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QUESTION 
 
 Is it lawful for a county board of education to charge a municipal school district, 
located entirely within the boundaries of the subject county, for pro-rata costs 
associated with the transportation of school children attending the municipal public 
schools, when the purchase and operation of the school buses are funded in large part 
by tax revenues from the county’s general ad valorem property tax, as well as other 
local taxes paid by residents of the municipality?    
 

OPINION 
 

Yes.  Assuming that an agreement exists between the county board of 
education and the municipal board of education for the provision of school 
transportation services, it is lawful for the county board to charge the municipal 
board for the municipal school district’s share of transportation costs. 
 

ANALYSIS 
 

State law authorizes all boards of education to provide transportation for 
children attending their schools. Tenn. Code Ann. § 49-6-2101(a), (b).1  It also permits 
those boards “to purchase school transportation equipment, employ school 
transportation personnel, contract for transportation services with persons owning 
equipment and pay for such out of funds duly authorized in the budget approved by 
the county legislative body.” Id. § 49-6-2101(d).2  

 
A municipal school board may therefore purchase buses and employ personnel 

in order to provide transportation for its students, or it may contract for 

1  This opinion does not address transportation for school children with disabilities, to which specific 
provisions apply. See Tenn. Code Ann. §§ 49-6-2101(b), (c); 49-3-309(b). 
 
2  While this subsection makes reference to approval of the school-board budget by the county 
legislative body, it is clear that municipal school boards have authority to provide school 
transportation.  See Tenn. Code Ann. §§ 49-3-309, -355. 
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transportation services.3  One way in which a municipal school board might contract 
for transportation services would be for it to reach agreement with the county school 
board for such services.  In such a circumstance, there is no Tennessee law that 
prohibits a county board of education from charging a fee for transportation services 
it provides to a municipal school district situated within the borders of the county. 

 
The fact that the purchase and operation of county school buses may be funded 

in part by local taxes that are paid by all county residents, including those residing 
within the boundaries of the municipal school system, does not alter this conclusion. 
Tenn. Code Ann. § 49-3-315, which provides for the levy of one local school tax, 
indicates that such tax revenue is dedicated generally to school operation and 
maintenance, not to school transportation services.  

  
For each LEA there shall be levied for current operation and 
maintenance not more than one (1) school tax for all grades included in 
the LEA. Each LEA shall place in one (1) separate school fund all school 
revenues for current school operation purposes received from the state, 
county and other political subdivisions, if any. 
 

Tenn. Code Ann. § 49-3-315(a) (emphasis added).4  The statute does make provision 
for a “special transportation tax levy”: 
 

[A]ny county in which only one (1) pupil transportation system is 
operated, and that has within its borders a city or special district 
operating a system of public schools and which county in the current 
school year operates a system of public school transportation, may levy 
a special tax to cover that portion of the total cost of the public school 
transportation system that is in excess of the state funds generated for 
student transportation of the county. The proceeds of the special 
transportation tax levy shall be set up in a special account to be known 
as the public school pupil transportation fund and shall be disbursed on 
order of the county board for public school transportation services only. 
Any county that elects to operate a public transportation fund may elect 
to apportion transportation funds for public school transportation 
service to a city or special district operating a system of public schools 
within the county. 

3  Tenn. Code Ann. § 49-6-2101 does not require that a board of education provide transportation 
services to its students; subsections (a) and (b) of this statute provide only that a board of education 
“may” provide school transportation facilities for its students. See Tenn. Op. Atty. Gen. 98-090 (Apr. 
15, 1998) (“Regarding bus transportation, the general rule is that the City School System is authorized 
but not required to provide this service.”). 
 
4 See also Tenn. Code Ann. § 49-2-4019(a)-(c) (authorizing municipalities to levy a school tax “for the 
purpose of establishing a system of common schools in the city or town,” in addition to the county 
school tax). 
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Id.  But the statute goes on to state that “[a]ll school funds for current operation and 
maintenance purposes collected by any county, except the funds raised by any local 
special student transportation tax levy as authorized by this subsection (a), shall be 
apportioned by the county trustee among the LEAs in the county” (emphasis added).  
Therefore, unless the county levies a “special school transportation tax” pursuant to 
§ 49-3-315(a), local school taxes paid by residents of the county (and thus of the 
municipality) are paid into the county school fund for later apportionment. 
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