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Ordinance prohibiting sale of lottery tickets

QUESTION

Whether a local government may pass an ordinance prohibiting the sale of lottery tickets
anywhere within its jurisdiction?

OPINION

It is our opinion that unless and until the General Assembly enacts legislation implementing
a state lottery, which would include authorization for the sale of lottery tickets statewide, a local
government may enact an ordinance prohibiting the sale of lottery tickets within its jurisdiction.

ANALYSIS

You have asked whether a local government may enact an ordinance prohibiting the sale of
lottery tickets anywhere within its jurisdiction.  State law authorizes municipalities, among other
things, to:

(22) [d]efine, prohibit, abate, suppress, prevent and regulate all
acts, practices, conduct, businesses, occupations, callings, trades, uses
of property and all other things whatsoever detrimental, or liable to
be detrimental, to the health, morals, comfort, safety, convenience or
welfare of the inhabitants of the municipality, and exercise general
police powers;

(23) [p]rescribe limits within which business occupations and
practices liable to be nuisances or detrimental to the health, morals,
security or general welfare of the people may lawfully be established,
conducted or maintained[.]

Tenn. Code Ann. § 6-2-201(22) and (23) (mayor-aldermanic charter).  See also Tenn. Code Ann. §
6-19-101(22) and (23) (city manager-commission charter); § 6-33-101 (modified city manager-
council charter); § 7-3-101 (metropolitan government); and § 5-1-118(c) (counties without zoning
regulations in effect throughout the county).
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However, it is well established that a municipality, by ordinance, may not contravene the
established principles of the common law or the Constitution or the statutes of the State.  See Bartlett
v. Hoover, 571 S.W.2d 291, 292 (Tenn. 1978).  Thus, whether a local government may enact an
ordinance prohibiting the sale of lottery tickets within its jurisdiction depends upon whether such
an ordinance would conflict with any state constitutional provision or state law.

Tenn. Code Ann. § 39-17-506 currently provides that “[a] person commits an offense who
knowingly makes or aids in the making of any lottery.  However, a person who owns or possesses
in this state a lottery ticket originating from a state in which a lottery is lawful does not make or aid
in the making of a lottery as prohibited by this section, if such ticket is not owned or possessed for
the purpose of resale.”  Pursuant to this statutory provision, the making of a lottery, including the
sale of lottery tickets, is currently prohibited under state law.  Therefore, a local ordinance
prohibiting the sale of lottery tickets within the local government’s jurisdiction would not be in
conflict and would be permissible.

This prohibition against the making of a lottery contained in Tenn. Code Ann. § 39-17-506
is derived from Article XI, Section 5 of the Tennessee Constitution.  As a result of the November
5, 2002 election, that provision was amended and now provides as follows:

The Legislature shall have no power to authorize lotteries
for any purpose, and shall pass laws to prohibit the sale of lottery
tickets in this State, except that the legislature may authorize a state
lottery if the net proceeds of the lottery’s revenues are allocated to
provide financial assistance to citizens of this state to enable such
citizens to attend post-secondary educational institutions located
within this state.  The excess after such allocations from such net
proceeds from the lottery would be appropriated to:

(1) Capital outlay projects for K-12 educational facilities;
and

(2) Early learning programs and after school programs.
Such appropriation of funds to support improvements and

enhancements for educational programs and purposes and such net
proceeds shall be used to supplement, not supplant, non-lottery
educational resources for education programs and purposes.

All other forms of lottery not authorized herein are expressly
prohibited unless authorized by a two-thirds vote of all members
elected to each house of the General Assembly for an annual event
operated for the benefit of a 501(c)(3) organization located in this
state, as defined by the 2000 United States Tax Code or as may be
amended from time to time.

A state lottery means a lottery of the type such as in operation
in Georgia, Kentucky and Virginia in 2000, and the amendment to
Article XI, Section 5 of the Constitution of the State of Tennessee
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provided for herein does not authorize games of chance associated
with casinos, including, but not limited to, slot machines, roulette,
wheels, and the like.

The state lottery authorized in this section shall be
implemented and administered uniformly throughout the state in
such manner as the legislature, by general law, deems appropriate.

(Emphasis added).

This amendment to Article XI, Section 5 creates an exception to the general prohibition
against lotteries and authorizes the General Assembly to establish a state lottery.  The language of
the amendment makes it clear, though, that such exception is not self-executing and, instead, requires
the legislature to implement a state lottery by general law.  No such legislation has been enacted by
the General Assembly.  Thus, it is our opinion that unless and until the legislature enacts legislation
implementing a state lottery, which would include authorization for the sale of lottery tickets
statewide, a local government may enact an ordinance prohibiting the sale of lottery tickets within
its jurisdiction.
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