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Constitutionality of ban on in-session contributions

QUESTION

Whether the ban on contributions to members of the General Assembly during legislative

session violates the United States Constitution?

OPINION

To the extent Tenn. Code Ann. 8 2-10-310(a)(1) prohibits a member of the General
Assembly from using personal funds for his or her campaign during the legislative session due to
the definition of “contribution,” such provision is unconstitutional. Otherwise, it is our opinion that
the ban on in-session fundraising by incumbents members of the legislature does not violate the

United States Constitution.

ANALYSIS

Tenn. Code Ann. § 2-10-310(a)(1) provides as follows:

Except as provided in subdivisions (a)(2) and (a)(3), from the
convening of the general assembly in organizational session through
the earlier of the last day of regular session or June 1 in odd years,
and from the convening of the general assembly in regular session to
the earlier of May 15 or the conclusion of the annual session in even
years, and from the convening of the general assembly in any
extraordinary session through the conclusion of such extraordinary
session, no member of the general assembly or a member’s campaign
committee or the governor or the governor’s campaign committee
shall conduct a fundraiser or solicit or accept contributions for the
benefit of the caucus, any caucus member or member or candidate of

the general assembly or governor.

Subdivisions (2) and (3) allow a member of the General Assembly who is a candidate for local
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public office to engage in fund-raising for that campaign in narrowly defined circumstances. A
“contribution” is defined as:

any advance, conveyance, deposit, distribution, transfer of funds,
loan, loan guaranty, personal funds of a candidate, payment, gift or
subscription of money or like thing of value, and any contract,
agreement, promise or other obligation, whether or not legally
enforceable, made for the purpose of influencing a measure or
nomination for election or the election of any person for public office
or for the purpose of defraying any expenses of an officeholder
incurred in connection with the performance of the officeholder’s
duties, responsibilities, or constituent services. . . .

Tenn. Code Ann. § 2-10-102(4).

You have asked whether this ban on campaign contributions to a candidate who is a member
of the general assembly during the legislative session violates the United States Constitution. This
Office has previously opined that the ban on in-session fund-raising by incumbent members of the
legislature contained in Tenn. Code Ann. § 2-10-310(a) is constitutionally defensible, based upon
our conclusion that such a ban furthers the State’s compelling interest in preventing corruption or
the appearance of corruption arising from fund-raising while the legislature is in session.  See Op.
Tenn. Atty. Gen. 00-011 (January 24, 2000); Op. Tenn. Atty. Gen. 95-058 (May 24, 1995) (copies
attached).

We would note, however, that this Office has also previously opined that, although the
definition of “contribution” includes the “personal funds of a candidate,” Tenn. Code Ann. § 2-10-
310(a) does not prohibit a member of the General Assembly from using personal funds for his or her
campaign during session. See Op. Tenn. Atty. Gen. 98-061 (March 9, 1998) and Op. Tenn. Atty.
Gen. 98-062 (March 9, 1998) (copies attached). Furthermore, the Sixth Circuit has held a similar
Kentucky statute prohibiting gubernatorial candidates (including incumbent) from making
contributions to their own campaigns during the 28-day period preceding a primary or general
election unconstitutional. See Gable v. Patton, 152 F.3d 940, 951-953 (6th Cir. 1998). Thus, to the
extent Tenn. Code Ann. § 2-10-310(a)(1) prohibits a member of the General Assembly from using
personal funds for his or her campaign during the legislative session due to the definition of
“contribution,” such provision is unconstitutional. Otherwise, it is our opinion that the ban on in-
session fundraising by incumbents members of the legislature does not violate the United States
Constitution.
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