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QUESTION 

 
 May a Tennessee resident who does not have a Tennessee handgun carry 
permit under Tenn. Code Ann. § 39-17-1351 and who has no other commission or 
permit issued by the State of Tennessee or a local government in Tennessee rely on a 
handgun or weapons permit issued by another state as authorization to carry a 
handgun in Tennessee?  

OPINION 
 

A Tennessee resident may rely on an out-of-state permit only for six months 
after establishing residency in Tennessee.  After that time, a resident must have a 
handgun permit issued by the State of Tennessee.   

 
ANALYSIS 

 
Under Tenn. Code Ann. § 39-17-1351(b), “any resident of Tennessee who is a 

United States citizen or permanent lawful resident . . . who has reached twenty-one 
(21) years of age, may apply to the department of safety for a handgun carry permit,” 
and if the applicant meets all of the requirements, the department shall issue a 
permit to the applicant.  Under Tenn. Code Ann. § 39-17-1351(r)(1), “[a] facially valid 
handgun permit, firearms permit, weapons permit or license issued by another state 
shall be valid in [Tennessee] according to its terms and shall be treated as if it is a 
handgun permit issued by this state.”1   

 
But this provision applies only to non-Tennessee residents.  If a person with 

an out-of-state handgun permit becomes a Tennessee resident, he or she “must obtain 
a Tennessee handgun permit within six (6) months of establishing residency in 
Tennessee.” Id. § 39-17-1351(r)(3)(B).  After six months of residency, the out-of-state 
permit no longer constitutes a valid handgun carry permit in Tennessee.  
Furthermore, if during that six-month period the person applies for a Tennessee 
handgun-carry permit but is denied, “the person shall not be allowed to carry a 
handgun in this state based upon the other state’s permit.” Id.    

1 An out-of-state permit or license does not authorize the holder to carry in Tennessee any firearm or 
weapon other than a handgun. Id.   
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