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Interpretation of Tenn. Code Ann. § 50-6-204(a)(1)

QUESTION

Does Tenn. Code Ann. § 50-6-204(a)(1) require that an attending physician personally see

a workers’ compensation patient on every visit to the attending physician’s office?

OPINION

No. Tenn. Code Ann. 8 50-6-204(a)(1) does not require that a workers’ compensation

patient’s attending physician see him or her on every visit to the physician’s office.

ANALYSIS

Section 50-6-204(a)(1) governs the procedures and requirements for an employer to provide,
and for an injured employee to receive, medical treatment and care for work-related injuries under

the workers’ compensation law. This section provides as follows:

(@)(1) The employer or the employer’s agent shall furnish free of
charge to the employee such medical and surgical treatment,
medicine, medical and surgical supplies, crutches, artificial members,
and other apparatus, including prescription eyeglasses and eye wear,
such nursing services or psychological services as ordered by the
attending physician and hospitalization, including such dental work
made reasonably necessary by accident as defined in this chapter, as
may be reasonably required; provided, that within thirty (30) days
after examination or treatment of an employee, a physician shall,
upon request, furnish to the employer or to the employer's insurer and
to the employee or the employee’s attorney a complete medical report
at a charge not to exceed ten dollars ($10.00) for reports twenty (20)
pages or less in length and twenty-five cents (25¢) per page for each
page copied after the first twenty (20) pages, as to the claimed injury,
its effect upon the employee, the medical treatment prescribed, an
estimate of the duration of required hospitalization, if any, and an
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itemized statement of charges for medical services to date. If an
employer or an insurer has not previously requested copies of such
records from a physician or hospital, then an attorney for an employer
may request such records under this subdivision (a)(1).

Tenn. Code Ann. 8 50-6-204(a)(1) (2006) (emphasis added).

Your question states that the Department of Labor and Workforce Development
(“Department”) has interpreted Tenn. Code Ann. § 50-6-204(a)(1) as requiring that an attending
physician personally see each workers’ compensation patient on every visit to the physician’s office.
The question also notes that physicians providing medical care under the workers’ compensation
law commonly employ physician assistants, advance practice nurses and orthopedic physician
assistants to provide services to their patients. As you correctly note, these allied health practitioners
are licensed as allowed by Tennessee law and practice under the supervision, direction and ultimate
responsibility of the attending physician. You state that the Department’s interpretation has created
problems for physicians, resulting in inefficient use of their time as well as in significant scheduling
problems.

The question posed is one of statutory interpretation, requiring us to determine whether the
Department’s interpretation of § 50-6-204(a)(1) is reasonable. In construing statutes, we must
“ascertain and give effect to the legislative intent without unduly restricting or expanding a statute’s
coverage beyond its intended scope.” Wilson v. Johnson County, 879 S.W.2d 807, 809 (Tenn.
1994). When the statute is unambiguous, legislative intent is determined from the statute’s plain and
ordinary meaning of the language used. Freeman v. Marco Transp. Co., 27 S.W.3d 909, 911 (Tenn.
2000). The statutory language must be “read in the context of the entire statute, without any forced
or subtle construction which would extend or limit its meaning.” National Gas Distribs. v. State,
804 S.W.2d 66, 67 (Tenn. 1991).

We note that, in Tennessee, “interpretations of statutes by administrative agencies are
customarily given respect and accorded deference by courts.” Riggs v. Burson, 941 S.W.2d 44, 50-
51 (Tenn. 1997) (citing Chevron U.S.A. v. Natural Resources Defense Council, 467 U.S. 837, 844
(1984)). Commonly known as “Chevron deference,” under this principle courts will not “substitute
its own construction of a statutory provision for a reasonable interpretation made by the
administrator of an agency.” 467 U.S. at 844 (emphasis added).

Applying the above principles of statutory interpretation, we conclude that Tenn. Code Ann.
§ 50-6-204(a)(1), which is unambiguous, does not require that an injured worker’s attending
physician see him or her on every visit to the physician’s office. The statute’s plain text does not
mandate that an attending physician personally see (or examine) a workers’ compensation patient
on every visit to his or her office.* Section 50-6-204(a)(1) requires, in relevant part, that an injured

"We note, however, that Tenn. Code Ann. § 50-6-204(d)(1) does require that, when requested by an employer,
a physician personally examine an injured employee. Section 50-6-204(d)(1) provides as follows: “The injured
employee must submit to examination by the employer’s physician at all reasonable times if requested to do so by the
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worker’s employer furnish “free of charge to the employee” the following: “medical and surgical
treatment, medicine, medical and surgical supplies, crutches, artificial members, and other apparatus,
including prescription eyeglasses and eye wear, such nursing services or psychological services as
ordered by the attending physician.” Id. (emphasis added). In addition an attending physician may
order these treatments or services “as may be reasonably required.” Id.

Section 50-6-204(a)(1) only requires that the medical services provided be ordered by the
attending physician. To order means “to request or direct that (something) be supplied, done, [or]
carried out.” Webster’s New World College Dictionary 1015 (4th ed. 2001). Thus, so long as the
medical treatment specified in § 50-6-204(a)(1) is requested or directed by the attending physician,
he or she need not personally see an injured worker every time the worker visits the physician’s
office. Because physician assistants and orthopedic physician assistants render services “under the
supervision, direction, and ultimate responsibility of a licensed physician accountable to the Board
of Medical Examiners,” Tenn. Comp. R. & Regs. 0880-3-9-.02; 0880-10-.02, any medical services
they may recommend or provide are therefore ultimately ordered by the attending physician. The
same is true for nurse practitioners. See Tenn. Comp. R. & Regs. 0880-6-.02. In our view, the
requirement in Tenn. Code Ann. 8§ 50-6-204(a)(1) that the medical services be ordered by the
attending physician is consistent with the regulatory protocols established by the Tennessee State
Board of Medical Examiners.

employer, but the employee shall have the right to have the employee's own physician present at such examination, in
which case the employee shall be liable to such physician for such physician's services.” This provision is triggered
when the employer wishes to obtain a medical report for the purpose of establishing a medical impairment rating for
the employee’s work-related injury. Because the statute’s plaint text explicitly requires that a physician examine the
injured worker, the physician could not delegate this function to a licensed allied health practitioner working under his
or her supervision.
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