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QUESTION 

 Can an employee of a state institution of higher education seek election or re-
election to a local or state office if (1) there are no direct federal funds supervised by 
or used to fund the department, and (2) said person, outside of state employment, 
already meets or met the exempted description of “popularly elected official” under 
Tenn. Code Ann. § 2-19-201(3) prior to employment by the state institution of 
higher education?  

OPINION 

 Yes.  Such an employee is specifically exempted from the provisions of the 
federal Hatch Act, and the Little Hatch Act does not prohibit a state employee from 
seeking election or re-election. 

ANALYSIS 

 Two statutory schemes are implicated by this question.  The first is 5 U.S.C. 
§§ 1501 to 1508, known as the federal “Hatch Act.”  As this Office has previously 
observed, the Hatch Act prohibits certain state employees from running for office.  
See, e.g., Tenn. Att’y Gen. Op. 10-94 (Aug. 27, 2010).  But 5 U.S.C. § 1501(4)(B)(i) 
specifically exempts “an individual employed by an educational or research 
institution . . . which is supported in whole or in part by . . . a State or political 
subdivision thereof.”  Therefore, the Hatch Act does not bar an employee of a state 
institution of higher learning from running for office.  See Tenn. Att’y Gen. Op. 85-
253 (Sept. 30, 1985) (opining that the Hatch Act does not bar a state university 
faculty member from seeking elective office). 

 The second statutory scheme is Tenn. Code Ann. §§ 2-19-201 to -208, known 
as the “Little Hatch Act.”  The Little Hatch Act includes employees of any 
educational institution supported primarily by state funds within the definition of 
“public officers and employees” governed by the Act, but it expressly excludes 
“popularly elected officials.”  Tenn. Code Ann. § 2-19-201(3).  While the Little Hatch 
Act contains various prohibitions against a public employee’s political activity, it 
does not bar a public employee from seeking election or re-election, irrespective of 
whether the employee already meets or met the exempted description of a 
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“popularly elected official” under Tenn. Code Ann. § 2-19-201(3) prior to 
employment by the state educational institution.  See Tenn. Att’y Gen. Op. 85-253 
(Sept. 30, 1985).   
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