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Effect of Expiration of State Election Commission 

 
QUESTIONS 

 
 Under the Tennessee Governmental Entity Review Law, Tenn. Code Ann. §§ 4-29-101 to 
4-29-236 (2005 & Supp. 2008), the State Election Commission terminated on June 30, 2008.  Id. 
§4-29-229(67) (Supp. 2008).  On that date, the commission entered a one-year wind-up period.  
See Tenn. Code Ann. § 4-29-112.  At the end of that period, on June 30, 2009, the commission 
will automatically expire and must “cease all activities” unless legislation providing for the 
commission’s continued existence is enacted before that date.  In the event that the General 
Assembly does not act and the commission automatically expires on June 30, 2009: 
 

1. How will county election commissioners be appointed in 2011? 

2. How will vacancies occurring in the county election commissions on or after July 1, 
2009, be filled? 

 
OPINIONS 

 
1. Because there would be no statutory mechanism in place for the appointment of 

county election commissioners upon the expiration of the State Election Commission, no 
appointments could be made in 2011.  By virtue of Article VII, §5, of the Tennessee 
Constitution and Tenn. Code Ann. § 2-12-101(a), incumbent county election commissioners 
would hold over pending further action of the General Assembly to determine the manner of the 
appointment of such commissioners.   

2. Vacancies occurring in the county election commissions on or after July 1, 2009, 
could not be filled because there would be no operative statutory procedure for the filling of 
vacancies after June 30, 2009. 

 
ANALYSIS 

 
1. Tenn. Code Ann. § 2-12-101 establishes county election commissions and provides 

that the “state election commission shall appoint, on the first Monday in April of each odd-
numbered year, five (5) election commissioners for each county, for terms of two (2) years and 
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until their successors are appointed and qualified.”  Subsection (b) of this statute authorizes the 
state election commission to remove a county election commissioner “who becomes 
unqualified” or “may remove or otherwise discipline a commissioner for cause.”  Tenn. Code 
Ann. § 2-12-103 provides that three (3) members of the county election commission shall be 
members of the majority party and shall be appointed by the members of the majority party on 
the state election commission.  The remaining two (2) members shall be members of the 
minority party and appointed by the members of the minority party on the state election 
commission.  Furthermore, before making any appointments, the members of the state election 
commission are required to consult with the members of the general assembly serving each of 
the counties as to the persons to be appointed to the county election commissions.  See Tenn. 
Code Ann. § 2-12-103(d).  Finally, Tenn. Code Ann. § 2-12-106 provides that the “county 
election commission shall give prompt notice of all vacancies to the state election commission, 
which shall appoint a new commissioner of the same political party as the vacating 
commissioner to fill the unexpired term.”  These statutes clearly establish that the existence of 
the State Election Commission is essential to the appointment of county election 
commissioners. 

If the General Assembly takes no action to continue, restructure, or reestablish the State 
Election Commission prior to June 30, 2009, the commission will statutorily expire under the 
provisions of the Governmental Entity Review Law.  In similar situations in which a “sunset” 
provision has terminated an agency or commission, but the legislation did not expressly repeal or 
effect an implied repeal of the existing statutory scheme, this Office has opined that the statutory 
scheme is temporarily suspended.  In Op. Tenn. Att’y Gen. 82-1 (Jan. 5, 1982), this Office 
addressed the effect of the termination of the Public Service Commission under the Tennessee 
Governmental Entity Review Law and concluded that, in the event the Commission was 
terminated without any legislation transferring the jurisdiction of the Commission to another 
entity, “those industries which are presently regulated by the Public Service Commission would 
no longer be regulated with regard to purely intrastate commerce.”  Id. at 2. 

In Op. Tenn. Att’y Gen. 91-38 (Apr. 26, 1991), this Office addressed the effect of the 
termination of the Health Facilities Commission under the “sunset law” and concluded: 

It would be unrealistic and incorrect to conclude that in 
terminating the Health Facilities Commission, the legislature did 
not intend to also terminate or suspend the regulatory process 
provided in the Tennessee Health Planning and Resource 
Development Act, i.e., the certificate of need program. . . .  The 
Commission was created for the express purpose of administering 
the certificate of need program.  The Commission and the 
certificate of need program are legally and factually inseparable, 
and it seems unlikely that by terminating the Commission, the 
legislature did not also intend to terminate, at least temporarily, the 
certificate of need program.  In fact, the Governmental Entity 
Review law expressly requires the evaluation committee, in 
considering whether to terminate an entity, to consider the impact 
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the termination would have on the regulatory functions of the 
particular entity.  . . . 

We are aware of the well established rule that repeals and/or 
amendments of existing legislation by implication are disfavored 
by the law.  We do not opine that the regulatory process and 
requirements of the Tennessee Health Planning and Resource 
Development Act have been impliedly repealed by the “sunset” 
termination of the Commission.  We are of the opinion, however, 
that such regulatory provisions must necessarily be suspended and 
not enforced until such time as legislation is enacted either 
abolishing or transferring such regulatory functions. 

Id. at 4-6 (internal citations and footnote omitted). 

 In Op. Tenn. Att’y Gen. 95-045 (Feb. 17, 1998), this Office opined on the effect of the 
“sunsetting” of the Tennessee State Racing Commission and concluded: 

With respect to the Racing Commission, we also conclude that its 
regulatory functions will be suspended and unenforceable if it goes 
out of existence under the Sunset Law on June 30, 1998, without 
further legislation. . . .  If the Racing Commission simply goes out 
of existence under the Sunset Law because the General Assembly 
takes no further legislative action, an outright repeal of the Racing 
Control Act will not be effected.  Nevertheless, the Racing 
Commission and its intended regulation of pari-mutuel wagering 
on horse racing are legally and factually inseparable.  If the 
General Assembly does not enact legislation to continue the 
Racing Commission beyond June 30, 1998, or to transfer its 
regulatory functions, then it is our opinion that the Legislature also 
intend to terminate its legalization of pari-mutuel betting under the 
Racing Control Act. 

Id. at 5, 7. 

 Most recently, in Op. Tenn. Att’y Gen. 09-43 (March 26, 2009), this Office opined on the 
effect of the “sunsetting” of the Judicial Selection Commission and the Judicial Evaluation 
Commission and concluded that the Tennessee Plan, which provides for the election and 
evaluation of appellate court judges and for the selection of persons to fill vacancies on the trial 
and appellate courts, would be not repealed; however, because those entities and the scheme 
embodied by the Tennessee Plan are legally and factually inseparable, the Tennessee Plan would 
be suspended and unenforceable without further legislation.  Id. at 8.  We further concluded that, 
with the Tennessee Plan suspended, there would be no statutory scheme in place for the election 
of appellate judges after June 30, 2009.  Furthermore, because Article VII, §5, of the Tennessee 
Constitution requires that “[e]very officer shall hold his office until his successor is elected or 
appointed and qualified,” incumbent appellate court judges would hold over pending further 
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action of the General Assembly to determine the manner of the election of judges, or until such 
judge chose to resign from office.  Id. at 9. 

 Likewise, with respect to the termination of the State Election Commission, the statutes 
providing for the appointment of county election commissioners would not be repealed.  
However, because the commission and the appointment scheme embodied by those statutes are 
legally and factually inseparable, such appointment scheme would be suspended and 
unenforceable without further legislation.  With the suspension of these statutes, there would be 
no statutory scheme in place for the appointment of county election commissioners after June 30, 
2009.  As noted, however, Article VII, §5, of the Tennessee Constitution requires that “[e]very 
officer shall hold his office until his successor is elected or appointed, and qualified.”  Tenn. 
Code Ann. § 2-12-101(a) also requires that county election commissioners are appointed “for 
terms of two (2) years and until their successors are appointed and qualified.”  (Emphasis 
added).  Thus, by virtue of these two provisions, an incumbent county election commissioner 
would hold over pending further action of the General Assembly to determine the manner of the 
appointment of commissioners, or until such commissioner chose to resign from office. 

2. The ability to fill vacancies on county election commissions after June 30, 2009, 
would also be significantly affected by the suspension of the appointment scheme in Tenn. Code 
Ann. §§ 2-12-101 to 2-12-107.  Tenn. Code Ann. § 2-12-106 provides that a vacancy is to be 
filled by the State Election Commission, which shall appoint a new commissioner of the same 
political party as the vacating commissioner.  Thus, as in the case of the appointment of 
commissioners for new terms, with the appointment scheme suspended, there would be no 
statutory procedure in place for filling county election commission vacancies after June 30, 
2009.  Although the Constitution provides for the filling of vacancies in general, it does not 
contain any executory details.  Article VII, § 4, merely provides that “the filling of all vacancies 
not otherwise directed or provided by this Constitution, shall be made in such manner as the 
Legislature shall direct.”  Thus, absent action by the General Assembly, there would be no 
statutory procedure for filling vacancies on county election commissions after June 30, 2009. 
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