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Funding Volunteer Fire Service:  Clarification

QUESTION

Does Tenn. Code Ann. § 5-9-101(23) authorize a county to appropriate funds to a privately
incorporated, independently operated not-for-profit volunteer fire department that provides county-
wide fire service in the unincorporated areas of the county?

OPINION

Yes.  To the extent earlier opinions of this Office, including Op. Tenn. Att’y Gen. 97-141
(October 14, 1997) and Op. Tenn. Att’y Gen. 93-53 (August 9, 1993) conflict with this conclusion,
they are withdrawn.  On the other hand, a county may not avoid the limits of Tenn. Code Ann. §§
5-17-101, et seq., by providing service through a privately chartered not-for-profit corporation that
it controls.  Whether a county actually controls a volunteer fire service would depend on specific
facts and circumstances, including the county’s authority to appoint the head of the service and
otherwise supervise the organization.

ANALYSIS

This opinion is a clarification of Op. Tenn. Att’y Gen. 07-087 (June 5, 2007).  That opinion
states, in part, that Tenn. Code Ann. § 5-9-101(23) expressly authorizes a county to appropriate
county general funds to a privately incorporated not-for-profit volunteer fire service.  The request
cites several previous opinions of this Office for the proposition that, under Tenn. Code Ann. § 5-9-
101(23), a county may only appropriate county general funds to a not-for-profit fire department that
is not operated on a county-wide basis.  Op. Tenn. Att’y Gen. 97-141 (October 14, 1997): Op. Tenn.
Att’y Gen. 93-53 (August 9, 1993); Op. Tenn. Att’y Gen. U92-127 (October 30, 1992).  These
opinions note that Tenn. Code Ann. §§ 5-17-101, et seq., provide the only authority for a county to
directly  supply county-wide fire service.

These opinions, however, do not clearly distinguish between a county fire department
organized and operated by the county under Tenn. Code Ann. §§ 5-17-101, et seq., and an
independently chartered and operated not-for-profit fire service that provides service county-wide.
Tenn. Code Ann. §§ 5-17-101, et seq., refer to a county-wide fire department operated directly by
the county.  These statutes do not refer to an independently chartered and operated volunteer fire
service.  On the other hand, a county may not avoid the limits of Tenn. Code Ann. §§ 5-17-101, et
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seq., by providing county-wide fire service through a privately chartered not-for-profit corporation
that it controls.  Whether a county actually controls a volunteer fire service would depend on
specific facts and circumstances, including the county’s authority to appoint the head of the service
and otherwise supervise the organization.
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