
S T A T E   O F   T E N N E S S E E 
OFFICE OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

PO BOX 20207 

NASHVILLE, TENNESSEE 37202 
 

October 13, 2011 
 

Opinion No. 11-73 
 

Dedicated Education Fund 
 

QUESTIONS 
 
 1. May a local legislative body appropriate funds from a local education fund balance, 
as identified in Tennessee Code Annotated § 49-3-352(c), to establish its annual budget for the 
school system, absent an initial recommendation by the Local Education Agency (“LEA”)?   
 
 2. If the answer to Question 1 is no, may the local legislative body do so upon the 
recommendation of the LEA?   
 

OPINIONS 

 
 1. No, unless state-shared revenues distributed to counties are reduced below the 2002-
2003 fiscal year level.  
 
 2. Yes. Tennessee Code Annotated § 49-3-352(c) provides that, upon the LEA’s 
recommendation, the local legislative body may budget and expend remaining local education 
fund balances (above 3% of the annual budgeted LEA expenses) for any educational purposes. 

 

ANALYSIS 
 
 The control and disposition of excess funds in an LEA’s General Fund at the end of a 
fiscal year is specifically addressed in the Tennessee Education Finance Act of 1977, which 
provides in pertinent part: 
 

(a) There is established within the general fund of each LEA a special revenue 
account to be known as the dedicated education fund. 
(b) All appropriations from all sources to fund public education will be 
deposited into this account.  Money in the dedicated education fund shall be 
invested as provided by law. 
(c) Any fund balance remaining unexpended at the end of a fiscal year in the 
general fund of the local public education system shall be carried forward into the 
subsequent fiscal year. The fund balance shall be available to offset shortfalls of 
budgeted revenues or, subject to § 49-2-301(b)(1)(W), shall be available to meet 
unforeseen increases in operating expenses. Any accumulated fund balance in 
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excess of three percent (3%) of the budgeted annual operating expenses for 

the current fiscal year may be budgeted and expended for any education 

purposes, but must be recommended by the board of education prior to 

appropriation by the local legislative body. Notwithstanding the provisions of 
this section or any other law to the contrary, in any fiscal year in which state-
shared revenues distributed to counties are reduced below the levels distributed to 
counties in the 2002-2003 fiscal year, any or all of the accumulated fund balance 
may be used for education purposes without restrictions….. 

 
Tenn. Code Ann. § 49-3-352 (emphasis added).   
 
 This Office has previously addressed in a prior opinion the use of accumulated school 
fund balances under this statute, stating: 
 

 In this statute are four rules on the use of accumulated school fund 
balances. First, if a school board does not spend the entire amount appropriated 
for its budget within a fiscal year, the money left over must be carried forward to 
the next fiscal year. These funds do not revert to local or state government. These 
funds remain in the school fund, thus creating the "accumulated fund balance." 
Second, the school board may use these funds to offset shortfalls of budgeted 
revenues or, within the budget process, to meet unforeseen increases in operating 
expenses. Third, the statute allows the excess of the accumulated fund balance 
over (3%) to be budgeted and expended for nonrecurring purposes. Implied in this 
third rule is a requirement that at least 3% of the accumulated fund balance be 
held in reserve. Fourth, the statute lifts the restrictions of all the preceding rules if 
the amount of the local government's state-shared revenues declines below the 
level of the 2002-03 fiscal year. If the local governing body receives less state-
shared revenue, all or part of the accumulated fund balance may be used for any 
educational purpose. 

 
Tenn. Op. Att’y Gen. No. 04-098 (June 24, 2004). 
 
 Accordingly, under this statutory framework, any accumulated fund balance up to 3% of 
the annual LEA operating budget must remain in the general fund of an LEA to be used 
exclusively to offset shortfalls of revenue or unexpected expenses during the subsequent fiscal 
year. The amount of any accumulated fund balance exceeding 3% of the annual LEA operating 
budget may be used by the local legislative body for any educational purpose if so recommended 
by the LEA prior to appropriation by the local legislative body  However, should state-shared 
revenues distributed to counties fall below the 2002-2003 level, then the local legislative body 
may use any or all of the accumulated fund balance for any educational purpose without the 
recommendation of the LEA. 
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