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Utility District Operating at a Loss 

 
QUESTIONS 

 
1. What authority does a county legislative body have to dissolve a utility district that:  

 (a) has failed to furnish the services that the utility district proposed to provide when 
it was created under Tenn. Code Ann. §§ 7-82-101, et seq., or 

 (b) is operating at a substantial loss? 

2. If the county becomes the provider of utility services in the service area of the district 
pursuant to Tenn. Code Ann. § 7-82-202(e), does the county absorb all the liabilities of the utility 
district, including repayment of bonds issued by the utility district?  

3. Does Article II, Section 29, of the Tennessee Constitution require the county to hold a 
referendum before it may assume the debt obligations of a utility district under Tenn. Code Ann. 
§ 7-82-202(e)? 

4. Does the last sentence of Tenn. Code Ann. § 7-82-301(a)(1)(B) permit the county to 
begin furnishing services within the utility district’s service area where the utility district is not 
providing services? 

            5.   Does Tenn. Code Ann. § 7-82-505(b) authorize a county mayor to file an action for a 
court to appoint a receiver to administer a district that has defaulted on its bond obligations? 

OPINIONS 
 

1. A county legislative body has no unilateral authority to dissolve a utility district.  

 2.  Yes.  Under Tenn. Code Ann. § 7-82-202(e), a utility district board must pass a 
resolution proposing to consolidate by transferring its assets and liabilities to a city or county.  
The petition for the transfer must include the utility district’s liabilities, and the county to which 
the system is transferred must preserve the contract rights of third parties against the utility 
district.   
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 3.  No.  A utility district is a public corporation and providing sewer service is a public 
purpose.  It is the opinion of this Office, therefore, that Article II, Section 29, of the Tennessee 
Constitution does not require approval in a referendum of the county’s assumption of the 
liabilities of a utility district under Tenn. Code Ann. § 7-82-202(e).  
 
 4.  Yes.  The county may furnish services within the service area of the utility district, but 
only upon order of the county mayor after a petition has been filed and it has been established 
that the public convenience and necessity require the change.  The statute does not require the 
entity providing the service to assume any liabilities of the district.  If the utility district has 
received federal aid, federal statutes could affect the county mayor’s right to change the service 
area of the district. 
 
            5.  No.  Assuming the county is not a bondholder of the district and has no other property 
interest in its assets, a county mayor is not authorized to petition a court to place a utility district 
in receivership under this statute. 

ANALYSIS 
 

1. Authority of County Commission to Dissolve a Utility District 

This opinion addresses a number of questions about utility districts created under Tenn. 
Code Ann. §§ 7-82-101, et seq.  Tenn. Code Ann. § 7-82-201 describes the process by which a 
utility district is established.  Once a utility district has been incorporated, it is a municipality or 
public corporation in perpetuity under its corporate name.   
 
 The first question concerns the authority of a county commission to dissolve a utility 
district under certain circumstances.  The first situation is when the district has failed to provide 
the services it was authorized to provide when it was chartered.  The second situation is when the 
utility district is operating at a substantial loss.   
 
 A utility district may petition the county mayor to be dissolved upon the transfer of its 
assets and liabilities to a city or county, or to be dissolved and consolidated with a city or county 
as a separate department.  Tenn. Code Ann. § 7-82-202.  In addition, a financially distressed 
utility district may agree to consolidate with another utility district or with a municipal utility.  
Tenn. Code Ann. § 7-82-704.  But no statute authorizes a county commission unilaterally to 
dissolve a utility district.   
 
 2.  Consolidation of Utility District with County 
 
 The next question is the effect of consolidation of a utility district with a county as 
authorized by Tenn. Code Ann. § 7-82-202(e), which provides in relevant part: 
 

(e)(1)(A) [W]henever a utility district by resolution of its governing body agrees 
or proposes to consolidate with a municipality or a county by transferring all of its 
property and obligations to the municipality or county, the governing body or 
bodies shall petition the county mayor of the county or counties in which they 
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were created . . . for an order permitting the merger, consolidation or transfer of its 
franchise facilities, assets and obligations to a municipality or a county for the 
purpose of more efficiently and conveniently furnishing the service or services 
authorized by their order of creation.  Upon the petition being filed, the county 
mayor or mayors shall proceed in exactly the same manner as provided in this 
chapter for the creation of a utility district, except as set forth in subsection (g). 
 
(B) Upon a finding that the public convenience and necessity requires . . . the 
transfer of any utility district into a municipality or county and that the . . . transfer 
is economically sound and feasible and in the public interest, an order shall be 
entered approving the . . . transfer of the utility district or districts. 
 

* * * * 
 

(iii) If the petition is for the transfer of all franchises, assets and liabilities to a 
municipality or a county, then the utility district shall be dissolved and provision 
made in the order for an equitable distribution of the assets and for the termination 
of the existence of the utility district and shall establish the legal rights, duties and 
obligations of the entities and parties involved. 
 
(iv)  The order shall provide that the . . . municipality or county to which a 
transfer is made shall assume the operation of the system or systems then being . . 
. transferred and shall account for the revenues from the system or systems in such 
a manner as not to impair the obligations of the contract with reference to bond 
issues or other legal obligations of the utility district or districts, and shall fully 

preserve and protect the contract rights vested in the owners of the outstanding 

bonds, obligations or contractual interests. 

 
(emphasis added).  Subsection (g) of the statute requires the petition to be filed with the Utility 
Management Review Board at the same time it is filed with the county mayor.  This petition, 
however, is not subject to the approval or disapproval by the Utility Management Review Board.   
 
 As the request indicates, this statute requires the utility district board to pass a resolution  
agreeing to transfer its assets and liabilities to a city or county.  The petition for the transfer must 
acknowledge and preserve the utility district’s liabilities, and the county to which the system is 
transferred must maintain the contract rights of third parties against the utility district.   
 
 3.  Requirement for Referendum if a County Assumes the Obligations of a Utility District 
 
 The next question is whether a county’s assumption of utility district obligations under 
Tenn. Code Ann. § 7-82-202(e) must be approved by a referendum under Article II, Section 29, 
of the Tennessee Constitution.  Article II, Section 29, provides in relevant part: 
 

The General Assembly shall have power to authorize the several counties and 
incorporated towns in this State, to impose taxes for County and Corporation 
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purposes respectively, in such manner as shall be prescribed by law; and all 
property shall be taxed according to its value, upon the principles established in 
regard to State taxation.  But the credit of no County, City or Town shall be given 
or loaned to or in aid of any person, company, association or corporation, except 
upon an election to be first held by the qualified voters of such county, city or 
town, and the assent of three-fourths of the votes cast at said election. 
 

 The lending of credit clause requires an expenditure for public purposes.  This is because 
it is “fundamental that the public taxes or, which is the same thing, the public credit can not be 
donated or applied to anything but a public use . . ..”  McConnell v. City of Lebanon, 203 Tenn. 
498, 509 (Tenn. 1958).  The word “credit,” as it is used in this provision of the Constitution, has 
been held to mean, “the imposition of some new financial liability upon a county, city or town 
which in effect results in [the] creation of a public debt for the benefit of private enterprises . . ..”  
Copley v. Fentress County, 490 S.W.2d 164, 169 (Tenn. Ct. App. 1972).  The Tennessee 
Supreme Court has held that, “the act authorizing the lending of credit should provide for the 
election; otherwise it is fatally incomplete and is void.”  Berry v. Shelby County. 139 Tenn. 532, 
201 S.W. 748 (Tenn. 1918). 
 
 Providing sewer service is clearly a public purpose.  Further, by assuming responsibility 
for the contractual obligations of a utility district, including its bonds, the county would be 
incurring a new financial liability and, therefore, lending its credit.  In 1987, this Office 
concluded that a county may not guarantee a debt issue of a utility district without a referendum 
as required under Article II, Section 29.  Op. Tenn. Att’y Gen. 87-135 (August 6, 1987).  In that 
situation, however, no statute authorized such a guarantee.  In this case, Tenn. Code Ann. § 7-82-
202(e) clearly authorizes a county to assume a utility district’s obligations.  Further, that opinion 
does not discuss cases that have found the referendum requirement not to apply when a county or 
city lends its credit for the benefit of a public corporation. 
 
 A utility district is a municipality or public corporation.  Tenn. Code Ann. § 7-82-
301(a)(1)(A); First Utility District of Carter County v. Clark, 834 S.W.2d 283, 287 (Tenn. 
1992).  Where a lending of credit is in aid of a public corporation, a referendum is unnecessary.  
Ransom v. Rutherford County, 123 Tenn. 1, 130 S.W. 1057 (Tenn. 1910) (city or county may 
issue general obligation bonds to help finance schools owned and operated by the State without a 
referendum); Dodd v. Roane County, 174 Tenn. 267, 124 S.W.2d 953 (Tenn. 1939) (county 
could lend its credit in aid of a city without a referendum); State ex rel. Bigham v. Powers, 124 
Tenn. 553, 137 S.W. 1110 (Tenn. 1911) (county may appropriate tax funds to pay the initial cost 
of establishing a drainage district without an election); Op. Tenn. Att’y Gen. 98-104 (June 11, 
1998) (city may lend money to the city housing authority without a referendum); Op. Tenn. Att’y 
Gen. 90-39 (March 19, 1990) (county is authorized to issue its general obligation bonds and 
contribute the proceeds to a utility district to finance cooperative arrangements under Tenn. Code 
Ann. §§ 5-16-101, et seq., without a referendum).  For this reason, it is the opinion of this Office 
that Article II, Section 29, does not require the county’s assumption of the liabilities of a utility 
district under Tenn. Code Ann. § 7-82-202(e) to be approved in a referendum. 
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 4.  County Providing Sewer Service in Utility District’s Service Area 
 
 The next question is whether the county could provide sewer service in the service area of 
a utility district under the last sentence of Tenn. Code Ann. § 7-82-301(a)(1)(B).  This statute 
provides:  
 

So long as the district continues to furnish any of the services that it is authorized 
to furnish in this chapter, it shall be the sole public corporation empowered to 

furnish such services in the district, and no other person, firm or corporation 
shall furnish or attempt to furnish any of the services in the area embraced by the 
district, unless and until it has been established that the public convenience and 

necessity requires other or additional services; provided, that this chapter shall 
not amend or alter §§ 6-51-101 – 6-51-111, and 6-51-301. 

(emphasis added).  Tenn. Code Ann. §§ 6-51-101, et seq., and Tenn. Code Ann. § 6-51-301 
address the right of an annexing city to provide utility services within the annexed territory.  
Assuming the service area of the utility district is located in an unincorporated part of the county, 
these statutes would not be relevant to this question. 

 Tennessee courts have concluded that Tenn. Code Ann. § 7-82-301(a), formerly codified 
at Tenn. Code Ann. § 6-2607, provides the only method by which the service area or exclusive 
franchise of a utility district may be modified.  Consolidated Gray-Fordtown-Colonial Heights 
Utility District v. O’Neill, 209 Tenn. 342, 354 S.W.2d 63 (Tenn. 1962); Town of Rogersville v. 
Mid Hawkins County Utility District, 122 S.W.3d 137 (Tenn. Ct. App. 2003), p.t.a. denied 
(2003); Chandler Investment Co. v. Whitehaven Utility District, 44 Tenn. App. 1, 311 S.W.2d 
603 (Tenn. Ct. App. 1957), p.t.a. denied (1958).  In each of these cases, the court found that 
residents in the service area of a utility district had a right to petition the county mayor to change 
the service area or to allow another utility to provide a service in the area.  Residents of the 
service area of a utility district, therefore, could petition the county mayor to allow the county to 
provide sewer service in the service area of the district.  Further, none of these cases states that 
such a petition may be brought only by residents.  The statute itself does not specify or limit what 
other parties might bring this petition.  This Office has concluded that a city may petition the 
county mayor to change the service area of a utility district or to allow the city to furnish services 
within the service area of the utility district.  Op. Tenn. Att’y Gen. 02-110 (October 7, 2002).  
The party that brings the petition must establish that “the public convenience and necessity 
requires” that the county provide the service.  The statute does not require the entity providing 
the service to assume any liabilities of the district.  If the utility district has received federal aid, 
federal statutes could affect the county mayor’s right to change the service area of the district.  
Town of Rogersville, 122 S.W.3d at 140-41; Dyersburg Suburban Consolidated Utility District v. 
City of Dyersburg, 2007 WL 1859460 (Tenn. Ct. App. June 29, 2007). Both of these cases 
involved utility districts that had received a loan from the Farmers’ Home Administration. 
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 5.  Authority of a County Mayor to Place a Utility District in Receivership under Tenn. 
Code Ann. § 7-82-505 
 
 The next question is whether the following statute authorizes a county mayor to petition a 
court to place a utility district in receivership: 
 

If any default be made in the payment of the principal of or interest on such bonds [of a 
utility district], any court having jurisdiction of the action may appoint a receiver to 
administer the district, and the system or systems, with power to charge and collect rates 
sufficient to provide for the payment of all bonds and obligations outstanding against the 
system or systems and for the payment of operating expenses, and to apply the income 
and revenues of the bonds, in conformity with the provisions of this chapter, and any 
covenants with bondholders. 

Tenn. Code Ann. § 7-82-505(b).  The statute does not specify who has standing to ask the court 
to appoint a receiver.  Generally, however, a receivership is a remedy by which the court takes 
possession of the assets of the entity placed in receivership through its court-appointed receiver.  
75 C.J.S. Receivers § 2 (2010).  The purpose of a receivership under Tenn. Code Ann. § 7-82-
505(b) appears to be to protect the interests of the bondholders of a utility district that has 
defaulted on bonds issued under Tenn. Code Ann. §§ 7-82-501, et seq.  Generally, a receiver may 
be appointed only when the party moving for the receivership has a legal or equitable right to 
apply for such relief, and such party must have an interest in the subject matter.  75 C.J.S. 
Receivers § 10 (2010).  An applicant who has no right to, interest in, or lien on the property in 
question cannot successfully request the appointment of a receiver.  Id.  Assuming the county is 
not a bondholder of the district and has no other property interest in its assets, a county mayor is 
not authorized to petition a court to place a utility district in receivership under this statute. 
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