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LEA Property Available for Use by Charter Schools 
 
 Question 1 
 
 If a local education agency (“LEA”) identifies a property as underutilized and vacant 
pursuant to Tenn. Code Ann. § 49-13-136(c) and the Tennessee Department of Education 
subsequently publishes the property on the list made available to charter school operators in the 
LEA as well as sponsors seeking to establish a charter school in the LEA, is the LEA required to 
make such property available for use by the charter school and execute a binding agreement with 
the charter school for the use of such property?  
 
 Opinion 1 

 
 The LEA is required to make the underutilized and vacant property available for use by 
charter schools operating in the LEA; however, the LEA is not necessarily required to execute a 
binding agreement with the charter school for the use of the property.   
 
 Question 2 
 
 If the answer to the first question is “yes,” when does the obligation of the LEA to make 
the property available to charter school operators and sponsors expire? 

 
 Opinion 2 

 
 The statute does not expressly state when the obligation expires, but it expressly calls for 
one update each year to an LEA’s listing of underutilized and vacant properties.  By implication, 
then, the obligation of an LEA to make a listed property available to charter school operators and 
sponsors remains in place for at least one year after the property has been listed. 
 

ANALYSIS 
 
 Tennessee Code Annotated § 49-13-136(c) facilitates charter schools’ use of underutilized 
or vacant property owned or operated by local education agencies (“LEAs”).  Each year, no later 
than October 1, every LEA in which a charter school operates is required to catalog all 
underutilized and vacant properties owned or operated by the LEA.  Tenn. Code Ann. § 49-13-
136(c)(1).  The LEA must then submit a comprehensive listing of all such properties to the 
Tennessee Department of Education (“Department”) and the Comptroller of the Treasury.  Id.  The 
Department is required to “make an LEA’s list available to any charter school operating in the 
LEA or to any sponsor seeking to establish a public charter school in the LEA.”  Id.   
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 “An LEA having underutilized and vacant properties shall make the underutilized and 
vacant properties available for use by charter schools operating in the LEA.  Any lease agreement 
executed between a charter school and an LEA shall not reflect any outstanding bonded debt on 
the underutilized or vacant property, except” as the parties may agree.  Tenn. Code Ann. § 49-13-
136(c)(2).  “An LEA shall establish a transparent and uniform method of calculating all terms and 
costs related to any lease, lease-purchase agreement, or other contract or agreement executed 
between the LEA and a charter school for the use of the LEA’s educational facilities.”  Tenn. Code 
Ann. § 49-13-135.  But nothing in Tenn. Code Ann. § 49-13-136 “is intended to frustrate an LEA’s 
ability to plan for the use of underutilized or vacant properties owned or operated by the LEA.”  
Tenn. Code Ann. § 49-13-136(e). 

 Based on the plain language of the statute, vacant and underutilized properties must be 
made “available” to charter schools, but the statute does not require the LEA enter into a binding 
contract with a charter school for the use of available property in every instance.  To make 
something “available” is commonly understood to mean to make the thing “accessible.”  See 
Black’s Law Dictionary, definition of “available.”  And in the context of real estate, to “make 
available” refers to putting that real estate or property on the market for sale or lease.  See Roget’s 
21st Century Thesaurus, 3rd ed. 2013, synonyms for “make available.”  It is commonly 
understood, however, that listing a property as available on the market is merely an offer and will 
result in a transfer of property rights only if the offer is accepted on terms agreeable to both parties.  
See, e.g., Johnson v. Cent. Nat'l Ins. Co., 356 S.W.2d 277, 281 (Tenn. 1962) (a contract requires 
“a meeting of the minds of the parties;” there must be “mutual assent to the terms [and] . . . 
sufficient consideration.”).   

 Thus, Tenn. Code Ann. § 49-13-136(c)(2) requires an LEA with underutilized and vacant 
properties to make those properties available for use—in the sense of offering them for sale or 
lease—to charter schools within the LEA.  But Tenn. Code Ann. § 49-13-136 does not require that 
LEAs make property available for use by charter schools free of cost.  Both Tenn. Code Ann. 
§§  49-13-135 and 49-13-136(c) contemplate that a charter school wanting to use the property may 
enter into a contract with an LEA assuming that the parties reach an agreement on terms and 
conditions, including payment for the use of the property.1  The second sentence of Tenn. Code 
Ann. § 49-13-136(c)(2) makes that clear when it refers to “any lease agreement.”  The determiner, 
indefinite article “any” indicates that there may or may not be an agreement.  Had the legislature 
intended that in every case there must be an agreement, it would have used as the determiner the 
definite article: “the agreement” rather than “any agreement.”  Similarly and to the same effect, 
Tenn. Code Ann. § 49-13-135 refers not to “the lease” but rather to “any lease, lease-purchase, or 
other contract or agreement executed between the LEA and a charter school for the use of the 
LEA’s educational facilities.” 

In sum, if a charter school or charter school sponsor wishes to avail itself of the use of a 
vacant or underutilized property listed by an LEA, the LEA and charter school are expected, and 
afforded an opportunity, to negotiate contractual terms and conditions, including a contract price, 
                                                           
1 “An LEA shall establish a transparent and uniform method of calculating all terms and costs related to any lease, 
lease-purchase agreement, or other contract or agreement executed between the LEA and a charter school for the use 
of the LEA’s educational facilities.”  Tenn. Code Ann. § 49-13-135. “Charter schools may use capital outlay funds 
for the following purposes: (1) Purchase, lease-purchase, or lease of real property; (2) Purchase, lease-purchase, or 
lease of school facilities . . . .”  Tenn. Code Ann. § 49-13-136(a)(1)-(2). 
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for the use of underutilized and vacant property.  When a charter school wishes to lease or buy or 
otherwise contract for the use of the property, the LEA is required to use a “transparent and 
uniform method of calculating all terms and costs” related to any contract for the use of the 
property.  Tenn. Code Ann. § 49-13-135 (emphasis added).  The statute thereby imposes on the 
LEA the obligation to act normatively when evaluating and negotiating the contract terms.  But 
unless the parties mutually agree on those terms and conditions, no contract will result.  And 
nothing in the statute requires the LEA and a charter school to reach agreement on contractual 
terms or to enter into a contract at all.  Thus, Tenn. Code Ann. § 49-13-136(c) does not “require” 
an LEA in every instance to execute a binding agreement with a charter school or charter school 
sponsor for use of underutilized and vacant property. 

While there may be no requirement that the parties consummate a contractual obligation, 
the statute does contemplate that the parties enter into a written, binding contract when they do 
reach an agreement for the use of the LEA’s property.  In other words, the statute does not 
contemplate a situation in which a charter school or other person or entity would occupy or use 
real property of an LEA without a written agreement.   

 This is consistent with the statutory proviso that nothing in Tenn. Code Ann. § 49-13-136 
“is intended to frustrate an LEA’s ability to plan for the use of underutilized or vacant properties 
owned or operated by the LEA.”  Tenn. Code Ann. § 49-13-136(e).  This statutory caveat would 
be rendered meaningless if an LEA could not refuse to contract with a charter school when the 
LEA has a reasonable, legitimate plan that excluded or conflicted with a charter school’s proposed 
use of the property. 

 You have also asked when the obligation of the LEA to make the property available to 
charter school operators and sponsors expires.  Although the statute does not expressly address 
that question, it does expressly require LEAs to catalog all underutilized and vacant properties just 
once each year.  By implication, then, the obligation of an LEA to make a listed property available 
to charter school operators and sponsors remains in place for at least one year after the property 
has been listed, unless, of course, the property is sold or leased to a charter school pursuant to the 
statute during that year.   
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