TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE
LETTER RULING # 95-19A

WARNING

Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual
taxpayer being addressed in theruling. This presentation of theruling in a redacted
form is informational only. Rulings are made in response to particular facts
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy.

SUBJECT

Application of T.C.A. § 67-6-330(a)(19) to health and fitness club created as an adjunct
to agolf club.

SCOPE
This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer. The rulings
herein are binding upon the department and are applicable only to the individual taxpayer
being addressed.

This letter ruling may be revoked or modified by the commissioner at any time. Such
revocation or modification shall be effective retroactively unless the following conditions
are met, in which case the revocation shall be prospective only:

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted material facts
involved in the transaction;

(B) Facts that develop later must not be materially different from the facts
upon which the ruling was based,;

(C) The applicable law must not have been changed or amended,;

(D) The ruling must have been issued originaly with respect to a
prospective or proposed transaction; and

(E) The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying
upon the ruling and a retroactive revocation of the ruling must inure to his
detriment.

FACTS
[THE TAXPAYER], [ADDRESS], Tennessee [ZIP)], is aprivate club organized as a non-

profit corporation providing to its members numerous social, recreational and health
activities such as tennis, golf, swimming, racquetball, weight training, cardiovascular



exercise, dining and other social events. The taxpayer is considering splitting its
organization into two separate and distinct, non-profit entities. Under the plan, a new
non-profit corporation would be formed for the purpose of conducting a health and fitness
club as defined by the provisions of T.C.A. 8 67-6-330(a)(19). Membership fees and
dues for this club would be comparable to other clubs within the community of the same
membership size, physica plant and social stature. The origina corporation would
continue as agolf club. All new members of the golf club would be required to purchase
a membership in the health club. In addition to the initiation fee and dues payable to the
health club by each new golf club member, an additional and separate initiation fee and
dues structure would be established for the golf club and apply only to its members.
Persons could choose to join the health club alone without also joining the golf club. The
health club membership fee will be the same for both golf club members and non-
members.

Both the golf club and health club corporations would maintain their own payrolls, books,
and accounts. Health club membership dues and initiation feeswould in all cases be paid
directly and solely to the health club corporation.

QUESTION

Based upon the foregoing, would the initiation fees and dues collected by the newly-
formed health club corporation be exempt from sales tax pursuant to T.C.A. § 67-6-330
(8)(19)?

RULING

Assuming the specific statutory requirements of T.C.A. § 67-6-330 (a)(19) are met, health
club dues and initiation fees paid to the health club would be exempt under the cited
exemption statute. Golf club dues and initiation fees paid by golf club members to the
golf club would be subject to sales tax.

ANALYSIS
T.C.A. 8 67-6-212 providesin relevant part as follows:

(8 Thereislevied atax at arate equal to the rate of tax levied on the sale
of tangible persona property at retail by the provisions of T.C.A. 8§ 67-6-
202 of the gross receipts or gross proceeds of each sale at retail of the
following:

(1) Dues or fees to membership sports and recreation clubs,
including free or complimentary dues or fees, when such are made
in connection with a vauable contribution to any such
establishment or organization, which shal have the value
equivalent to the charge that would otherwise have been made,



including any fees paid for the use of facilities or services rendered
at a health spaor club or any similar facility or business;

T.C.A. 8 67-6-330(a)(19) provides an exemption to the tax imposed above as follows:

(19) Dues, membership application fees, admission fees, contributions or
rental charges for equipment paid to any corporation or enterprise which
offers on a regular, full-time basis services or facilities for the
development or preservation of physical fithess through exercise or
athletics, provided, that such corporation or enterprise claiming this
exemption, in order to qualify for such exemption, must:

(A) Have a least one (1) full-time employee certified in
administering health assessments, or at least one (1) full-time
employee licensed by the state that represents a medical and/or
paramedical discipling;
(B) Be open at least seventy (70) hours per week;
(C) Permit participation by each member each day in operation;
(D) Have at least fifteen thousand square feet (15,000 sg. ft.) in use
for physical fitness purposes; and
(E) Offer three (3) or more of the following programs and/or
activities:

(i) Hedlth assessments which include blood chemistry and

urinaysis,

(i) Racquetball;

(iii) Exercise equipment;

(iv) Track or swimming; and

(v) Aerobics.

Before any corporation or enterprise can be exempted under this subdivision, the
department of revenue shall, based upon information supplied by the person claiming
such exemption, approve such exemption. The exemption provided in this subdivision
shall not apply, however, to establishments listed under Industry 7992 and Industry 7997
of the Standard Industria Classification Index of 1987, prepared by the office of
management and budget of the federal government.

Assuming as stated in the facts that the health club corporation to be established meets
the requirements of T.C.A. § 67-6-330(a)(19), then the dues and/or initiation fees paid to
the health club for membership will be exempt under the cited provision. Golf club
membership dues and initiation fees will remain taxable. Although membership in the
health club is mandatory for golf club members, the health club dues and initiation fees
are paid solely to the health club and cannot be considered as the gross receipts of the golf
club subject to tax under T.C.A. § 67-6-212.
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