
We assume that the new contract was “presented” to the board on June 12, but that the vote to approve the1

contract did not occur until the June 19 school board meeting.

S T A T E   O F   T E N N E S S E E
OFFICE OF THE

ATTORNEY GENERAL
PO BOX 20207

NASHVILLE, TENNESSEE 37202

July 24, 2008

Opinion No. 08-127

School Superintendent Contracts

QUESTIONS

1.  Tenn. Code Ann. 49-2-203(a)(14)(A) states that no school board may terminate,
without cause, or enter into a contract with any director of schools during a period extending from
forty-five (45) days prior to the general school board election until thirty (30) days following such
election.   Does this forty-five (45) days period precede the commencement of early voting or
election day? 

2. Would a new contract offered to a school superintendent during the term of an
existing contract be a de facto contract extension that subverts the original purpose and effect of
Tenn. Code Ann. 49-2-203(a)(14)(A), commonly known as the “lame duck law”? 

OPINIONS

1. The period begins forty-five (45) days prior to election day, not the commencement
of early voting.

2.  Under the facts as set forth in the request for this Opinion, no. 

ANALYSIS

The letter requesting this Opinion presents the following fact situation: a Hamilton County
school board member who is an attorney wrote a new contract for the sitting superintendent at the
superintendent’s request. The superintendent’s contract was placed on the agenda exactly fifteen
(15) days before the June 19, 2008, board meeting.  The new contract was presented to the board
seven (7) calender days prior to the June 19 school board meeting. The school board voted 5-4 to
approve this contract, with the attorney/board member voting with the majority.  Election day is1

August 7, 2008. 

Tenn. Code Ann. 49-2-203(a)(14)(A) states, in pertinent part: 
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Tenn. Code Ann. § 49-2-202(c)(1) provides that “[i]t is the duty of the board of education to . . . [h]old regular2

meetings at least quarterly for the purpose of transacting public school business; provided, that the chair may call special
meetings whenever in the chair's judgment the interest of the public schools requires it, or when requested to do so by
a majority of the board. The chair or the chair's designee shall give reasonable notice of the time and location of all
meetings to the president of the local education association or the president's designee.”

[It is the duty of the local board of education to:]    

 (14)(A) Notwithstanding any other public or private act to the
contrary, employ a director of schools under a written contract of up
to four (4) years' duration, which may be renewed. No school board,
however, may either terminate, without cause, or enter into a
contract with any director of schools during a period extending
from forty-five (45) days prior to the general school board
election until thirty (30) days following such election. Any vacancy
in the office of the director which occurs within this period shall be
filled on a temporary basis, not extending beyond sixty (60) days
following the general school board election. An option to renew a
contract which exists on May 22, 2001, may be exercised within the
time period set out in this subdivision (a)(14)(A). Any such person
transferred during the term of such person's contract shall not have
such person's salary diminished for the remainder of the contract
period. The board may dismiss the director for cause as specified in
this section or in chapter 5, part 5 of this title, as appropriate. 

(Emphasis added).  In addition, Tenn. Code Ann. § 49-2-203(a)(14)(C) states:

No school board shall extend the contract of a director of schools
without giving notice of intent to do so at least fifteen (15)
calendar days prior to the scheduled meeting at which action will
be taken, giving notice as required in § 49-2-202(c)(1),  and2

including such proposed action as a specific, clearly stated item on
the agenda for the meeting. Such item, for the convenience of the
public attending such meeting, shall be the first item on the agenda.

(Emphasis added).

The time period set out in Tenn. Code Ann. 49-2-203(a)(14)(A) during which a local board
may not enter into a contract with a director of schools begins forty-five (45) days prior to the
“general school board election” and ends thirty (30) days following such election.  If the new
contract was presented to the Board seven (7) calender days prior to the June 19, 2008, meeting (i.e.,
on June 12), and was subsequently approved by the Board at the June 19 meeting, the renewal would
be deemed to have taken place on June 19, 49 calender days before the August 7, 2008 election.
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See, e.g., Tenn. Code Ann. § 2-6-101(b): “ The purpose of this part is to establish an early voting period when3

eligible registered voters may vote before an election at the county  election commission office or another polling place
appropriately designated by the county election commission.” (Emphasis added).

1. Tenn. Code Ann. 49-2-203(a)(14)(A) clearly states forty-five (45) days prior to the
“general school board election,” and not the commencement of early voting. In construing a statute,
Tennessee courts strive to  “ascertain and give effect to the intention and purpose of the legislature.”
Lipscomb v. Doe, 32 S.W.3d 840, 844 (Tenn. 2000); Freeman v. Marco Transp. Co., 27 S.W.3d 909,
911 (Tenn. 2000). Such legislative intent “is to be ascertained whenever possible from the natural
and ordinary meaning of the language used, without forced or subtle construction that would limit
or extend the meaning of the language.” Lipscomb, 32 S.W.3d at 844 (quoting Hawks v. City of
Westmoreland, 960 S.W.2d 10, 16 (Tenn. 1997)). When the statutory language is clear and
unambiguous, we must apply its plain meaning in its normal and accepted use, without a forced
interpretation that would limit or expand the statute's application. Carson Creek Vacation Resorts,
Inc. v. State Dep't of Revenue, 865 S.W.2d 1, 2 (Tenn. 1993).

Giving the statute its plain meaning as written, it is the opinion of this Office that a court
would interpret the forty-five (45) day time period before the “general school board election” to refer
to a forty-five (45) day period preceding election day rather than the commencement of early voting.
Indeed, this usage, whereby “early voting period” is distinguished from the “election” itself, is
employed in the Tennessee early voting statutes.  Consequently, it may be presumed that the3

legislature intended the language “general school board election” to refer to election day, rather than
“the commencement of early voting prior to the general school board election.” A primary rule of
statutory construction is that statutes relating to the same subject matter must be construed in pari
materia and should be harmonized if practicable. State ex rel. Baugh v. Williamson County Hospital,
679 S.W.2d 934, 936 (Tenn. 1984). Statutes relating to the same subject or having the same general
purpose shall be construed in pari materia so as to make the legislative scheme operate in a
consistent and uniform manner. State v. Hughes, 512 S.W.2d 552, 553 (1974). The construction of
one such statute may be aided by considering the words and the legislative intent indicated by the
language of another statute. Belle-Aire Village, Inc. v. Ghorley, 574 S.W.2d 723, 726 (1978).  
 

2. With regard to the issue of whether a new contract “offered” to a school
superintendent during the term of an existing contract would be a de facto contract extension that
subverts the original purpose and effect of Tenn. Code Ann. 49-2-203(a)(14)(A), this statute
prohibits “entering into” or “exercising options to renew” contracts with superintendents.
“Offering” a new contract to a superintendent would be expected to include engaging in discussions
or negotiations with the superintendent prior to actual board approval and signing of the contract
and, without more, would likely not be deemed by a court to constitute  approval or execution of the
contract. Consequently, “offering” a contract to a superintendent prior to the contract’s approval by
vote of the school board would probably not be found to constitute de facto execution or extension
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Our conclusion is based solely on the facts as set forth in the letter requesting this Opinion. 4

of a contract, without compelling evidence to the contrary.  See Carter County Bd. of Ed. Com'rs4

v. American Federation of Teachers, 609 S.W.2d 512, 513-514 (Tenn. App. Ct. 1980)(Where school
board issued contracts to teachers with the request they execute them if they desired to teach in the
system for the next academic year, court assumed that such contracts were not executed and
enforceable until signed by the teachers).  
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