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QUESTIONS 
 

1. Does the Tennessee Board of Pharmacy have the statutory authority to 
enact a rule imposing a fee or charge on Tennessee-licensed pharmacies that are 
physically located in other states and that engage in the practice of compounding 
sterile products, where such fee or charge is related to the additional expense 
incurred in inspecting these pharmacies and would not be imposed on similar 
pharmacies located inside the state?  

 
2. Would such a rule violate the Commerce Clause of the United States 

Constitution? 
 

OPINIONS 
 

1. Based upon the provisions of the Tennessee Pharmacy Practice Act, 
and particularly of recently enacted Tenn. Code Ann. § 63-10-216, the Tennessee 
Board of Pharmacy is not authorized to enact a rule that would implement 
licensing-related inspections of out-of-state compounding pharmacies by Board 
personnel and that would impose additional fees or charges upon those pharmacies 
for the costs of such inspections. 

 
2. Because of the answer to the first question, the question about the 

Commerce Clause is pretermitted.  
 

ANALYSIS 
 

In an effort to ensure that the same compounding standards are followed by 
all licensees that compound sterile products, regardless of physical location, the 
Tennessee Board of Pharmacy is considering the promulgation of a rule related to 
the inspection of Tennessee-licensed pharmacies that are physically located in other 
states and engage in the practice of compounding sterile products.  The Board 
inspects only in-state pharmacies at present.  If it were to undertake an out-of-state  
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inspection process, the Board would incur additional operating expenses in the form 
of personnel and travel fees or would need to expend additional funds in order to 
contract for such services.   In order to raise revenue to pay these expenses, the 
Board is considering promulgating a rule that would impose fees or charges on 
compounding pharmacies located outside Tennessee that would not be imposed on 
similar pharmacies located inside the state. 

 
1. The Board of Pharmacy can enact a rule imposing additional fees or 

charges upon out-of-state pharmacies for the costs of performing licensing-related 
inspections of those pharmacies only if the rule would be consistent with governing 
statutes.  If rules and regulations promulgated by an administrative agency or 
board are inconsistent with the enabling statute, they are void and invalid.  Holiday 
Inns, Inc. v. Olsen, 692 S.W.2d 850, 853 (Tenn. 1985) (citations omitted). 
 
 Tenn. Code Ann. § 63-10-307(a) of the Tennessee Pharmacy Practice Act 
provides the Board or its designated agents with power and authority “to inspect 
any site or professional pharmacy practice, other than storage sites utilized by 
manufacturer’s representatives, where drugs, medicines, chemicals, 
pharmaceuticals or poisons are manufactured, stored, sold, dispensed, distributed 
or administered.”  Tenn. Code Ann. § 63-10-308(a) gives the Board broad authority 
to enact rules “establish[ing] fees necessary to carry out [the Tennessee Pharmacy 
Practice Act].” 
 

However, Tenn. Code Ann. § 63-10-210, which requires pharmacies that 
dispense and mail prescription drugs into Tennessee from another state to pay 
licensure fees required of Tennessee pharmacies, specifically states that “[t]he 
license fees for out-of-state pharmacies and pharmacists shall not exceed those 
charged to Tennessee pharmacies and pharmacists.”  Furthermore, effective April 
25, 2013, Public Chapter 266 of the Acts of 2013 evinces the Tennessee Legislature’s 
intent with respect to conducting inspections of out-of-state compounding 
pharmacies that seek licensure in Tennessee.  The 2013 legislation added a new 
statute to the Tennessee Pharmacy Practice Act, Tenn. Code Ann. § 63-10-216, 
which provides, in pertinent part: 
 

(a)  Prior to initial licensure in this state as a compounding pharmacy, 
a pharmacy located outside of this state must have an inspection by 
the regulatory or licensing agency of the state in which the 
pharmacy practice site is physically located.  Out-of-state pharmacy 
practice sites must provide a copy of the most recent inspection by 
the regulatory or licensing agency of the state in which the 
pharmacy practice site is physically located, which must have been 
within the previous twelve (12) months.  Prior to renewal of its 
license in this state, an out-of-state pharmacy practice site must 
provide the most recent inspection by the regulatory or licensing 
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agency of the state in which the pharmacy practice site is physically 
located or equivalent regulatory entity, and which must have been 
within the previous twelve (12) months.  The board of pharmacy 
shall have the right to require additional information before issuing 
or renewing a pharmacy license to insure compliance with 
applicable laws of this state and any rules and policies of the board. 

 
While the 2013 legislation requires that out-of-state compounding pharmacies must 
be inspected before they may be licensed in Tennessee, it also provides that such 
inspections be made by the appropriate agency of the state in which the pharmacy 
is physically located.   
 
 Therefore, we conclude that the Tennessee Board of Pharmacy is not 
authorized to enact a rule requiring that out-of-state compounding pharmacies be 
inspected by Board personnel or contractors.  We also conclude that the Board lacks 
authority to impose additional fees or charges upon those pharmacies for the costs 
of such inspections. 

 
 2. Because of the answer to the first question, the question about the 
Commerce Clause is pretermitted. 
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