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224(g)).
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QUESTION

Are the unlicensed direct care staff of providers in the communities that contract with the
Division of Mental Retardation Services to provide services to persons with developmental
disabilities required to comply with Universal Do Not Resuscitate Orders (“UDNRs”) issued under
Tenn. Code Ann. § 68-11-224?1

OPINION

No, such unlicensed direct care staff are not addressed by the provisions of Tenn. Code Ann.
§ 68-11-224. 

ANALYSIS

Tenn. Code Ann. § 68-11-224 permits a physician to issue a UDNR “for a patient with whom
the physician has a bona fide physician/patient relationship” with the consent of the patient or, if the
patient is incapable of consenting, with the consent of persons authorized by law to consent for the
patient or upon the physician’s determination that the “provision of cardiopulmonary resuscitation
would be contrary to accepted medical standards.”  Tenn. Code Ann. § 68-11-224(a).  A UDNR is
defined as:

a written order that applies regardless of the treatment setting and that
is signed by the patient's physician that states that in the event the
patient suffers cardiac or respiratory arrest, cardiopulmonary
resuscitation should not be attempted.

Tenn. Code Ann. § 68-11-224(e)(5).  



We understand that such unlicensed direct care staff would include personal assistants, job coaches or2

employment support staff, day or residential direct support staff, family-based providers, respite care staff, and van
drivers or transportation staff.  See DMRS Provider Manual, ch. 7.4.a. at
http://www.state.tn.us/dmrs/provider_agencies/index.html.

You have asked specifically whether the unlicensed direct care staff of providers in the
communities that contract with the Division of Mental Retardation Services  to provide services to2

persons with developmental disabilities are required to comply with UDNRs.   Tenn. Code Ann. §
68-11-224 does not include any provisions related to unlicensed direct care staff.  Rather, Tenn.
Code Ann. § 68-11-224(c) provides that:

Universal do not resuscitate orders issued in accordance with this
section shall remain valid and in effect until revoked.  In accordance
with this section and applicable regulations, qualified emergency
medical services personnel, and licensed health care practitioners in
any facility, program or organization operated or licensed by the
board or by the department of mental health and developmental
disabilities or operated, licensed, or owned by another state agency
are authorized to follow universal do not resuscitate orders that are
available to them in a form approved by the board.

(Emphasis added).

Clearly, unlicensed direct care staff are not “licensed health care practitioners.”  Nor do we
believe that they are “health care providers,” as this term is defined in Tenn. Code Ann. § 68-11-224.
Tenn. Code Ann. § 68-11-224(e)(2) defines “health care provider” as having “the same meaning as
ascribed to that term in [Tenn. Code Ann.] § 68-11-1802(a)(9), and shall include, but shall not be
limited to, qualified emergency medical services personnel.”  Tenn. Code Ann. § 68-11-1802(a)(9)
defines “health care provider” as “a person who is licensed, certified or otherwise authorized or
permitted by the laws of this state to administer health care in the ordinary course of business in
practicing of a profession.”  We are not aware of any “laws of this state” that would authorize
unlicensed direct care staff to “administer health care in the ordinary course of business in practicing
of a profession.”

Nor do we believe that unlicensed direct care staff reasonably can be considered to be
“qualified emergency medical services personnel.”  Inasmuch as the above statutory definition of
“health care provider” expressly includes “qualified emergency medical services personnel” but not
unlicensed direct care staff, then, by implication, unlicensed direct care staff cannot be considered
“qualified emergency medical services personnel.”  This conclusion is supported by the
circumstances surrounding the enactment of 2004 Acts, Pub. Chap. 862, which resulted in the
current language of Tenn. Code Ann. § 68-11-224.  Prior to that enactment, Tenn. Code Ann. § 68-
140-601, et seq. set out provisions permitting emergency medical services personnel, including
licensed emergency medical technicians, licensed emergency medical technician-paramedics, and
certified emergency medical first responders, to honor DNR orders when responding to calls for
assistance without fear of liability.  2004 Acts, Pub. Chap. 862 repealed Tenn. Code Ann. § 68-140-
601 et seq., but incorporated the provisions thereof into what is now Tenn. Code Ann. § 68-11-224.



It is also noteworthy that, in emergency medical services parlance, an “emergency medical first
responder” means “a person who has completed required training and who participates in an
organized program of mobile pre-hospital emergency medical care.”  Tenn. Comp. R. & Regs. 1200-
12-1-.16(1)(a) (2006). 

 Tenn. Code Ann. § 68-11-224(e)(4) defines “qualified emergency medical service
personnel” to include, but not be limited to, “emergency medical technicians, paramedics, or other
emergency services personnel, providers, or entities acting within the usual course of their
professions, and other emergency responders.”  Tenn. Code Ann. § 68-11-224(e)(4).  “Emergency
responder” is defined as a “paid or volunteer firefighter, law enforcement officer, or other public
safety official or volunteer acting within the scope of such person's proper function under law or
rendering emergency care at the scene of an emergency.”  Tenn. Code Ann. § 68-11-224(e)(1).
Based on the foregoing discussion, we do not believe these definitions may be reasonably read as
including unlicensed direct care staff whose sole emergency training may consist of annual
certification in cardiopulmonary resuscitation.
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