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QUESTIONS

1. Is a municipal utility system legally authorized to enter into an interlocal agreement
with other municipal utility systems to form a for-profit corporation?

2. May a municipality or a municipal utility system that enters into an interlocal
agreement with other municipalities or municipal utility systems to form a for-profit corporation be
made financially responsible for the losses of that corporation?

3. Are there any restrictions, other than the provisions of an interlocal agreement, on
the ability of municipalities or municipal utility systems to be financially responsible for the losses
of an entity created by the agreement?

4. When municipalities or municipal utility systems form a new entity by means of an
interlocal agreement, do the statutory restrictions regarding bid limits, budget requirements, or any
other statutory requirements regarding public finances of governmental entities apply to the new
entity?

5. When a new entity is formed by means of an interlocal agreement between
municipalities or municipal utility systems with different levels of statutory powers, may the new
entity have powers greater than those of the municipality with the most restrictive statutory powers?

OPINIONS

1. No.  

2. In light of our answer to Question 1, Question 2 is moot.  

3. The agreement must be statutorily authorized, either by the Interlocal Cooperation
Act or some other statute or charter provision.  Further, Article II, Section 29, restricts the authority
of a county, city, or town to own stock “with others” or to pledge its credit in aid of any “person,
company, association or corporation” without the approval of three-fourths of the voters at a
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referendum.  This Office has also concluded that, absent statutory authority, local governments may
not agree to indemnify private parties or other governmental entities. 

4. The administrative entity created by an interlocal agreement is subject to the bid
limits, budget requirements, or any other statutory requirements regarding public finances that apply
to each of the participating agencies.  Where the different agencies are subject to different
requirements, the created entity should comply with the most restrictive limit.

5. No.

ANALYSIS

This opinion addresses several questions about the scope of local governmental powers under
the Interlocal Cooperation Act, Tenn. Code Ann. §§ 12-9-101, et seq. (the “Interlocal Act”).  The
purpose of the Interlocal Act is to:

permit local governmental units the most efficient use of their powers by enabling
them to cooperate with other localities on a basis of mutual advantage and thereby
provide services and facilities in a manner and pursuant to forms of governmental
organization that will accord best with geographic, economic, population, and other
factors influencing the needs and development of local communities.

Tenn. Code Ann. § 12-9-102.  Tenn. Code Ann. § 12-9-104(a)(1) provides in relevant part:

Any power or powers, privileges or authority exercised or capable of exercise by a
public agency of this state, including those provided in § 6-54-307 or § 68-221-
1107(b), may be exercised and enjoyed jointly with any other public agency of this
state having the power or powers, privilege or authority . . ..  The authority for joint
or cooperative action of political subdivisions shall apply to powers, privileges or
authority vested in, funded by, and/or under the control of their governing bodies and
relative to which the governing bodies may make other types of contracts.  No joint
or cooperative agreement shall be entered into affecting or relating to the
constitutional or statutory powers, privileges or authority of officers of political
subdivisions, or of agencies of political subdivisions with a separate governing board
and having powers granted by statute independent of the governing body.

Subdivision (a)(2) provides:

Agencies of political subdivisions that have governing boards separate from the
governing bodies of the political subdivisions may make agreements for joint or
cooperative action with other such agencies and with other public agencies.  The
power to make joint or cooperative agreements includes any power, privilege or
authority exercised or that may be exercised by each of the agencies that is a party
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to the agreement.  Agreements between agencies of political subdivisions that have
separate governing boards and other such agencies and agreements between such
agencies and public agencies shall substantially conform to the requirements of this
chapter.  The governing bodies of such political subdivisions shall require
agreements made by their agencies pursuant to this chapter to be submitted to the
governing body for approval before the agreements take effect.

As used in the Interlocal Act, the term “public agency” includes any political subdivision of
Tennessee.  Tenn. Code Ann. § 12-9-103(1)(A).

1.  Authority to Create a “For-Profit” Corporation

The first question is whether a municipal utility system is legally authorized to enter into an
interlocal agreement with other municipal utility systems to form a for-profit corporation.  A
definitive answer to this question depends on the statutory powers of the entity operating the utility
system.  Municipal utility systems are operated by different governmental entities under many
different statutes of general applicability and private acts.  But, as a general matter, we think an
entity operating a municipal utility system, regardless of the particular statutes governing its
ownership and operation, would be a “political subdivision” or the agency of a political subdivision
and, therefore, a “public agency” authorized to enter into joint agreements with other municipal
utility systems.  Under Tenn. Code Ann. § 12-9-104(c)(2), a joint agreement under the Interlocal Act
must specify, among other matters, “[t]he precise organization, composition and nature of any
separate legal or administrative entity or entities created thereby, which may include, but is not
limited to, a corporation not for profit, together with the powers delegated to such a corporation.”
(Emphasis added).  The statute, therefore, expressly authorizes public agencies to create a not-for-
profit corporation to implement an interlocal agreement.  But the statute mentions only this type of
corporation.  When construing statutes, Tennessee courts apply the legal maxim that the mention
of one subject in a statute excludes other subjects that are not mentioned.  State v. Adler, 92 S.W.3d
397, 400 (Tenn. 2002); Penley v. Honda Motor Co., Lt., 31 S.W.3d 181, 186 (Tenn. 2000).  Under
this principle, by mentioning only one type of corporation that public agencies may form under the
statute, the General Assembly meant to exclude other types.  A municipal utility system, therefore,
is not authorized to enter into an interlocal agreement with other municipal utility systems to form
a for-profit corporation.

This conclusion is also consistent with subsection (e)(1) of § 12-9-104, which provides:

No agreement made pursuant to this chapter shall relieve any public agency of any
obligation or responsibility imposed upon it by law, except that, to the extent of
actual and timely performance thereof by a joint board or other legal or
administrative entity or entities created by an agreement made hereunder, those
performances may be offered in satisfaction of the obligation or responsibility.

(Emphasis added).  The Interlocal Act, therefore, does not purport to relieve public agencies of the
limits under which they act individually.  Some statutory schemes expressly limit a municipality’s
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authority to operate a utility system for profit.  For example, under Tenn. Code Ann. § 7-34-115(a),
“No public works shall operate for gain or profit or as a source of revenue to a governmental entity,
but shall operate for the use and benefit of the consumers served by such public works and for the
improvement of the health and safety of the inhabitants of the area served.”  Under Tenn. Code Ann.
§ 7-35-414, a municipality operating a water system under that statutory scheme must charge “just
and equitable” rates and charges for its water services.  This restriction, however, does not
necessarily prohibit a municipality from recovering a reasonable profit for providing services.  Op.
Tenn. Att’y. Gen. 93-59 (September 3, 1993) (a utility district is not prohibited from recovering a
net profit when supplying water to a city).

2. Responsibility for Losses of For-Profit Corporation

The next question is whether a municipality or municipal utility system that has entered into
an interlocal agreement implemented by a for-profit corporation may legally be made financially
responsible for the losses of that corporation.  Since we have concluded that the act does not
authorize the creation of a for-profit corporation, this question is moot.

3. Restrictions on Responsibility for Losses of a Corporation Created Under the
Interlocal Act

The next question is whether there are any restrictions other than the provisions of an
interlocal agreement on the ability of municipalities or municipal utility systems to be financially
responsible for the losses of an entity created by the agreement.  The agreement must be statutorily
authorized, either by the Interlocal Act or some other statute or charter provision.  Further, Article
II, Section 29, of the Tennessee Constitution restricts the authority of a county, city, or town to own
stock “with others” or to pledge its credit in aid of any “person, company, association or
corporation” without the approval of three-fourths of the voters at a referendum.  This Office has
also concluded that, absent statutory authority, local governments may not agree to indemnify
private parties or other governmental entities.  Op. Tenn. Att’y Gen. 93-01 (January 4, 1993).

4. Limits on Power Exercised Jointly under the Interlocal Act

The next question is whether the statutory restrictions regarding bid limits, budget
requirements, or any other statutory requirements regarding public finances of governmental entities
apply to a new entity those entities create under the Interlocal Act.  The Interlocal Act does not
discuss in any detail the authority of any new entity that participating local governments may create
under an interlocal agreement.  But the act authorizes the joint exercise of “[a]ny power or powers,
privileges, or authority exercised or capable of exercise by a public agency of the state.”  Tenn. Code
Ann. § 12-9-104(a)(1).  The same statute provides that, “[t]he authority for joint or cooperative
action of political subdivisions shall apply to powers, privileges or authority vested in, funded by,
and/or under control of their governing bodies and relative to which the governing bodies may make
other types of contracts.”  Id.  In addition, as noted in the answer to Question 1, Tenn. Code Ann.
§ 12-9-104(e)(1) provides that, “[n]o agreement made pursuant to this chapter shall relieve any
public agency of any obligation or responsibility imposed upon it by law . . ..”  (Emphasis added).
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The Interlocal Act, therefore, does not purport to relieve public agencies of the limits under which
they act individually.  For this reason, the administrative entity created by an interlocal agreement
is subject to the bid limits, budget requirements, or any other statutory requirements regarding public
finances that apply to each of the participating agencies.  Where the different agencies are subject
to different requirements, the created entity should comply with the most restrictive limit.

5. Powers of Entity Created Under the Interlocal Act

The last question is whether a  new entity created to implement an interlocal agreement may
have powers greater than those of the participating public agency with the most restrictive statutory
powers.  As discussed above, the Interlocal Act authorizes public agencies to exercise their powers
jointly.  But it does not expand any individual public agency’s authority, and it expressly provides
that each is still subject to all obligations and responsibilities imposed by law.  This Office has
concluded in that past that the power to be exercised jointly by public agencies under an interlocal
cooperative agreement must be independently possessed by the public agencies entering into the
agreement.  Op. Tenn. Att’y Gen. 77-418 (December 8, 1977).  The statutory language upon which
this conclusion is based has not been materially altered.  For this reason, a new entity created under
the Interlocal Act may not have powers greater than those of the participating public agency with
the most restrictive statutory powers.
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