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Authority of City and County to Dispose of Surplus Real Property by Private Sale

QUESTIONS

1. Does 2008 Tenn. Priv. Acts ch. 91 (“Private Act Charter”) authorize the City of Jellico
(“City”) to sell surplus real property by private sale?

2. Does the County Financial Management System of 1981, codified at Tenn. Code Ann.
8§ 5-21-101 to -130, (“1981 Act”), authorize a county to sell surplus real property by private
sale?

OPINIONS

1. Yes. The City may sell its surplus real property by private sale if the City determines
that a private sale is the most advantageous manner available.

2. No. Pursuant to Tenn. Code Ann. § 12-2-501, a county that has adopted the 1981 Act
is only authorized to sell surplus land by public sale unless the property is historically or
architecturally significant and qualifies for private sale.

ANALYSIS

1. Under a private act charter form of government, a municipality can exercise only
express or necessarily implied powers either enumerated in its charter or in the general laws
applicable to all forms of municipal governments. See City of Lebanon v. Baird, 756 S.W.2d
236, 241 (Tenn. 1988) (observing that “municipalities may exercise only those express or
necessarily implied powers delegated to them by the Legislature in their charters or under
statutes”). Section 4.09 of the Private Act Charter provides the following requirements for the
sale of City property:

[I]n accordance with Section 2.07(a), by ordinance the mayor (or city
administrator if one is appointed) may sell city real estate or other property which
is obsolete, surplus, or unusable by the most advantageous manner available,
including but not limited to advertisement in a local newspaper requesting sealed
bids or directing a public auction.

The City thus has the express power to dispose of surplus real property in the “most
advantageous manner available.” Because Section 4.09 of the Private Act Charter does not limit
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the manner of sale to a competitive bidding process or public auction, the City has discretion in
determining the proper way to carry out the sale. If under the facts and circumstances, a private
sale is the most advantageous manner available, then the City is authorized to proceed in that
manner. If an issue arises regarding the City’s decision to sell surplus real property by private
sale, a court of competent jurisdiction will evaluate the facts and circumstances that led to such
decision and determine whether the City’s actions were illegal, arbitrary, or capricious. See
McCallen v. City of Memphis 786 S.W.2d 633, 642 (Tenn. 1990) (stating that a court invalidation
of an action by a local governmental body, whether such action is legislative or administrative in
nature, “should take place only when the [local governmental body’s] decision is clearly illegal,
arbitrary, or capricious”).

In addition, Section 4.09 of the Private Act Charter requires the City to authorize the sale
of surplus property in accordance with Section 2.07(a), which specifically provides that

[a]ny action of the board having a regulatory or penal effect, relating to revenue
or appropriation of money, awarding franchises, authorizing the borrowing of
money, conveying or leasing or authorizing conveyance or lease of any lands of
the city, or required to be done by ordinance under this charter or the general laws
of the state, is done only by ordinance. Other actions of the board may be
accomplished by resolutions or motions.

Ordinances and resolutions shall be in written form before being introduced, and a
copy shall be furnished to each member of the board and the city attorney in
advance of the meeting at which introduced. The board may determine by
ordinance or resolution the definition of “in advance.” The enacting clause of
ordinances is “Be it ordained by the board of mayor and aldermen of the City of
Jellico.” No action of the board of mayor and aldermen is valid or binding unless
approved by the affirmative vote of a majority of the board present at the meeting
at which the vote was taken. Any ordinance which repeals or amends existing
ordinances shall cite the sections or subsections repealed or amended. Every
ordinance, except an emergency ordinance, must be approved on two (2) readings
not less than one (1) week apart, and becomes effective after final approval unless
its terms provide a later effective date. Only the caption of ordinances and
resolutions are required to be read at each reading. Written copies of the
ordinances shall be available for public review. Each resolution becomes effective
when adopted unless its terms provide otherwise.

To meet a public emergency affecting life, health or property, an emergency
ordinance may be adopted on two (2) readings on separate days and become
effective immediately, by the affirmative votes of three (3) members of the board,
if the ordinance contains a full statement of the facts creating the emergency. The
mayor has the authority to veto the emergency ordinance under the same
guidelines as Section 2.03.

Thus, for the City’s ordinance authorizing the sale of surplus property to be effective, it
must be in written form, have been furnished to each board member and the city attorney in
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advance of the meeting, include the required enacting clause language, and be read and approved
by a majority vote of the board at two meetings held not less than one week apart. Id. Written
copies of the ordinance must also be available for public review. Id. If the City does not follow
the mandatory provisions of Section 2.07(a), a court of competent jurisdiction could declare the
board’s action ultra vires and void or voidable. See Baird, 756 S.W.2d at 241 (stating the
general rule that “a municipal action may be declared ultra vires for either two reasons: (1)
because the action was wholly outside the scope of the city’s authority under its charter or a
statute, or (2) because the action was not undertaken consistent with the mandatory provisions of
its charter or a statute™).

2. Under Tenn. Code Ann. § 5-21-118(b)(4) of the 1981 Act, a county’s finance director
is responsible for the “[p]ublic sale of all surplus materials, equipment, buildings and land.” This
statutory provision is an express limitation on the method of sale available to a county that has
adopted the 1981 Act when disposing of surplus land. See Tenn. Att’y Gen. Op. 03-131 (Oct. 3,
2003) (concluding that as long as the county had not adopted the County Purchasing Law of
1957 or the County Financial Management System of 1981, it could sell surplus county real
property by private sale). It is important to note, though, that under Tenn. Code Ann. § 12-2-
501, enacted by Chapter 115 of the 2013 Tennessee Public Acts and effective on April 12, 2013,
a county, upon majority vote, may dispose of real property by private negotiation if the property
is historically or architecturally significant and is sold to a nonprofit corporation or trust whose
purposes include the preservation of such properties and a preservation agreement is placed in
the deed conveying the property from the County to the nonprofit corporation or trust. Thus,
unless the surplus property is historically or architecturally significant and meets the other
requirements of Tenn. Code Ann, § 12-2-501, a county subject to the 1981 Act is limited to
public sale.

In summary, the City is authorized to sell surplus real property by private sale if it
determines that a private sale is the most advantageous manner available and it authorizes such
sale by ordinance and in compliance with the mandatory provisions of Section 2.07(a) of its
Private Act Charter. However, a county that has adopted the 1981 Act is authorized to sell
surplus land only by public sale unless the property is historically or architecturally significant
and qualifies for private sale under Tenn. Code Ann. § 12-2-501.
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