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Retroactive Application of Public Chapter 965

QUESTION

If a write-in candidate in the August 3, 2006, Primary Election, has filed the notice required
by Tenn. Code Ann. § 2-8-113(c), as well as campaign finance reports, prior to the effective date
of Public Chapter 965, can the provisions of this Act be applied to such candidate?

OPINION

Yes.

ANALYSIS

Public Chapter 965 of the Acts of 2006, among other things, amends Tenn. Code Ann. § 2-8-
113(a) to change the requirements for a write-in candidate to receive a party nomination by write-in
ballot from five percent (5%) of the votes cast in the election to five percent (5%) of the registered
voters in the district. That statute now reads as follows:

On the third Thursday after a primary election the state
coordinator of elections shall publicly calculate and compare the
votes received by each person and declare who has been nominated
for office in the primary or elected to the state executive committee.
The candidates who receive the highest number of votes shall be
declared elected or nominated; provided, that in order for any person
to receive a party nomination by write-in ballots, such person must
receive a number of write-in votes equal to or greater than five
percent (5%) of the total number of registered voters of the district.
However, this section shall not apply where there are candidates for
the office involved listed on the official ballot.

Pursuant to Section 5 of Public Chapter 965, this provision took effect when it was signed into law
on June 27, 2006.
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You have asked whether this change in the requirement of the number of votes that write-in
candidates must receive in order to receive a party nomination by write-in ballot can be applied to
a candidate who filed the notice required by Tenn. Code Ann. § 2-8-113(c) and campaign financial
disclosure reports prior to the effective date of the Act.  This Office has previously opined that the
election process for write-in candidates has not and cannot commence until the primary election
itself commences.  See Op. Tenn. Atty. Gen. 02-076  (June 27, 2002).  Pursuant to Tenn. Code Ann.
§ 2-6-102(a)(1), early voting may begin not more than twenty (20) days before the day of the
election.  Thus, with respect to the August 3 election, early voting began on July 14, 2006.  Because
the election process did not begin for write-in candidates until after the effective date of the Act, its
application to write-in candidates in the August 3 election was not retroactive.

Furthermore, the filing of the notice required by Tenn. Code Ann. § 2-8-113(c) does not
change this determination.  Tenn. Code Ann. § 2-8-113(c) provides that:

Any person trying to receive a party nomination by write-in ballots
shall complete a notice requesting such person’s ballot be counted in
each county of the district no later than twenty (20) days before the
primary election.  Such person shall only have votes counted in
counties where such notice was completed and timely filed.  Write-in
candidates for the offices of governor, United States senator and
representative in the United States congress shall file their notice
with the state coordinator of elections.  The notice shall be on a form
prescribed by the coordinator of elections and shall not require
signatures of any person other than the write-in candidates requesting
ballots be counted.  The coordinator of elections shall distribute such
form to the county election commissions.  Upon timely receiving the
notice required by this subsection (c), the county election commission
shall promptly inform the state coordinator of elections, the registry
of election finance, as well as all other candidates participating in the
affected election.

In our prior opinion, we noted that while the requirement to file such a notice was not a qualifying
deadline per se, it had the practical effect of acting as a qualifying deadline in that it provided that
no write-in ballots for a candidate would be counted unless the required notice had been timely filed.
See Op. Tenn. Atty. Gen. 02-076.  Subsection (c) establishes that deadline, however, at twenty (20)
days prior to the election.  With respect to the August 3 election, that deadline is again after the
effective date of the Act.  

We would note that Section 2 of Public Chapter 965 amends this subsection (c) to change
the requirement that the notice be filed by the write-in candidate from twenty (20) days before the
primary election to fifty (50) days before the primary election.  However, Section 5 specifically
provides that this Section does not take effect until January 1, 2007, and, therefore, is not applicable
as your request specifically concerns a write-in candidate in the August 3, 2006, Primary Election.
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Finally, we do not think that the filing of reports or other documents pursuant to the
Campaign Financial Disclosure Act, Tenn. Code Ann. §§ 2-10-101, et seq. (the “Campaign
Disclosure Act”), constitutes the commencement of the election process, and in particular, with
respect to write-in candidates.  For example, that Act itself provides that it does not apply to
candidates for public office for which the service is part-time and the compensation is less than $500
per month, unless the candidate’s expenditures exceed $1,000.  See Tenn. Code Ann. § 2-10-101.
Obviously, if the filing of a report under the Campaign Disclosure Act is the triggering event that
commences the election process for a candidates, then the election process conceivably will never
commence for candidates falling within this exception.  Additionally, the Campaign Disclosure Act
requires that each candidate for state or local public office shall certify the name and address of the
candidate’s political treasurer to the Registry of Election Finance and/or the county election
commission, where appropriate, “before the candidate . . . may receive a contribution or make an
expenditure in a state or local election.”  It is certainly conceivable that a write-in candidate will
have received no contributions and/or made any expenditures prior to a primary election and,
therefore, would not be required to file such information.

Accordingly, it is our opinion that application of Public Chapter 965 to a write-in candidate
in the August 3, 2006, Primary Election would not be retroactive, despite the fact that such candidate
may have filed the notice required by Tenn. Code Ann. § 2-8-113(a) and/or campaign financial
disclosure reports prior to the effective date of that Act.
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