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QUESTION 

 
May a municipality cancel its board-of-education elections where only one 

candidate has successfully qualified for each of the board-of-education positions? 

OPINION 
 

No. Tenn. Code Ann. § 49-2-201(a)(1) requires that a local board of education 
be elected by the people, and an election need not be contested. 

ANALYSIS 
 

In 2012, the General Assembly enacted legislation authorizing a municipality 
to create a city school system.  See Tenn. Code Ann. § 49-2-127(a).  Under Tenn. 
Code Ann. § 49-2-127(b), 

the governing body of the municipality shall, by 
ordinance, establish a city board of education in 
compliance with § 49-2-201; however, there shall be not 
less than three (3) nor more than eleven (11) members, 
and the members may be elected in the same manner, 
either from districts or at large, or a combination of both, 
used to elect members of the governing body of the 
municipality. . . . If a special election is requested to elect 
members of the initial board of education, then the 
municipality shall pay the costs of the election.  The 
members shall take office on the first day of the first 
month following certification of the election results. 

Tenn. Code Ann. § 49-2-201(a)(1) provides that “[n]otwithstanding any other law to 
the contrary, there shall be a board of education elected by the people”  (emphasis 
added).  This Office has previously opined that this statutory provision supersedes 
any private act or county charter provision providing otherwise with respect to the 
election of local school-board members.  See Tenn. Att’y. Gen. Op. 12-103 (Nov. 2, 
2012); Tenn. Att’y. Gen. Op. 12-08 (Jan. 18, 2012). The language of Tenn. Code Ann. 
§ 49-2-201(a)(1) mandates that the members of a local board of education be elected 
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by the people.  And as a Tennessee Special Supreme Court recently observed, 
“elective offices in Tennessee do not depend upon opposition from another 
candidate.” Hooker v. Haslam, No. M2012-01299-SC-R11-CV, 2014 WL 1010367, at 
*15 (Tenn. Mar. 17, 2014). 
 

A candidate who does not draw opposition, whether on the ballot or as 
a write-in, is nevertheless elected; a lack of opposition does not negate 
the exercise of the vote by the electorate.  In other words, one may be 
elected to public office even though the election was uncontested. 

 
Id.  Therefore, a municipality may not cancel its elections for school-board members 
where only one candidate has qualified for each school-board position. 
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