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Prohibition in Tenn. Code Ann. § 2-12-201

QUESTION

Whether the prohibition contained in Tenn. Code Ann. § 2-12-201(a)(1) applies to the
grandchildren of county election commission members?

OPINION

No.

ANALYSIS

Tenn. Code Ann. § 2-12-201(a)(1) states as follows:

(a) Except as provided in subsection (b), the commission shall
appoint an administrator of elections who shall be the chief
administrative officer of the commission and who shall be
responsible for the daily operations of the office and the execution of
all elections.  These duties include, but are not limited to, the
following:

(1) Employment of all office personnel; registrars at large
may not employ, except in the event of an emergency, members of
the county election commission, or spouse, parents, siblings or
children of commission members as clerical assistants, absentee
voting deputies, poll officials or as members of the absentee counting
board, however, upon adoption of a resolution by two-thirds (2/3)
vote of the county legislative body of any county having a population
of not less than fifteen thousand nine hundred (15,900) nor more than
sixteen thousand two hundred (16,200) according to the 1990 census
or any subsequent federal census, such relatives may be employed to
work on election day and during the early voting period in such
county if the county election commission unanimously approves their



Page 2

Tenn. Code Ann. § 2-12-201(b)(2) similarly prohibits the employment of county election commissioners, their1

spouses, parents, siblings and children as administrators or clerical assistants in counties having a population of not less
than 825,000 nor more than 830,000.

employment, and members of the county election commission may
be employed to work during the early voting period in such county
to supervise the activities of those persons employed to work during
such period; nor may they hire after July 1, 1999, their spouse,
parents, siblings or children as full-time or part-time clerical
assistants, deputies, or as members of the absentee counting board.1

By its plain language, the prohibition on employment contained in Tenn. Code Ann. § 2-12-
201(a)(1) only applies to the spouses, parents, siblings and children of county election
commissioners, as well as the commissioners themselves.  Accordingly, employment of the
grandchildren of commission members by a county administrator of elections is not prohibited by
Tenn. Code Ann. § 2-12-201(a)(1).
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