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Authority of Tennessee Board of Architectural and Engineering Examiners to adopt policies

QUESTIONS

1. Does the Tennessee Board of Architectural and Engineering Examiners (the “Board”)
have authority to adopt policies such as those set forth on the Board’s internet web site
(www.state.tn.us/commerce/aepolicy.htm) (hereinafter, the “Internet Policies’”) and in the
publication entitled “Tennessee Board of Architectural And Engineering Examiners Reference
Manual for Building Officials and Design Professionals” (hereinafter, the “Manual”)?

2. More specifically, does the Board have authority to adopt the policy entitled “Seal
Exemptions Clarification (T.C.A. Section 62-2-102(b)),” which appears on Page 11 of 15 of the
Internet Policies? 

3. Similarly, may the Board include the “Seal Exemptions Clarification” policy in
Appendix D of the Manual?

OPINIONS

1. Yes, the Board has authority to adopt the policies at issue. 

2 -3. Yes, the Board has authority to adopt the “Seal Exemptions Clarification” policy
relating to Tenn. Code Ann. § 62-2-102(b). 

ANALYSIS

1. Tennessee Code Ann. §§ 62-2-101 through -602 govern the registration of architects
and engineers (the “registration statutes”).  The Board is the regulatory board responsible for
administering this program.  The Board has the responsibilities of examining the qualifications of
applicants for registration and, in proper cases, issuing certificates of registration.  See Tenn. Code
Ann. §§ 62-2-301 and -304.  The Board also may suspend or revoke certificates of registration in
cases of misconduct.  Tenn. Code Ann. § 62-2-308.  Additionally, the Board has the duty to inquire
into the identity of any person (or firm) claiming to be an architect or engineer and to prosecute
persons violating provisions of the registration law.  Tenn. Code Ann. §§ 62-2-105 and -106. 
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Tennessee Code Ann. § 4-5-102 (10) lists the circumstances under which an agency may adopt policies instead1

of promulgate rules pursuant to Tenn. Code Ann. §§ 4-5-201 through -227.  The Board’s policies fall within the category
of “general policy statements which are substantially repetitious of existing law.” See Tenn. Code Ann. § 4-5-102
(10)(D).

This opinion does not address individual policies except for the ones specifically referenced in the opinion2

request.

You first inquire whether the Board has authority to adopt policies such as the Internet
policies and the policies contained in the Manual.  The Internet Policies, for the most part, are
comprised of policies that clarify the meaning of statutory provisions or explain various practices
of the Board.   Most of them express a systematic response to or provide guidance for recurring1

situations that arise before the Board with respect to aspects of the registration statutes.  The Manual
contains a summary of the registration statutes as well as some of the Internet Policies.  It also
includes a section that addresses questions often asked by building officials.  The Manual provides
that it “has been published . . . to aid building officials, design and construction professionals, and
the general public in understanding the laws of this state governing the practice of architecture,
engineering. . . .”  In the foreword of the Manual, the Board stipulates:  “Information contained
herein is basic and not intended to be a complete discussion of the Tennessee law.” 

Turning to the issue of whether the Board may adopt policies, it is well established that the
Board may not take any action so as to exceed its statutory authority.  General Portland v.
Chattanooga Air Pollution Control Bd., 560 S.W.2d 910 (Tenn. Ct. App. 1976).  The legislature has
delegated broad authority to the Board to administer the registration statutes, and the Board’s policies
clarify some of these registration statutes.   In general, administrative interpretation of statutes by
agencies charged with enforcement or administration are customarily given respect and accorded
deference by courts, especially where the interpretations are unchallenged over a long period of time.
Riggs v. Burson, 941 S.W.2d 44, 50-51 (Tenn. 1997); Covington Pike Toyota, Inc. v. Cardwell, 829
S.W.2d 132, 134 (Tenn. 1992); Nashville Mobilphone Co. v. Atkins, 536 S.W.2d 335, 340 (Tenn.
1976); Wayne Cty. v. Solid Waste Disposal Control Bd., 756 S.W.2d 274, 279-280 (Tenn. Ct.
App.1988).  As discussed later in this opinion, in analyzing policies, such as those adopted by the
Board, one must consider whether the policies conflict with any of the registration statutes and
whether the policies further the legislature’s intent for requiring registration in the first place.  The
introductory provision of the registration statutes, Tenn. Code Ann. § 62-2-101, sets forth the broad
purpose for Tennessee’s registration requirement.  This section provides in relevant part: “In order
to safeguard life, health and property, and to promote public welfare,” only registered architects and
engineers shall practice architecture and engineering.

In this instance, the Board has adopted policies, many of which clarify or explain statutes.
It is the opinion of this Office that the Board has authority to adopt such policies, because the
policies appear to fall within the Board’s area of technical expertise.   The legislature has delegated2

broad discretionary authority to the Board to administer the registration statutes.  The Board appears
to have adopted the policies at its regular meetings, and in many instances, after discussion with
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representatives of the industry.  Most of the policies provide guidance to the industry for recurring
situations that arise before the Board.  Therefore, in light of the broad responsibilities delegated to
the Board and the nature of the policies, it is the opinion of this Office that the Board has authority
to adopt policies of this type.

2. and 3. You next ask whether the Board may adopt the policy named “Seal
Exemptions Clarification (Section 62-2-102(b)),” which appears on page 11 of the Internet Policies
and Appendix D of the Manual.  You also state your opinion that the policy conflicts with Tenn.
Code Ann. § 62-2-102(b).  

Your request for an opinion regarding this policy involves analysis of Tenn. Code Ann. § 62-
2-102(b).  This provision requires that all plans and specifications for buildings and structures must
be prepared by a registered architect or engineer except as follows:

(b)(1) Structures classified as “business,” “factory-industrial,”
“hazardous,” “mercantile,” “residential” and “storage” occupancies,
as such occupancies are defined in the 1985 edition of the Standard
Building Code, which are:

(A) Less than three (3) stories in height; and 

(B) Less than five thousand square feet (5,000 sq. ft.) in total
gross area;

(2) One-family and two-family dwellings and domestic
outbuildings appurtenant thereto; or 

(3) Farm buildings not designed or intended for human
occupancy.

With the Seals Exemption Clarification policy, the Board addresses the first exemption set
forth in Tenn. Code Ann. § 62-2-102(b).  The policy reads:

Seal Exemptions Clarification (T.C.A. Section 62-2-102(b))
The following are situations where a registrant is not required:

1. Tenant finishes and tenant improvements to a building
of either B, F, M, or S occupancy may be designed by a nonregistrant
with the following provisions:

A. Each separate tenant space is less than 5,000
square feet in a structure that is less than three stories in height, and
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Under the 1985 Standard Building Code, the types of occupancies are shortened to letters as follows: “B” is3

“business;” “F” is “factory-industrial;” “H” is “hazardous;” “M” is “mercantile;” “R” is “residential;” and “S” is
“storage.”

the tenant spaces are separated from other tenant spaces by a two-
hour rated wall; and

B. Remodeling, maintenance or renovation of any
building or structure which does not alter the structural system or
alter fire protection or egress requirements.

2. Normal maintenance or replacement of defective
mechanical equipment with like equipment may be accomplished by
contractors licensed in their respective trades.

3. Mechanical design.  The design of a mechanical
system for a building or structure of group B occupancy, Group F
occupancy, Group M occupancy, Group S occupancy and a temporary
structure, wherein the HVAC system developed is not more than a
total of 12.5 ton capacity and not more than a total of 500,000 BTU
of heating per hour output.

The policy adds a “historical footnote,” which provides that the policy “was adopted by the Board
as a result of negotiations with construction-related industry representatives to get T.C.A. Section
62-2-102(b) enacted into law.”  It also indicates that the policy was adopted in 1989 and most
recently was revised and adopted again in 1997.

It is the opinion of this Office that the Board has acted within its statutory authority.  This
policy simply clarifies situations in which the Board has determined that a registered architect or
engineer is not necessary to further the underlying public safety purpose of the registration
requirement.  See Tenn. Code Ann. § 62-2-101.  Further, as discussed below, the policy comports
with the limitations set in Tenn. Code Ann. § 62-2-102(b) relating to height and area.  

You have indicated that the policy conflicts with Tenn. Code Ann. § 62-2-102(b).  At first
impression, the first situation described in the policy may appear to conflict with subpart (b)(1) of
the statute.  The statute prescribes registration for all structures classified as B, F, H, M, R, and S3

occupancies, which are three or more stories in height and 5,000 square feet or more in gross area.
The policy, on the other hand, states that plans may be prepared by a nonregistrant for  “tenant
finishes and tenant improvements to a building of either B, F, M, or S occupancy” as long as “each
separate tenant space is less than 5,000 square feet in a structure that is less than three stories in
height, and the tenant spaces are separated from other tenant spaces by a two-hour rated wall.”  
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We find no conflict between the statute and the policy.  The statute specifically incorporates
by reference the 1985 edition of the Standard Building Code (the “Code”).  See Tenn. Code Ann. §
62-2-102(b).  Section 402.1.2 of the Code addresses the situation covered by the policy.  The Code
states in relevant part:  “For the purpose of this Code, each part of a building or structure included
within fire walls shall be considered a separate building.”  Therefore, the Code treats individual areas
of a building, such as tall office building, as a separate building.  It is evident that the Board, in
adopting the policy, merely incorporated the Code’s treatment of tenant build-out situations.  This
policy  conforms to the underlying safety purpose of Tennessee’s registration requirement.  

Additionally, the Manual addresses this policy and demonstrates the Board’s commitment
to furthering the public safety purpose of the registration requirement. First, on page 11, an
explanatory note to Tenn. Code Ann. § 62-2-102(b) provides in relevant part:

The Board has interpreted the above exceptions (See Appendix D
entitled “Seal exemptions --Clarification”) only for those structures
classified . . . which are also separated from other buildings and/or
spaces/tenants by at least two-hour construction.  Only one-hour
separation is required for commercial, retail, mercantile, and business
occupancies in single story structures where two exterior exits are
provided per single tenant space, such as strip shopping centers and
strip office buildings.

Second, in the questions and answers section of the Manual, the Board clarifies that a registered
engineer or architect must prepare the plans for the structure as a whole.  The Seal Exemption
Clarification applies solely to the individual tenant areas in the structure.  Question 31 of the Manual
reads:

31.  Is a registered architect or engineer required to prepare and seal
drawings for an existing building space over 5,000 square feet if the
space is going to be divided into several spaces less than 5,000 square
feet?
 
Yes.  While the particular use of a facility may ultimately have
individual spaces less than 5,000 square feet and separated by fire-
rated construction from other tenants, the overall space requires a
registered architect or engineer to be sure construction, egress,
system, etc., are properly designed and integrated collectively.

In sum, it is the opinion of this Office that the Board has authority to adopt the Seal Exemption
Clarification policy.  The policy simply addresses a common situation in the construction industry,
which the statute does not explicitly address.  The statute, however, incorporates the 1985 Standard
Building Code, which expressly treats portions of a building as separate structures.  Using the
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discretion granted to it by the legislature, the Board adopted the policy.  The policy does not go
against the registration statutes’ underlying public safety purpose.  Moreover, it should be noted that
this policy has been in existence since 1989, and the legislature has never amended Tenn. Code Ann.
§ 62-2-102(b). 
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