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QUESTIONS 
 

1. If a municipality desires to provide water and/or wastewater services in 
territory annexed by the municipality where such territory is claimed to be within a 
“service area” of a Water and Wastewater Treatment Authority, must the 
municipality attempt to obtain the right to provide service pursuant to Tenn. Code 
Ann. § 5-6-120? 

 
2. If a municipality desires to provide water and/or wastewater services in 

territory annexed by the municipality where such territory is claimed to be within a 
“service area” of a Water and Wastewater Treatment Authority, can the 
municipality require the Water and Wastewater Treatment Authority to proceed 
under Tenn. Code Ann. § 6-51-111? 

OPINIONS 
 

1. No.  There is an irreconcilable conflict between the provisions of Tenn. 
Code Ann. § 5-6-120 and § 6-51-111.  The later-enacted substantive provisions of 
Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e) impliedly repeal Tenn. Code Ann. § 5-6-120 to the 
extent of the inconsistency between the two statutes.  Therefore the situation is 
governed by Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e). 
 

2. Yes.  The Water and Wastewater Treatment Authority is required to 
proceed under Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e). 
 

ANALYSIS 
 
 1. & 2.  Both Tenn. Code Ann. § 5-6-120 and § 6-51-111 speak to the situation 
in which a municipality has annexed territory that is claimed to be within the 
existing “service area” of a Water and Wastewater Treatment Authority (WWTA) 
and the municipality wants to provide water and/or wastewater services in the 
annexed territory.  Tenn. Code Ann. § 5-6-120(a) provides: 
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The general assembly enacts this section as a statement of its intent 
that this section is a clarification of title 68, chapter 221, part 6.1  
From and after the creation of a water and wastewater treatment 
authority and the establishment of its service area, the authority shall 
be the sole and exclusive provider of its authorized services in its 
service area. . . . The authority may cede all or any portion of its 
functions or service area to another governmental entity upon the 
[authority’s] board determining in its sole discretion that the public 
convenience and necessity require the same. 
 

(Emphasis added).  Tenn. Code Ann. § 5-6-120(b) provides: 
 

The authority granted in this section shall prevail over any other 
provision of law to the contrary for all water and wastewater service 
providers proposing to provide such services in the service area of the 
authority.  Any city proposing to provide such services in the service 
area of the authority shall have authorization to do so only by filing a 
petition in the manner established by this section and receiving a 
cession by the authority. 
 

 Tenn. Code Ann. § 6-51-111(a), which addresses the power of annexing 
municipalities to provide utility services in annexed territory, provides: 
 

The annexing municipality, if and to the extent that it may choose, 
shall have the exclusive right to perform or provide municipal and 
utility functions and services in any territory that it annexes, 
notwithstanding § 7-82-3012 or any other statute, subject however, to 
the provisions of this section with respect to electric cooperatives. 
 

(Emphasis added).  Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e) establishes the procedure to be 
followed “[i]f at the time of annexation, the annexed territory is being provided with 
utility services by a municipal utility system or other state instrumentality, 
including but not limited to, a utility district.”3  In that situation, Tenn. Code Ann.  
§ 6-51-111(e) provides: 
 

                                                           
1 This is a reference to the Water and Wastewater Treatment Authority Act.   See Tenn. Code Ann. 
§§ 68-221-601 to -618.  In accordance with this act, a WWTA may operate a water treatment facility, 
a wastewater treatment facility, or both.  See Tenn. Code Ann. § 68-221-603(9). 
 
2 This statute is part of the Utility District Law of 1937.  See Tenn. Code Ann. §§ 7-82-101 to -804.   
 
3 A “utility district” is defined in Tenn. Code Ann. § 7-82-701(a) to include “authorities or 
instrumentalities of government created by public or private act having the authority to administer a 
water or wastewater facility.”     
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[T]he annexing municipality shall, by delivering written notice of its 
election to the municipal utility system or other state instrumentality, 
have the right to purchase all or any part of the utility system of the 
municipal utility system or other state instrumentality then providing 
utility service to the area being annexed that the annexing 
municipality has elected to serve under this section.  
 

 If the annexing municipality and the current utility service provider cannot 
agree on a purchase price, the statute provides for that price to be determined 
through arbitration.  The procedure specified in Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e) is 
declared to be “the sole means by which the annexing municipality may acquire the 
facilities of a municipal utility system or other state instrumentality located in the 
annexed territory.” 
 
 Thus, both Tenn. Code Ann. § 5-6-120 and § 6-51-111 address the situation 
posited.  Tenn. Code Ann. § 5-6-120(a) designates a WWTA as the “exclusive 
provider of its authorized services in its service area.”  Yet, Tenn. Code Ann. § 6-51-
111(a) gives an annexing municipality the “exclusive right to perform or provide 
municipal and utility functions and services in any territory that it annexes.”  
Under Tenn. Code Ann. § 5-6-120(a), the WWTA has sole discretion to decide 
whether it wants to cede its authority to provides services to another provider.  But 
under Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e), once an annexing municipality provides notice 
of its election to provide service in the annexed territory, this statute authorizes the 
municipality to purchase any or all of the existing service provider’s facilities. 
 
 “[T]he Legislature is presumed to have knowledge of its prior enactments and 
to know the state of the law at the time it passes legislation.”  Cronin v. Howe, 906 
S.W.2d 910, 912 (Tenn. 1995) (citing Wilson v. Johnson County, 879 S.W.2d 807, 
809 (Tenn. 1994)).  Accordingly, it is an established rule of statutory construction 
that when “two acts conflict and cannot be reconciled, the prior act will be repealed 
or amended by implication to the extent of the inconsistency between the two.”  
Hayes v. Gibson County, 288 S.W.3d 334, 337 (Tenn. 2009) (quoting Cronin, 906 
S.W.2d at 912, and citing State ex rel. Strader v. Word, 508 S.W.2d 539, 547 (Tenn. 
1974), and Southern Constr. Co. v. Halliburton, 149 Tenn. 319, 258 S.W. 409, 412 
(1924)).  While repeals by implication are not favored, they are recognized by 
Tennessee courts “when the conflict between the statutes is irreconcilable.”  Hayes, 
288 S.W.3d at 338 (citing Cronin, 906 S.W.2d at 912, English v. Farrar, 206 Tenn. 
188, 332 S.W.2d 215, 220 (1960), and Knox County Educ. Ass’n v. Knox County Bd. 
of Educ., 60 S.W.3d 65, 74 (Tenn. Ct. App. 2001)). 
 
 Clearly, both Tenn. Code Ann. § 5-6-120 and § 6-51-111 cannot be applied in 
a situation where an annexing municipality wants to provide water and/or 
wastewater services in annexed territory that is claimed to be within a WWTA’s 
existing “service area.”  A WWTA and an annexing municipality cannot both have 
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the “exclusive” right to provide service in the same territory.  And both statutes 
cannot provide the “sole” or “only” procedure to be followed in this situation.  Thus, 
there is an irreconcilable conflict between the provisions of Tenn. Code Ann. § 5-6-
120 and § 6-51-111.   
 
 The last substantive amendment to Tenn. Code Ann. § 6-51-111 was in 2003.  
See 2003 Tenn. Pub. Acts 93.  As relevant to the questions presented by this 
request, the 2003 amendment changed the scope of subsection (e) of the statute by 
having it apply not just to “electric service” and an “electric distribution system,” as 
when originally enacted in 1998, but more broadly to “utility service” and a “utility 
system.”  Compare 2003 Tenn. Pub. Acts ch. 93, § 1, with 1998 Tenn. Pub. Acts ch. 
586, § 1.  The 2003 amendment also added the specific reference to a “utility 
district” in subsection (e), which, as noted, is statutorily defined to encompass 
“authorities or instrumentalities of government created by public or private act 
having the authority to administer a water or wastewater facility.”  Tenn. Code 
Ann. § 7-82-701(a).4 
 
 The last substantive amendment to Tenn. Code Ann. § 5-6-120 was in 1995.  
See 1995 Tenn. Pub. Acts 77, § 1.  Although this statute was also amended in 2003, 
that change was one of form rather than substance.  In 2003, the General Assembly 
decided that the title given the chief executive officer of a county would be “county 
mayor” instead of “county executive” and amended Tenn. Code Ann. § 5-6-101.  See 
2003 Tenn. Pub. Acts 90, § 1.  Tenn. Code Ann. § 5-6-120 was implicated only 
because the act also directed the Tennessee Code Commission to make that change 
where “county executive” appeared elsewhere in the Code.  Id. at § 2.  This non-
substantive change to Tenn. Code Ann. § 5-6-120 is not relevant in determining 
which statute has the later-enacted provisions applicable to the factual situation 
here.  See 1A Sutherland Statutory Construction  § 23.10 (7th ed. 2007) (the 
question is whether “the legislature intended in its later legislative action the 
unequivocal purpose to effect a repeal”). 
 

Because there is an irreconcilable conflict between these two statutes, the 
later-enacted provisions of Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e) impliedly repeal the 
provisions of Tenn. Code Ann. § 5-6-120 to the extent of the inconsistency between 
the two.  As a result, when an annexing municipality wants to provide water and/or 
wastewater services in annexed territory that is claimed to be within a WWTA’s 
                                                           
4 Prior to the 2003 amendment to Tenn. Code Ann. § 6-51-111(e), an issue about an alleged conflict 
between Tenn. Code Ann. § 5-6-120 and § 6-51-111 was raised by a WWTA and an annexing 
municipality in a case before the Court of Appeals.  See City of Collegedale v. Hamilton Cnty. Water 
and Wastewater Treatment Auth., No. E2001-02041-COA-R3-CV, 2002 WL 1765776 (Tenn. Ct. App. 
July 31, 2002).  The trial court had ruled in favor of the municipality, but the appellate court did not 
reach the issue, determining that Tenn. Code Ann. § 5-6-120(a) did not apply because the WWTA 
had not appropriately designated its “service area” before the municipality annexed the territory in 
question.  Id. at *4. 
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existing “service area,” the applicable statutory provisions are those in Tenn. Code 
Ann. § 6-51-111(e).5   
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5 Federal law, however, may bear upon the rights of certain rural utilities in this situation.  See 
Tenn. Att’y Gen. Op. 07-124 (Aug. 16, 2007).   


