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QUESTION 

 
 Does Tenn. Code Ann. § 68-3-305(a) permit the married natural parents of a 
child to select as the child’s surname on his or her birth certificate a combination of 
part of the surname of the child’s natural father and part of the surname (or maiden 
surname) of the child’s mother?   

OPINION 
 
 No. 

ANALYSIS 
 
 Tenn. Code Ann. § 68-3-305(a)(1) provides: 

(a)(1)  If the mother was married at the time of either conception or 
birth, or anytime between conception and birth, to the natural father of 
the child, the name of the natural father shall be entered on the 
certificate and the surname of the child shall be entered on the 
certificate as one of the following: 

(A)  The surname of the natural father; or 
(B)  The surname of the natural father in combination 
with either the mother’s surname or the mother’s maiden 
surname.   

 
Subdivision (a)(1) thus requires inclusion of the father’s surname on the child’s birth 
certificate.  The child’s surname may include only the mother’s surname or maiden 
surname (or a combination of those two surnames), but only upon mutual agreement 
of both parents.  Tenn. Code Ann. § 68-3-305(a)(2). 
  
 Based on its plain language, Tenn. Code Ann. § 68-3-305(a) does not permit 
the surname of the child to be listed on a birth certificate using only a portion of the 
father’s surname and a portion of the mother’s surname (or maiden surname). See 
Carson Creek Vacation Resorts, Inc. v. Tenn. Dep’t of Revenue, 865 S.W.2d 1, 2 (Tenn. 
1993) (the meaning of an unambiguous statute is determined from the statute’s plain 
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language).  For example, if the father’s surname were “Johnson” and the mother’s 
surname were “McAllister,” the child’s surname could be “Johnson” or “Johnson-
McAllister” or “McAllister-Johnson,” or “McAllister” by mutual agreement of both 
parents.  But it could not be “Johnister” or “McAllinson.”  The statute allows for use 
of the father’s surname “in combination with” the mother’s surname, but a hybrid 
surname such as “Johnister” would include neither parent’s surname. 
 
 Parents can also change their child’s surname within the first year after birth 
by submitting a sworn statement to the Office of Vital Records.  Tenn. Code Ann.         
§ 68-3-305(a)(4) provides: 
 

If, within the first year after the child’s date of birth, both the mother 
and the father sign and submit a sworn statement to the office of vital 
records that both parents wish to change the child’s surname, then the 
office of vital records shall amend the child’s birth certificate in 
accordance with the parents’ request to change the child’s surname, if 
the chosen surname is either: 

(A) The surname of the natural father; 
(B) The surname of the mother; 
(C) The mother’s maiden surname; or 
(D) Any combination of the surnames listed in subdivisions 

(a)(4)(A)-(C). 

This subdivision affords the same surname options as § 68-3-305(a)(1) and (2).  But 
any combination must still be “of the surnames listed” (emphasis added).  Subdivision 
(a)(4), therefore, does not permit the surname of the child to be changed to a hybrid 
surname. 
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