
TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE
LETTER RULING # 95-09

WARNING

Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual
taxpayer being addressed in the ruling. This presentation of the ruling in a redacted
form is informational only. Rulings are made in response to particular facts
presented and are not necessarily intended as statements of Departmental policy.

SUBJECT

Application of the sales and use tax to certain items sold to restaurants and hotels.

SCOPE

This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer.  The rulings
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual
taxpayer being addressed.

This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time.

Such revocation or modification shall be effective retroactively unless the following
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only:

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted material facts
involved in the transaction;
(B) Facts that develop later must not be materially different from the facts
upon which the ruling was based;
(C) The applicable law must not have been changed or amended;
(D) The ruling must have been issued originally with respect to a
prospective or proposed transaction; and
(E) The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying
upon the ruling; and a retroactive revocation of the ruling must inure to the
taxpayer’s detriment.

FACTS

The taxpayer is a partnership engaged in representing paper manufacturers on a
brokerage basis.  All of the taxpayer's sales are to registered dealers authorized to make
purchases for resale without payment of sales tax. The taxpayer generally markets paper
or disposable plastic products sold to restaurants and hotels.  The specific items at issue
are guest checks sold by the taxpayer to restaurants and toilet tissue, facial tissue and
soap sold to hotels for use in hotel accommodations.



QUESTIONS

1) Whether sales tax is applicable to sales of guest checks to restaurants.

2) Whether sales tax is applicable to sales of toilet tissue, facial tissue and soap sold
to hotels for use in hotel accommodations.

3) Assuming a registered dealer presents a resale certificate, whether the taxpayer is
liable for sales tax on sales of items obviously not intended for resale.

RULINGS

 1) Sales tax is applicable to sales of guest checks to restaurants.

2) Sales tax is applicable to sales of toilet tissue, facial tissue and soap sold to hotels
for use in hotel accommodations.

3) A dealer or wholesaler who sells tangible personal property free of the sales tax
on a resale certificate when he knows, or should know in the use of ordinary care,
that the property that he is selling is not for resale by the purchaser, but is for the
purchaser's own use and consumption, is liable for the sales tax.

ANALYSIS

1) T.C.A. Section 67-6-202 imposes the sales tax on all sales of tangible personal
property at retail in this state.  T.C.A. Section 67-6-102(23) (A) defines retail sale
as "a taxable sale of tangible personal property or specifically taxable services to a
consumer or to any person for any purpose other than for resale."  T.C.A. Section
67-6-102(23) (E) (ii) provides that the term "sale at retail" shall not
include the following:

                  Materials, containers, labels, sacks, bags or bottles used for
                  packaging tangible personal property when such property is
                  either sold therein directly to the consumer or when such
                  use is incidental to the sale of such property for resale.

Guest checks provided by restaurants to their customers are used by the
restaurants rather than resold.  Although the guest check is provided to the
customer at the time of purchase, the check is not a material used for packaging
tangible personal property and does not fall within the cited exemption for
"[m]aterials, containers, labels, sacks, bags or bottles used for packaging tangible
personal property" for resale.

2) T.C.A. Section 67-6-102(23) (F) (i) defines retail sale to include "[t]he sale, rental
or charges for any rooms, lodgings or accommodations furnished to transients by
any hotel, inn, tourist court, tourist camp, tourist cabin, motel, or any place in



which rooms, lodgings or accommodations are furnished to transients for a
consideration." Therefore, hotels provide a taxable service.

Dealers engaged in providing taxable services are considered the user and
consumer of all tangible personal property purchased by them for use in the
provision of their services. In Nashville Mobilphone Co., Inc. v. Woods, 655
S.W.2d 934, 937 (Tenn.1983), the Tennessee Supreme Court observed that "when
the primary function and purpose of the taxpayer is to provide services,
the ownership, use and maintenance of certain types of personal property and
equipment are necessary in order to enable it to furnish the services, so that the
taxpayer, not its customer, is the ultimate user or consumer within the meaning of
sales and use tax statutes."  Because the hotel uses tissue and soap to provide its
service, a hotel or motel may not purchase toilet tissue, facial tissue and soap on a
resale certificate.

3) T.C.A. Section 67-6-102 (23) (A) provides the following definition:

                  "Retail sales" or "sales at retail" means and includes
all such transactions as the commissioner, upon

                  investigation, finds to be in lieu of sales.  Any sales
for resale must, however, be in strict compliance with
rules and regulations promulgated by the commissioner.
Any dealer making a sale for resale which is not in strict
compliance with rules and regulations shall be personally
liable for and pay the tax;

             Sales And Use Tax Rule 1320-5-1-.68 RESALE CERTIFICATE
             provides in relevant part as follows:

                  If a wholesaler or dealer sells tangible personal property or
                  taxable services free of the Sales or Use Tax on a certificate
                  of resale when he knows, or should know in the use of ordinary
                  care, that the property or service which he is selling is not
                  for resale by the purchaser, but is for the purchaser's own use
                  or consumption in his business or otherwise, the registration
                  certificate of the wholesaler may be revoked by proper action
                  of the Commissioner, and he shall be liable for the tax.

Therefore, if the taxpayer sells tangible personal property free of the sales tax on
a resale certificate when he knows, or should know in the use of ordinary care,
that the property that he is selling is not for resale by the purchaser, but is for the
purchaser's own use and consumption, then he shall be held liable for the
sales tax.



Steven Thomas
Deputy General Counsel

    APPROVED:  Ruth Johnson, Commissioner

               DATE: 3/13/95
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