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	CONSULTANT SUBMITTED QUESTION
	TDOT RESPONSE

	Is the Conflict of Interest Disclosure Statement required for each employee who will be working on TDOT Archaeology and Historic Preservation projects? Or, is one completed form required for each discipline?
	The conflict of interest disclosure form contained in Appendix #3 applies only when the Department’s solicitation for consultant services will include services where the consultant is acting in a management support role as defined in TDOT Policy 101-05, Appendix #1, paragraph 4.  When applicable, each firm submitting a response to a solicitation for consultant services that include acting in a management support role shall complete, sign, and submit the conflict of interest disclosure form for each separate discipline.  This is so because the solicitation for services is separated by discipline and each discipline will result in a separate contract.  Further, each discipline/contract will likely have different consultant employees providing the services and different considerations regarding the potential for an organizational conflict of interest.  See Policy 101-05 at Procedures, paragraph 4.b.   

If a firm is selected for a contract that includes services of a consultant acting in a management support role, the contract will include a provision substantially in the form contained in Policy 101-05, Appendix 4.  That contract provision states as follows:
    (  )       The consultant shall have procedures in place to screen covered consultant employees for potential covered consultant employee conflicts of interest by: 
         1.  Obtaining and maintaining from each covered consultant employee, when the employee is initially assigned to any task under the contract, a disclosure of interests that might be affected by the task to which the employee has been assigned, as follows: 
            i. Financial interests of the covered consultant employee, of immediate family members, or of other members of the covered consultant employee's household; 
           ii. Other employment or financial relationships of the covered consultant employee (including seeking or negotiating for prospective employment or business); 
          iii. Gifts, including travel; and 
        2.    Requiring each covered consultant employee to update the disclosure statement whenever the employee's personal or financial circumstances change in such a way that a new covered consultant employee conflict of interest might occur because of the task the covered consultant employee is performing.
Thus, the requirement that each firm shall obtain a separate conflict of interest disclosure from each covered consultant employee applies only if the firm is awarded a contract including the services of a consultant acting in a management support role.  The form of that covered consultant employee conflict of interest disclosure is to be determined by each firm, although it must take into consideration and address the types of financial interests and relationships identified in the contract provision quoted above
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