(a) requires that a “successor” be appointed when a 
member is automatically removed.  Since “successor” refers to someone who takes over from 
another person, see New Oxford American Dictionary, 3rd ed., the statute clearly contemplates 
that a membership position made vacant by automatic removal will be filled by someone other 
than the person who was automatically removed.   
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In sum, the automatic removal provisions of Tenn. Code Ann. § 7-86-314(a) apply, by their 
plain language, to ex officio ECD board members.  This does not create any conflict with the 
requirement of § 7-86-105(b)(3) that certain officials serve ex officio as ECD board members. The 
statute allows those ex officio membership positions to be filled either by the specified official or 
by a representative of that official.  Thus, when an ex officio membership position is vacant because 
the specified official was automatically removed from the board, the statutory ex officio 
membership requirement is nevertheless fully satisfied when that position is filled by a 
representative of the official. 
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