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Removing Administrative Law Practice Exemption from Ethics Act

QUESTION

Under 2005 Tenn. Pub. Acts Ch. 102, certain public officials may not receive pay for
“consulting services.”  In addition, certain state officials and employees must disclose contracts
under which they receive a fee for “consulting services.”  The definition of “consulting services”
excludes representing clients in administrative legal proceedings.  Could the General Assembly
constitutionally remove this exclusion?

OPINIONS

The General Assembly may constitutionally extend the ban on paid lobbying by certain state
officials to include state administrative law practice.  The General Assembly may also extend the
ban on paid lobbying by certain local officials to include representing private clients before a local
agency in analogous local proceedings.  The General Assembly may constitutionally extend the
current disclosure requirements on state employees and officials to include a contract to represent
private clients for a fee in state administrative proceedings.  This extension would not violate First
Amendment or privacy rights of the individuals to whom the prohibition and disclosure provisions
apply, nor would it unconstitutionally encroach on the right of the judicial branch to regulate the
practice of law.  At the same time, however, sponsors of legislation affecting the practice of law
should consult with the Board of Professional Responsibility to determine appropriate language for
the legislation.  

ANALYSIS

This opinion concerns possible amendments to 2005 Tenn. Pub. Acts Ch. 102, the “Ethics
Act.”  Under Tenn. Code Ann. § 2-10-123(a):

It is an offense for any member of the general assembly, member-
elect of the general assembly, governor, member of the governor’s
staff, secretary of state, treasurer, or comptroller of the treasury to
knowingly receive a fee, commission or any other form of
compensation for consulting services from any person or entity, other
than compensation paid by the state, a county or municipality.
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Subsection (b) makes it an offense for a private party to pay a fee to any of these officials for
consulting services.  Tenn. Code Ann. § 2-10-124(a) provides:

It is an offense for any member of a municipal or county legislative
body, member-elect of a municipal or county legislative body, or
other elected county or municipal official to knowingly receive a fee,
commission or any other form of compensation for consulting
services, other than compensation paid by the state, a county, or
municipality.

Under Tenn. Code Ann. § 2-10-125 and § 2-10-126, information regarding a contract to pay a fee
for consulting services to various state officials or employees must be disclosed to the Registry of
Election Finance.  The statutes require disclosure of the following information:

(1) The person to whom the fee was paid;

(2) The position of the person to whom the fee was paid;

(3) The amount of the fee;

(4) The date the services were rendered; and

(5) A general description of the services rendered.

Tenn. Code Ann. § 2-10-125(a); § 2-10-126(a).

The Ethics Act defines the term “consulting services” as follows:

“Consulting services” with respect to an official in the legislative
branch or an official in the executive branch means services to advise
or assist a person or entity in influencing state legislative or
administrative action as such term is defined in § 3-6-102(11),
including, but not limited to, services to advise or assist a person or
entity in maintaining, applying for, soliciting or entering into a
contract with the state.  The term “consulting services” does not
mean the practice or business of law in connection with
representation of clients by a licensed attorney in a contested case
action, administrative proceeding or rule making procedure;

Tenn. Code Ann. §2-10-122(1) (emphasis added).  With respect to local officials, the Ethics Act
defines the term “consulting services” as follows:
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“Consulting services” with respect to an elected municipal or county
official, including members-elect of a municipal or county legislative
body, means services to advise or assist a person or entity in
influencing municipal or county legislative or administrative action
as such term is defined in § 3-6-102(11), including, but not limited to,
services to advise or assist such person or entity in maintaining,
applying for, soliciting or entering into a contract with the
municipality or county represented by such official.  “Consulting
services” does not mean the practice or business of law in
connection with representation of clients by a licensed attorney in
a contested case action, administrative proceeding or rule making
procedure.

(Emphasis added).

The request asks whether the General Assembly could constitutionally remove this
exemption for the activities in the emphasized sentence in each definition.  If this exemption is
removed, then the term “consulting services” would include the practice or business of law in
connection with representation of clients by a licensed attorney in a contested case action,
administrative proceeding, or rulemaking procedure.  As a result, certain state and local officials
would be prohibited from performing these services for compensation unless the compensation is
received from the State, a county, or a municipality.  Further, the statute would require all of the
private parties, state employees, and officials subject to the disclosure requirements in Tenn. Code
Ann. § 2-10-125 and -126 to disclose the same information for these activities as for other activities
that constitute “consulting services” within the meaning of the Ethics Act.  

This question implicates two constitutional provisions.  First, the First Amendment protects
the right of individuals to petition government officials.  Second, under Article II, Section 1, of the
Tennessee Constitution, the government is divided into three distinct departments:  the legislative,
executive and judicial.  Under Article II, Section 2, the Separation of Powers Clause, “No person
or persons belonging to one of these departments shall exercise any of the powers properly
belonging to either of the others,” except as directed or permitted in the Constitution.  This clause
is implicated because the term “consulting services” would include services that only a licensed
attorney may provide in Tennessee.  Generally, the judicial branch is entrusted with regulating the
practice of law in Tennessee.  

A.  First Amendment

1. Prohibition

We think the prohibitions and the disclosure requirements would be defensible even if the
administrative legal practice exemption now in the definition of “consulting services” were omitted.
The right to lobby is protected by the First Amendment.  Legislation that burdens the right to engage
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in paid lobbying must be narrowly tailored to promote a compelling state interest.  This Office
recently concluded that the current ban on paid lobbying imposed on certain state officials under the
Ethics Act is constitutional because it is narrowly drawn to further a compelling state interest in
preventing corruption or the appearance of corruption, ensuring the efficient operation of state
government, and ensuring that officials and employees are able to exercise their judgment in the
public interest.  Op. Tenn. Att’y Gen. 05-173 (December 8, 2005).  

This rationale would support the prohibition if it extended to representing clients before a
state agency in a contested case or other administrative proceeding or rule making proceeding.
While each of these activities may involve a hearing governed by elaborate legal procedures, each
requires a decision by an executive officer or administrative body.  Each, therefore, involves
administrative action as defined in the Ethics Act.  Like the prohibition already imposed under the
Ethics Act, prohibiting certain high-ranking state officials from representing private clients before
an executive agency is narrowly tailored to further the compelling state interest in preventing
corruption or the appearance of corruption, ensuring the efficient operation of state government, and
ensuring that officials and employees are able to exercise their judgment in the public interest.
Prohibiting certain local officials from representing private clients in comparable proceedings on
the local level promotes the same compelling state interest.  For these reasons, extending the ban in
this manner would not violate the First Amendment.

2.  Disclosure

Under a similar rationale, the General Assembly may extend the current disclosure
requirements on state employees and officials to include a contract to represent private clients for
a fee in state administrative proceedings.  See Op. Tenn. Att’y Gen. 05-073 (May 4, 2005).  We
think it can be argued that these disclosure requirements, like the current requirements, enable
officials and the public to evaluate the different sources of lobbying pressure and to maintain the
integrity of a basic governmental process.  See, e.g., Plante v. Gonzalez, 575 F.2d 1119 (5th Cir.
1978), cert. denied, 439 U.S. 1129, 99 S.Ct. 1043, 59 L.Ed.2d 90 (1979).  As we noted in Opinion
05-073, to the extent the disclosure requirements apply to employees with no policymaking
authority, they could be subject to challenge on the ground that they do not promote a substantial
state interest.

B.  Separation of Powers:  Regulation of the Practice of Law
 
 The second constitutional provision this request implicates is the Separation of Powers
Clause of the Tennessee Constitution.  Under that provision, “No person or persons belonging to one
of these departments shall exercise any of the powers properly belonging to either of the others,”
except as directed or permitted in the Constitution.  Tenn. Const. Art. II, § 3.  The Tennessee
Supreme Court has original and exclusive jurisdiction to promulgate its own rules, and its
rulemaking authority embraces the admission and supervision of members of the Bar of the State
of Tennessee.  Petition of Tennessee Bar Association, 539 S.W.2d 805, 807 (Tenn. 1976).  But the
Tennessee Supreme Court has previously recognized that areas exist in which both the legislative
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and judicial departments have an interest.  See, e.g., Newton v. Cox, 878 S.W.2d 105 (Tenn. 1994),
cert. denied, 513 U.S. 869, 115 S.Ct. 189, 130 L.Ed.2d 122 (1994); Petition for Rule of Court
Activating, Integrating and Unifying the State Bar of Tennessee, 199 Tenn. 78, 282 S.W.2d 782
(1955). 

1.  Prohibition

The Tennessee Supreme Court has defined the “practice of law” broadly to relate to “the
rendition of services for others that call for the professional judgment of a lawyer.”  In re Petition
of Charles W. Burson, 909 S.W.2d 768, 775 (Tenn. 1995); Op. Tenn. Att’y Gen. 05-132 (August
25, 2005).  The current definition of “consulting services” as now written includes some activities
that fall within this definition.  As now written, therefore, the Ethics Act already prohibits some
activities by state and public officials that constitute the “practice of law.”  But we think that the
conduct of public officials, including those who are attorneys, is an area in which both the legislative
and judicial departments have an interest.  For this reason, we think the Ethics Act, to the extent it
prohibits certain state or local officials and employees from receiving a fee for providing legal
services to influence government action, does not unconstitutionally encroach on the authority of
the judicial branch to supervise the profession of law.  Including representing clients in
administrative proceedings would not change this conclusion.  For this reason, the General
Assembly could constitutionally prohibit certain state and local officials from accepting a fee from
a private client for representing that client in a contested case hearing, administrative proceeding,
or rulemaking procedure before a state or local agency, respectively.  

2.  Disclosure

The Ethics Act also requires state employees and officials to disclose information regarding
a contract to provide “consulting services” to a private client.  Since the definition of “consulting
services” includes some that constitute the “practice of law,” the Ethics Act already requires state
employees and officials who are attorneys to disclose some information regarding legal services. 

The Tennessee Supreme Court has stated that the General Assembly is without authority to
enact laws that impair an attorney's ability to fulfill ethical duties as an officer of the court.  Smith
County Education Association v. Anderson, 676 S.W.2d 328, 334 (Tenn. 1984).  The Tennessee
Supreme Court could find that the disclosure requirement, as applied to attorneys, violates the
Separation of Powers Clause if it conflicts with an attorney’s professional duties under the current
Rules of Professional Conduct.  This Office does not provide interpretations of the Rules of
Professional Conduct.  That authority is accorded to the Tennessee Board of Professional
Responsibility.  But we think the current disclosure requirement as applied to state officials and
employees who are attorneys is defensible.  Further, extending the disclosure requirement by
broadening the definition of “consulting services” would also be defensible.  We suggest, however,
that sponsors of such legislation consult with the Board of Professional Responsibility to develop
appropriate language.
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Two arguments support this conclusion.  First, it can be argued that the disclosure
requirements, whether applied to the current definition of “consulting services,” or a broadened one,
do not conflict with an attorney’s professional duties.  In 2001, this Office was asked to review
proposed legislation requiring members of the General Assembly to disclose information regarding
“consulting services” provided any person doing business with the State.  Op. Tenn. Att’y Gen. 01-
083 (May 22, 2001).  The information included the person from whom the fee was received, the
person to whom the fee was paid, the amount of the fee, the date the services were rendered, and a
description of the services rendered.  While deferring to the judgment of the Tennessee Board of
Professional Responsibility, this Office concluded that a public officer would not necessarily violate
the Supreme Court rules governing attorneys in effect at that time.  This conclusion was based on
a review of case law interpreting the scope of the attorney-client privilege.  Effective March 1, 2003,
however, the Tennessee Supreme Court adopted the Rules of Professional Conduct.  Tenn. Sup. Ct.
8.  Rule 1.6 of these Rules provides in relevant part:

(a) Except as provided below, a lawyer shall not reveal information
relating to the representation of a client unless the client consents
after consultation, except that the lawyer may make such disclosures
as are impliedly authorized by the client in order for the lawyer to
carry out the representation.
(b) A lawyer may reveal information relating to the representation of
a client to the extent the lawyer reasonably believes disclosure is
necessary:
(1) To prevent the client or another person from committing a crime,
including a crime that is reasonably certain to result in substantial
injury to the financial interest or property of another, unless
disclosure is prohibited or restricted by RPC 3.3;

* * * *
(c) A lawyer shall reveal information relating to the representation of
a client to the extent the lawyer reasonably believes disclosure is
necessary:

* * * *
(2) To comply with an order of a tribunal requiring disclosure, but
only if ordered to do so by the tribunal after the lawyer has asserted
on behalf of the client all non-frivolous claims that the information
sought by the tribunal is protected against disclosure by the attorney-
client privilege or other applicable law; or
(3) To comply with RPC 3.3, 4.1, or other law.

(Emphasis added).  The Tennessee courts have not yet directly addressed the scope of this rule.
Commentary to the Rule, however, suggests that it was not intended to supersede existing case law
on the scope of the attorney-client privilege, nor to prevent the General Assembly from requiring
disclosure where appropriate.  Comment 5 states in part, 
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The attorney-client privilege applies in judicial and other proceedings
in which a lawyer may be called as a witness or otherwise required
to produce evidence concerning a client.  The rule of client-lawyer
confidentiality applies in situations other than those where evidence
is sought from the lawyer through compulsion of law.

(Emphasis added).  Comment 15 provides:

The Rules of Professional Conduct in various circumstances permit
or require a lawyer to disclose information relating to the
representation.  . . .  In addition to these provisions, a lawyer may be
obligated or permitted by other provisions of law to give information
about a client.  Whether another provision of law supersedes RPC 1.6
is a matter of interpretation beyond the scope of these rules.

As discussed in our 2001 opinion (01-083), the attorney-client privilege does not necessarily
include information such as the name of the client, attorney’s fees, and the scope and nature of the
employment.  But, under RPC 1.6, this information relates to the representation of a client and,
therefore, may generally not be revealed.  Because of the comments cited above, however, we think
it can be argued that RPC 1.6 does not prevent the General Assembly from requiring disclosure of
information not protected by the attorney-client privilege.  

Second, the disclosure requirements — whether broadened to include administrative practice
or not— address the conduct of state officials and employees.  This is an area in which both the
legislative and judicial branches have an interest.  We think the disclosure requirements, therefore,
are defensible as applied to the legal practice of state officials and employees.  Broadening the
definition of “consulting services” subject to disclosure to include administrative law practice would
not change this result.

At the same time, however, sponsors of legislation affecting the practice of law should
consult with the Board of Professional Responsibility.  An official from the Board of Professional
Responsibility testified briefly on this issue before the Joint Committee that developed the present
Ethics Act.  Joint Committee meeting, April 19, 2005 (testimony of Lance Bracey).  Mr. Bracey
testified that, depending on the language of the law, a disclosure requirement would not necessarily
conflict with Rule 1.6 of the Rules of Professional Conduct.  Courts in other states have reviewed
the constitutionality of restrictions applied to the ability of lobbyists and public officials to practice
law and reached conflicting results.  See, e.g., Gmerek v. State Ethics Commission, 569 Pa. 579, 807
A.2d 812 (Pa. 2002) (lobbyist disclosure requirement violated the state supreme court’s exclusive
authority to regulate the practice of law; court divided three-to-three); Forti v. New York State Ethics
Commission, 75 N.Y.2d 596, 554 N.E.2d 876, 555 N.Y.S.2d 235 (N.Y. 1990) (legislature could
constitutionally permanently prohibit official from representing clients on matters within his
department while he was in office). 
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