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Levying or Increasing Adequate Facilities Tax Pursuant to Private Act

QUESTIONS

1. Whether the provisions of Tenn. Code Ann. § 67-4-2913 permit a county, by vote of
its legislative body, to levy an adequate facilities tax up to an amount that was authorized by a
private act in existence prior to June 20, 2006.

2. Whether an adequate facilities tax authorized by a private act that was adopted by a
county’s legislative body prior to June 20, 2006, but never levied, may be levied by the county by
vote of its legislative body.

OPINIONS

1. Yes. Tenn. Code Ann. § 67-4-2913 permits a county to levy or increase an adequate
facilities tax pursuant to a pre-existing private act as long as the tax rate or tax increase is authorized
by the private act’s language.

2. Yes.
ANALYSIS

Your request addresses the effect of Tenn. Code Ann. 8 67-4-2913 on a county’s authority
to levy or increase an adequate facilities tax pursuant to a private act that was in existence prior to
June 20, 2006. This section of the recently enacted County Powers Relief Act provides that

[a]fter June 20, 2006, no county shall be authorized to enact
an impact fee on development or a local real estate transfer tax by
private or public act. In addition, this part shall be the exclusive
authority for local governments to adopt any new or additional
adequate facilities taxes on development. However, the provisions
of this part shall not be construed to prevent a municipality or county
from exercising any authority to levy or collect similar development
taxes or impact fees granted by a private act that was in effect prior
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to the effective date of this act or from revising the dedicated use and
purpose of a tax on new development from public facilities to public
school facilities. A county levying a development tax or impact fee
by private act on the effective date of this act shall be prohibited from
using the authority provided in this part so long as the private act is
in effect.

Tenn. Code Ann. 8 67-4-2913 (2006).

This Office recently issued two opinions related to the County Powers Relief Act and, in
particular, the effect of the above-quoted provisions. See Op. Tenn. Att’y Gen. No. 07-06 (Jan. 17,
2007); Op. Tenn. Att’y Gen. No. 07-40 (Apr. 2, 2007). Consistent with the analysis of those
opinions, “a county that imposed a development tax pursuant to a pre-existing private act may
continue to levy the tax authorized by the private act for so long as that act remains in effect.” Op.
Tenn. Att’y Gen. No. 07-06 (Jan. 17, 2007). Moreover, “[a]lthough Tenn. Code Ann. § 67-4-2913
precludes counties from adopting any new or additional adequate facilities taxes, it does not
preclude a county from increasing the rate of an existing adequate facilities tax if the authority to
increase that tax was granted by a private act that was in effect before June 20, 2006.” Op. Tenn.
Att’y Gen. No. 07-40 (Apr. 2, 2007). As we observed, “[s]ection 67-4-2913 clearly provides that
the County Powers Relief Act does not limit the authority of counties to exercise the express powers
accorded them in previous private acts.” Id. Thus, for as long as the pre-existing private act remains
in effect, the county may impose an adequate facilities tax within the authority permitted by the
private act.
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