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QUESTIONS 

 
 1. May the State government use for general purposes the Emergency 
Communications Fund (ECF), given the prohibition in Tenn. Code Ann. § 7-86-303(d)? 

 2.        Does access to the ECF and/or the interest derived from it require specific and 
explicit repealing language, given the clear statement of intent by the General Assembly in Tenn. 
Code Ann. § 7-86-303(d) that prohibits such a diversion, and, if so, is the general reference 
language in the 2008 State budget act legally sufficient to override the prohibition in Tenn. Code 
Ann. § 7-86-303(d) and other expressions of legislative intent in Title 7, Chapter 86 concerning 
the use of 911 funds for 911 purposes only? 

            3.   Does the recently enacted federal law, ENHANCE 911, prohibit the use and/or 
diversion of 911 funds for non-911 purposes by the State? 

            4.   If the answer to Question 3 is yes, is the interest on the ECF affected by the 
federal law prohibition? 

            5.   Is the State’s recently implemented “SafeLink” program, which distributes 
prepaid cellular phones, defined by Tenn. Code Ann. § 7-86-103(3) as commercial mobile radio 
service (CMRS), subject to the funding requirement applicable to prepaid CMRS users set forth 
in Tenn. Code Ann. § 7-86-108(a)(1)(B)(iv)? 

            6.   If the answer to Question 5 is yes, does the Executive Director of the Tennessee 
Emergency Communications Board have the authority to waive the requirements of Tenn. Code 
Ann. § 7-86-108(a)(1)(B)(iv)? 

 
OPINIONS 

 
            1.    The prohibition contained in Tenn. Code Ann. § 7-86-303(d) is not sufficient by 
itself to prevent the General Assembly from using the ECF for other purposes.  Subsection 4-3-
1016(d)(44) expressly authorizes transfers from the ECF.  Chapter No. 1191 of the 2008 Public 
Acts, codified in Tenn. Code Ann. § 4-3-1016, permits the transfer of certain funds, including the 
ECF, to the general fund.  This section applies “notwithstanding any provision of law to the 
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contrary.”  Tenn. Code Ann. § 4-3-1016(a).  Although Tenn. Code Ann. § 7-86-303(d) prohibits 
use of the ECF for other purposes, Tenn. Code Ann. § 4-3-1016 supersedes and controls.  
However, as explained in response to Questions 3 and 4, except as to the interest earned on the 
ECF, federal law preempts and prevents such use of the ECF and renders these State statutory 
issues moot. 

 2. Applying State law only, the answer is that because Tenn. Code Ann. § 4-3-1016 
controls, no additional specific and explicit repealing language is necessary.  Combined with the 
other provisions in Tenn. Code Ann. § 4-3-1016, the reference to the ECF in Tenn. Code Ann. 
§ 4-3-1016(d)(44) is legally sufficient to allow the diversion of ECF funds to the general fund.  
Because of federal preemption, however, the State may not use the ECF for general purposes, 
notwithstanding Tenn. Code Ann. § 4-3-1016(d)(44), except that preemption does not affect the 
interest earned on the ECF. 
 
 3.  Yes.  Federal law prohibits the use of fees charged as part of the State’s 911 or 
enhanced 911 program for other purposes.  The specific legislation named in the request, the 
ENHANCE 911 Act of 2004, enacted as Public Law 108-494, penalizes grantees if a state 
diverts 911 fees for other use.  In addition, the New and Emerging Technologies 911 
Improvement Act of 2008, enacted as Public Law 110-283, expressly preempts a State from 
using fees charged as part of the State’s 911 or enhanced 911 program for other purposes.  The 
State may not, therefore, transfer fees collected and placed in the ECF to the general fund. 
 
 4. No.  Neither federal law cited in response to Question 3 applies to the interest 
earned on the collected fees.  The interest may be transferred to the general fund. 

 5. No.  The emergency telephone service charge does not apply to users of mobile 
phones provided through the “SafeLink” program, since those persons are not billed or charged 
for their mobile phone use and thus do not come within the provisions implementing the service 
charge at Tenn. Code Ann. § 7-86-108(a)(1)(B)(iii) and (iv). 

 6. Since the answer to Question No. 5 is negative, this Office will not address 
Question No. 6. 

             
ANALYSIS 

 
 1  The Emergency Communications Board (the “Board”) was established and 
operates under Tenn. Code Ann. §§ 7-86-301, et seq.  The Board is funded through a charge on 
all commercial mobile radio service providers, established pursuant to Tenn. Code Ann. § 7-86-
108(c).  Tenn. Code Ann. § 7-86-303(d) provides in relevant part: 

Any funds collected by the board shall be deposited in the state 
treasury in a separate interest-bearing fund to be known as the 911 
Emergency Communications Fund.  Disbursements from this 
fund shall be limited solely to the operational and administrative 
expenses of the board and the purposes as expressed in this part.  
At no time during its existence shall the 911 Emergency 
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Communications Fund be used to fund the general expenses of 
the state of Tennessee. 

Tenn. Code Ann. § 7-86-303(d)(emphasis added).  The rest of subsection (d) lists several 
purposes for which the funds may be used.  All of these purposes relate to 911 service.   

 Tenn. Code Ann. § 4-3-1016, as amended by 2008 Tenn. Pub. Acts Ch. 1191, authorizes 
the Commissioner of Finance and Administration to transfer monies from various accounts to 
defray the expenses of state government.  The statute provides in relevant part: 

(a)  Notwithstanding any provision of the law to the contrary, 
subject to the specific provisions of an appropriation act, the 
commissioner of finance and administration is authorized to deny 
carry forwards for, and to transfer funds from, the funds, reserve 
accounts or programs identified in this section to the state general 
fund for the purpose of meeting the requirements of funding the 
operations of state government for the fiscal year ending June 30, 
2006, and subsequent fiscal years.  The authorization provided for 
in this subsection (a) shall not apply to allow the transfer of any 
fund balances that are mandated by federal law to be retained in 
such fund.  This authority shall only apply to transfers and carry 
forwards necessary to fund the expenditures for the state for the 
fiscal year ending June 30, 2006, and subsequent fiscal years. 

(b)  No funds shall be transferred unless specifically appropriated 
in an appropriations act and such funds shall only be expended in 
accordance with the provisions of such act. 

* * * 

(d) In the fiscal years ending June 30, 2008, and June 30, 2009, 
transfers are authorized from the following funds, reserve accounts 
and programs: 

* * * 

(44) Department of commerce and insurance, emergency 
communications funds, created or referenced in title 7, chapter 86, 
part 1; 

* * * 

Tenn. Code Ann. § 4-3-1016 (a), (b), and (d)(emphasis added).  The question concerns whether, 
in light of the limitation on the use of emergency communications funds in Tenn. Code Ann. § 7-
86-303(d), these funds may be transferred under Tenn. Code Ann. § 4-3-1016.  By its terms, 
Tenn. Code Ann. § 4-3-1016 applies, “[n]otwithstanding any provision of law to the contrary.”  
Although the limitation in Tenn. Code Ann. § 7-86-303(d) is expressed in absolute terms, it is 
subject to amendment by the General Assembly.  Tenn. Code Ann. § 7-86-303 has not been 
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amended since 1998.  In contrast, Tenn. Code Ann. § 4-3-1016(d) was amended to include 
emergency communications funds in 2008.  2008 Tenn. Pub. Acts Ch. 1191.  A statute adopted 
later in time controls over a conflicting statute adopted earlier in time. Steinhouse v. Neal, 723 
S.W.2d 625, 627 (Tenn. 1987); Stewart Title Guaranty Co. v. McReynolds, 886 S.W.2d 233, 236 
(Tenn. Ct. App. 1994).  In this case, to the extent these two statutes conflict, Tenn. Code Ann. 
§ 4-3-1016 controls.  Thus, insofar as Tennessee law is concerned, these funds may be used for 
the purposes specified in § 4-3-1016.   

 2. Because Tenn. Code Ann. § 4-3-1016 controls, no specific and explicit repealing 
language is necessary.  Combined with the other provisions in Tenn. Code Ann. § 4-3-1016, the 
reference to the ECF in the 2008 act is sufficient under Tennessee law to allow the diversion of 
ECF funds to the general fund. 
 
            3.  The request refers to the ENHANCE 911 Act of 2004, which became Public Law 
108-494.  This Act provides for federal matching grants to eligible entities, which include state 
and local governments.  The Act penalizes certain grantees if a state diverts 911 fees for some 
other use.  An applicant for a grant must certify: 

that no portion of any designated E-911 charges imposed by a 
State or other taxing jurisdiction within which the applicant is 
located are being obligated or expended for any purpose other than 
the purposes for which such charges are designated or presented 
during the period beginning 180 days immediately preceding the 
date of the application and continuing through the period of time 
during which the funds from the grant are available to the 
applicant.   

47 U.S.C. § 942(c)(2).  The term “designated E-911 charges” means 

any taxes, fees, or other charges imposed by a State or other taxing 
jurisdiction that are designated or presented as dedicated to deliver 
or improve E-911 services. 

47 U.S.C. § 942(c)(1).  As a condition of the grant, grantees must agree that grant funds will be 
returned if the State or other taxing jurisdiction obligates or expends designated E-911 charges 
for any purpose other than the purposes for which such charges are designated or presented. 47 
U.S.C. § 942(c)(3).  The ENHANCE 911 Act, therefore, places strict limitations on states’ use of 
their E-911 charges.  Use of E-911 charges for other purposes would prevent a State from 
receiving the federal matching grants. 

 A later provision in federal law has an even more direct preemptive effect.  Effective July 
23, 2008, Congress passed the New and Emerging Technologies 911 Improvement Act of 2008, 
PL 110-283.  Among other provisions, that act added 47 U.S.C. § 615a-1 to the federal code.  
Subsection (f) of this statute provides: 

(f) State authority over fees 

      (1) Authority 
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Nothing in this Act, the Communications Act of 1934 (47 U.S.C. 
151 et seq.), the New and Emerging Technologies 911 
Improvement Act of 2008, or any Commission regulation or order 
shall prevent the imposition and collection of a fee or charge 
applicable to commercial mobile services or IP-enabled voice 
services specifically designated by a State, . . . for the support or 
implementation of 9-1-1 or enhanced 9-1-1 services, provided that 
the fee or charge is obligated or expended only in support of 9-1-
1 and enhanced 9-1-1 services, or enhancements of such 
services, as specified in the provision of State or local law 
adopting the fee or charge.  For each class of subscribers to IP-
enabled voice services, the fee or charge may not exceed the 
amount of any such fee or charge applicable to the same class of 
subscribers to telecommunications services. 

      (2) Fee accountability report 

To ensure efficiency, transparency, and accountability in the 
collection and expenditure of a fee or charge for the support or 
implementation of 9-1-1 or enhanced 9-1-1 services, the 
Commission shall submit a report within 1 year after July 23, 
2008, and annually thereafter, to the Committee on Commerce, 
Science and Transportation of the Senate and the Committee on 
Energy and Commerce of the House of Representatives detailing 
the status in each State of the collection and distribution of such 
fees or charges, and including findings on the amount of revenues 
obligated or expended by each State or political subdivision 
thereof for any purpose other than the purpose for which any such 
fees or charges are specified. 

47 U.S.C. § 615a-1(f)(emphasis added).  The committee report on this provision emphasizes 
Congress’s intent to limit the expenditure of state-imposed fees to purposes related to 911 or E-
911 services: 

New subsection 6(f) would also provide that fees collected by 
States or their political subdivisions may only be used for 911 or 
E-911 services, or enhancements of such services, as specified in 
the law adopting the fee. States and their political subdivisions 
should use 911 or E-911 fees only for direct improvements to the 
911 system. Such improvements could include improving the 
technical and operational aspects of PSAPs; establishing 
connections between PSAPs and other public safety operations, 
such as a poison control center; or implementing the migration of 
PSAPs to an IP-enabled emergency network. This provision is not 
intended to allow 911 or E-911 fees to be used for other public 
safety activities that, although potentially worthwhile, are not 
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directly tied to the operation and provision of emergency services 
by the PSAPs.  
 

HOUSE REPORT NO. 110-442, 2008 U.S.C.C.A.N. 1011, 1020 (2007). 
 
 The Tenth Circuit Court of Appeals summarized the constitutional doctrine of 
preemption in the following words: 

Congress’ power to preempt state law arises from the Supremacy 
Clause, which provides that “the Laws of the United States . . . 
shall be the supreme Law of the Land . . . any Thing in the 
Constitution or Laws of any State to the Contrary 
notwithstanding.” U.S. Const. Art. VI, cl.2. Congressional intent is 
paramount in preemption analysis. See Mount Olivet Cemetery 
Ass’n v. Salt Lake City, 164 F.3d 480, 486 (10th Cir. 1998). 
Preemption may be either (1) expressed or (2) implied from a 
statute's structure and purpose. See Jones v. Rath Packing Co., 430 
U.S. 519, 525, 97 S. Ct. 1305, 51 L.Ed.2d 604 (1977). 
Nevertheless, “[c]onsideration under the Supremacy Clause starts 
with the basic assumption that Congress did not intend to displace 
state law. “ Maryland v. Louisiana, 451 U.S. 725, 746, 101 S. Ct. 
2114, 68 L.Ed.2d 576 (1981). Accordingly, in the absence of 
express preemptive language, federal courts should be “reluctant to 
infer pre-emption.” Building & Constr. Trades Council of Metro. 
Dist. v. Associated Builders & Contractors of Mass./R.I., Inc., 507 
U.S. 218, 224, 113 S. Ct. 1190, 122 L. Ed. 2d 565 (1993). 

 
United States v. Vasquez-Alvarez, 176 F.3d 1294, 1297 (10th Cir. 1999) (footnote omitted).  47 
U.S.C. § 615a-1 expressly preempts a State from using fees charged as part of the State’s 911 or 
enhanced 911 program for other purposes.  The State may not, therefore, transfer fees collected 
and placed in the 911 Emergency Communications Fund to the general fund. 
 
 4. However, 47 U.S.C. § 615a-1 does not address any interest that may have accrued 
on fees collected by a State as part of its 911 or enhanced 911 program.  The existence of interest 
on the Emergency Communications Fund is the result of the State’s having deposited the fees 
collected in an interest-bearing account and not the State’s having collected the fees pursuant to 
its 911 or enhanced 911 program.  Thus, such monies are not fees charged as part of the 911 
program, but are the result of the State’s prudent fiscal management.  Federal preemption, 
therefore, does not apply to the interest on this Fund.  That being the case, Tenn. Code Ann. § 4-
3-1016, as amended by 2008 Tenn. Pub. Acts Ch. 1191, permits the transfer of the interest from 
the Fund to the general fund, notwithstanding the provisions of Tenn. Code Ann. § 7-86-303(d), 
as stated above. 
 
 5. The Tennessee Department of Safety recently implemented SafeLink Wireless 
service, a federally-funded program which provides free mobile phones to eligible low-income 
households.  The provided phones permit unlimited access to emergency (911) services, over an 
hour of air time each month, and other features.    
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 Tenn. Code Ann. § 7-86-108(a)(1)(B) provides that: 
 

Effective April 1, 1999, commercial mobile radio service (CMRS) 
subscribers and users shall be subject to the emergency telephone 
service charge, a flat statewide rate, not to exceed the business 
classification rate established in subdivision (a)(2)(A). 

 
Participants in the SafeLink program may not be “subscribers” of mobile phone service in the 
full sense, but they are “users.”  Accordingly, one might initially assume that the emergency 
telephone service charge would apply to them.  It would nevertheless seem peculiar for persons 
who are supplied a free phone to be subjected to a monthly service charge, and the portions of 
the statute that implement the service charge do indeed tie liability for that charge to those 
customers who are charged and billed monthly for the service.  Tenn. Code Ann. § 7-86-
108(a)(1)(B)(iii) and (iv) provide: 
 

(iii)  For customers who are billed retrospectively, known as 
standard customers, CMRS providers shall collect the service 
charge on behalf of the board as part of their monthly billing 
process and as a separate line item within that billing process. 
(iv)   The service charge shall also be imposed upon customers 
who pay for service prospectively, known as prepaid customers.  
CMRS providers shall remit to the board the service charge under 
one of two methods: 
 

(a)  The CMRS provider shall collect, on a monthly basis, the 
service charge from each active prepaid customer whose 
account balance is equal to or greater than the amount of 
the service charge; or 

(b) The CMRS provider shall divide the total earned prepaid 
wireless telephone revenue received by the CMRS provider 
within the monthly 911 reporting period by fifty dollars 
($50.00), and multiply the quotient by the service charge 
amount. 

 
From these provisions, it is apparent that liability for the service charge is indeed tied to 

payment for the service and is implicitly limited to those who must make such payments.  As to 
standard customers who pay retrospectively, the statute ties liability to the monthly billing 
process.  Similarly, the statute also refers to customers “who pay for service prospectively, 
known as prepaid customers.”  In neither instance is there a mechanism for payment of the 
service charge by someone who is not charged or billed and does not pay at all.  Because the 
users of these phones will not be “customers who pay” for the service, the phones provided 
under the SafeLink program do not fall within the terms of Tenn. Code Ann. § 7-86-
108(a)(1)(B)(iii) or (iv), and no service charge is due for them. 
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 6.  Since the answer to Question No. 5 is negative, this Office will not address 
Question No. 6. 
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