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QUESTION 
 

Can members of a county legislative body establish partisan caucuses for the 
purpose of outlining and meeting party objectives and goals?  

OPINION 
 
 Yes, but meetings of a partisan caucus of a county legislative body may be 
subject to the Open Meetings Act. 

ANALYSIS 
 
 Art. VII, § 1, of the Tennessee Constitution requires that the qualified voters 
of each county elect a legislative body.  Such legislative body shall be composed of no 
more than 25 representatives from districts in the county, with no more than three 
representatives from a single district.1  Article VII, § 1, also authorizes the General 
Assembly to “provide alternate forms of county government including the right to 
charter.” 
   
 The powers and duties of county legislative bodies are set forth in Tenn. Code 
Ann. §§ 5-5-101 to -127.  Nothing in these statutes would limit the authority of a 
county legislative body to establish a partisan caucus.  Provisions for the operation of 
a charter form of county government are set forth in Tenn. Code Ann. §§ 5-1-201 to -
215.  Nothing in these statutes would limit the authority of a county legislative body 
to establish a partisan caucus, except to the extent the county charter itself provides 
otherwise. Therefore, a county legislative body would not be prohibited under state 
law from establishing a partisan caucus. 
 
 As this Office opined in Tenn. Att’y Gen. Op. 94-094 (Aug. 30, 1994), however, 
meetings of such a partisan caucus may be subject to the Open Meetings Act, which 
applies to all meetings of any governing body. Tenn. Code Ann. § 8-44-102(a).  The 
term “governing body” is defined as “[t]he members of any public body which consists 
of two (2) or more members, with the authority to make decisions for or 

1 A county organized under the consolidated-government provisions of Article XI, § 9, of the 
Constitution is not subject to these requirements.   
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recommendations to a public body on policy or administration.” Id. § 8-44-102(b)(1).  
Assuming that a partisan caucus of a county legislative body has at least two 
members, it would meet this definition of a governing body. 
   
 A “meeting” is defined as the “convening of a governing body of a public body 
for which a quorum is required in order to make a decision or to deliberate toward a 
decision on any matter.” Tenn. Code Ann. § 8-44-102(b)(2).  The term “deliberate” has 
been defined by the courts as: “to examine and consult in order to form an opinion” 
and “to weigh arguments for and against a proposed course of action.” Neese v. Paris 
Special Sch. Dist., 813 S.W.2d 432, 435 (Tenn. Ct. App. 1990) (quoting Black’s Law 
Dictionary 384 (5th ed. 1979)). See Johnston v. Metro. Gov’t of Nashville and Davidson 
Cnty., 320 S.W.3d 299, 311 (Tenn. Ct. App. 2009).  To the extent that members of a 
partisan caucus engage in deliberations regarding public business during meetings 
of the caucus, such meetings would be subject to the Open Meetings Act.  See Tenn. 
Att’y Gen. Op. 94-094, at 4 (“If the purpose of a meeting of a partisan caucus of a 
county legislative body is to transact party business that is not within the authority 
of the county legislative body, . . . such a meeting is not subject to the requirements 
of the Open Meetings Act.  On the other hand, if the purpose of the meeting is to 
decide or deliberate toward a decision on public business that does fall within the 
authority of the county legislative body, then the Act applies.”). 
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