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Tenn. Code Ann. § 36-3-301(c):  Legality of Compensation for Performing Marriages 

 
QUESTION 

 
 Under Tenn. Code Ann. § 36-3-301(c), is it lawful for an elected official (county mayor, 
county clerk, or municipal mayor) to charge, request, or otherwise solicit money or 
compensation for the performance of a marriage during or after office hours? 
 

OPINION 
 
 While it is lawful under Tenn. Code Ann. § 36-3-301(c) for county mayors, county 
clerks, and municipal mayors to accept, request or solicit gratuities for performing wedding 
ceremonies, it is not lawful for such officials to charge a fee or demand compensation for 
performing wedding ceremonies.1 
  

ANALYSIS 
 
 As a general rule, elected officials must always guard and protect the interest of the 
public and may not use their public office directly or indirectly for a personal profit.  67 C.J.S. 
Officers § 244.  Under the provisions of Tenn. Code Ann. § 8-21-101, public officers are not 
allowed to “demand or receive fees or other compensation for any service further than is 
expressly provided by law.” 
 
 You have asked whether Tenn. Code Ann. § 36-3-301(c) authorizes county mayors, 
county clerks, and municipal mayors to charge, request, or otherwise solicit compensation for the 
performance of a marriage ceremony.  This statute provides: 
 

Any gratuity received by a county mayor, county clerk or 
municipal mayor for the solemnization of a marriage, whether 
performed during or after such person's regular working hours, 
shall be retained by such person as personal remuneration for such 
services, in addition to any other sources of compensation such 
person might receive, and such gratuity shall not be paid into the 

                                                           
1 This opinion refers only to the officials addressed by Tenn. Code Ann. § 36-3-301(c) and not to other officials 
authorized by law to perform marriage ceremonies. 
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county general fund or the treasury of such municipality. 
 

Tenn. Code Ann. § 36-3-301(c). 
 

 In construing statutes, courts must Aascertain and give effect to the legislative intent 
without unduly restricting or expanding a statute=s coverage beyond its intended scope.@  Wilson 
v. Johnson County, 879 S.W.2d 807, 809 (Tenn. 1994).  When the statute is unambiguous, 
legislative intent is determined from the plain and ordinary meaning of the language used in the 
statute.  Freeman v. Marco Transp. Co., 27 S.W.3d 909, 911 (Tenn. 2000).  The statutory 
language must be Aread in the context of the entire statute, without any forced or subtle 
construction which would extend or limit its meaning.@  National Gas Distribs. v. State, 804 
S.W.2d 66, 67 (Tenn. 1991).  A statute should be construed so that Ano part will be inoperative, 
superfluous, void or insignificant.@  State v. Northcutt, 568 S.W.2d 636, 637-38 (Tenn. 1978).  In 
addition, a statute should not be construed to produce an absurd or incongruous result.  Barnett v. 
Barnett, 27 S.W.3d 904, 908 (Tenn. 2000). 

 
The term “gratuity” has been defined as “something given voluntarily or beyond 

obligation, usually in return for or in anticipation of some service.”  Webster’s Ninth New 
Collegiate Dictionary.  By employing the term “gratuity” in referring to any remuneration 
received for the performance of marriage services, the General Assembly has expressed its intent 
to allow county mayors, county clerks, and municipal mayors to receive moneys voluntarily 
given.  As a practical matter, this may involve a discussion, request or solicitation of such 
gratuity.  Accordingly, in order to avoid an absurd or incongruous result, it is our opinion that 
Tenn. Code Ann. § 36-3-301(c) should be construed to allow a request or solicitation of a 
gratuity by a county mayor, county clerk, or municipal mayor for performing wedding 
ceremonies. 

 
The General Assembly did not, however, expressly authorize such officials to charge or 

demand a fee for performing marriage ceremonies.  Therefore, it is our opinion that county 
mayors, county clerks, and municipal mayors are precluded by Tenn. Code Ann. § 8-21-101 
from charging a fee or demanding money for performing wedding ceremonies. 
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