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Municipality Required to “Opt-Out” of Handguns in Parks Despite Prior Handgun Prohibition  

 

QUESTIONS 

 

 1. If a municipality had already enacted an ordinance prohibiting the possession of 

handguns in its parks prior to the enactment of Chapter 428 of the Public Acts of 2009 (codified 

as Tenn. Code Ann, § 39-17-1311(d)(Supp. 2009)), is it still required to “opt-out” of the 

provisions of Chapter 428 in order to continue that prohibition? 

 

2. Does Tenn. Code Ann. § 39-17-1311(d)(Supp. 2009) impose any deadlines for 

municipalities or counties to exercise the “opt-out” provision set forth in the statute?  

 

OPINIONS 

 

1. Whether a municipality must adopt a new resolution to prohibit the possession of 

firearms in parks which it owns will depend upon the date on which the original resolution was 

adopted.  If such resolution was adopted after April 8, 1986, then the municipality must adopt a 

new resolution to effectively prohibit the possession of firearms. If on the other hand such 

resolution was adopted on or before April 8, 1986, the prohibition against the possession of 

firearms remains in effect without any further action by the municipality.   

 

 2. Tenn. Code Ann. § 39-17-1311(d)(Supp. 2009) imposes no deadlines. A 

municipality or county may exercise the “opt-out” provision contained in Tenn. Code Ann. § 39-

17-1311(d)(Supp. 2009) anytime after September 1, 2009.  

 

ANALYSIS 

 

 1.  Tenn. Code Ann. § 39-17-1314(a)(Supp. 2009) prohibits a municipality from 

enacting any ordinance in an attempt to regulate firearms, except as provided in Tenn. Code Ann. 

§ 39-17-1311(d)(Supp. 2009).
1
   It states, in relevant part:  

                                                 
1
 Tenn. Code Ann. § 39-17-1311(d)(Supp. 2009) authorizes a counties and municipalities to prohibit the possession 

of handguns in municipal parks by persons with handgun carry permits issued pursuant to Tenn. Code Ann. § 39-17-

1351.  It states: 

(d)  Notwithstanding the provisions of subdivision (b)(1)(I), any municipality or county may 

prohibit, by resolution adopted by a majority vote of its legislative body, persons authorized to 

carry a handgun pursuant to § 39-17-1351, from possessing such handgun while within or on a 

public park that is owned or operated by a county, a municipality or instrumentality thereof.  If a 
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(a) Except as provided in § 39-17-1311(d), which allows counties and 

municipalities to prohibit the possession of handguns while within or on a public 

park, natural area, historic park, nature trail, campground, forest, greenway, 

waterway or other similar public place that is owned or operated by a county, a 

municipality or instrumentality thereof, no city, county, or metropolitan 

government shall occupy any part of the field of regulation of the transfer, 

ownership, possession or transportation of firearms, ammunition or components 

of firearms or combinations thereof; provided, that the provisions of this section 

shall be prospective only and shall not affect the validity of any ordinance or 

resolution lawfully enacted before April 8, 1986. 

 

Tenn. Code Ann. § 39-17-1314(a)(Supp. 2009). 

 

 The primary objective of statutory construction is to ascertain and give effect to the 

intention of the legislature.  State v. Sherman, 266 S.W.3d 395, 401 (Tenn. 2008); Auto Credit v. 

Wimmer, 231 S.W.3d 896 (Tenn. 2007).  If a statute is clear and unambiguous, courts will find 

the intent in the plain and ordinary meaning of its language.  Brown v. Erachem Comilog, Inc., 

231 S.W.3d 918 (Tenn. 2007). Statutes that relate to the same subject are to be read and 

construed together.  State v. Edmondson, 231 S.W.2d 925, 927 (Tenn. 2007).   

 

 The language of Tenn. Code Ann. §§ 39-17-1311(d)(Supp. 2009) and 39-17-

1314(a)(Supp. 2009) is clear and unambiguous.  Reading the two statutes together indicates that 

the legislature intended to afford different treatment for county and municipal ordinances and 

resolutions prohibiting the possession of firearms in parks based on whether they were enacted 

before or after April 8, 1986. Ordinances and resolutions that were enacted on or after April 8, 

1986, have been effectively preempted by Tenn. Code Ann. § 39-17-1311(d)(Supp. 2009) and 

the counties and municipalities that enacted such ordinances and resolutions must satisfy the 

requirements of Tenn. Code Ann. § 39-17-1311(d)(Supp. 2009) if they wish to continue to 

prohibit the possession of firearms in parks which they own.  If, however, such ordinance or 

resolution was enacted before April 8, 1986, Tenn. Code Ann. § 39-17-1314(a)(Supp. 2009) 

plainly and unambiguously states that such an ordinance or resolution is not affected by the 

statute and remains in full force and effect.  Counties and municipalities that enacted such 

ordinances and resolutions are therefore not required to take any action as such ordinances and 

resolutions have not been preempted and therefore remain in full force and effect. 

                                                 

 
legislative body elects to prohibit the possession of handguns within a park, the prohibition shall 

apply to the entire park, notwithstanding the provisions of § 39-17-1311(b)(1)(I).  If such area is 

jointly owned or operated by municipalities or counties, then a resolution adopted by a majority 

vote of all affected legislative bodies, voting individually, is necessary for such municipalities or 

counties to prohibit persons authorized to carry a handgun pursuant to § 39-17-1351, from 

possessing such handgun while within such park. 
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 2. There is nothing in the text of Tenn. Code Ann. § 39-17-1311(d)(Supp. 2009) that 

imposes any deadlines or otherwise sets any time limits within which a county or a municipality 

must act to prohibit the carrying of firearms in parks which they own.  Therefore, a municipality 

can exercise its right to “opt-out” anytime after September 1, 2009. 
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